13 Φεβ 2009

Αμόκ Εθνικισμού


Μερίδα πολιτικών και δημοσιογράφων έχουν πάθει αμόκ τις τελευταίες μέρες προσπαθώντας να βρουν τρόπους να διακόψουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και περαιτέρω μια λύση του Κυπριακού. Ακολουθούν πολιτική εκφοβισμού εναντίον όλων με τους οποίους διαφωνούν και ανοίγουν μέτωπα με τον ίδιο τρόπο που οι εθνικιστές έχουν μάθει να συμπεριφέρονται στην Κύπρο, ξεκινώντας από τις δολοφονίες αριστερών κατά την διάρκεια της Αγγλοκρατίας, την ΕΟΚΑ Β και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Τάσου Παπαδόπουλου. Είναι επίσης και η παρούσα ατμόσφαιρα που δημιουργείται εναντίον της προσπάθειας για ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ως εκπαιδευτική πολιτική η οποία θα μας απελευθερώσει από τον άκρατο ρατσισμό του παρελθόντος.
Ένα χαρακτηριστικό όλων αυτών, ξεκινώντας από την ηγεσία της ΕΔΕΚ, είναι ότι ενοχλούνται πολύ όταν γίνονται αναφορές για εγκλήματα Ελληνοκυπρίων ενάντια σε Τουρκοκύπριους και σε σημεία της ιστορίας όπου δεν έχει το άδικο η Τουρκοκυπριακή πλευρά. Η δικαιολογία τους είναι ότι δίνονται επιχειρήματα στην άλλη πλευρά. Ταυτόχρονα ενοχλούνται πολύ λιγότερο και μάλλον καθόλου αφού δεν κάνουν καθόλου πασιαμά για σύμβολα τα οποία στολίζουν τα σχολεία μας όπως ο αγκυλωτός σταυρός του εθνικοσοσιαλισμού. Εθνικιστικά συνθήματα γραμμένα από φασιστικές οργανώσεις τα οποία θυμίζουν ΕΟΚΑ Β γεμίζουν τους τοίχους των σχολείων πολύ συχνά, μάλιστα έχουν πυκνώσει σε βαθμό που διερωτάσαι αν όλα αυτά έχουν ενορχηστρωθεί και από άλλους εκτός από τις ομάδες αυτές. Οι Ομήρου και Βαρνάβα δεν έχουν κάνει καθόλου ντόρο για αυτά, πιθανό γιατί όλο αυτό το κλίμα τους βολεύει, ούτε ενοχλούνται από το γεγονός ότι ο Κυπριακός λαός καλέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να κάψει τα νέα βιβλία της Ιστορίας. Ο ίδιος ο Βαρνάβα τώρα θέλει να εμποδίσει την ελεύθερη θεατρική έκφραση, κινήσεις οι οποίες μαζί με το κάψιμο των βιβλίων που επιθυμεί ο Αρχιεπίσκοπος αν αυτά γραφτούν, θυμίζουν εθνικοσοσιαλιστική πολιτική.
Η υπόθεση με το ερωτηματολόγιο το οποίο ξεκίνησαν να γράφουν μαθητές ενός Λυκείου έκανε διάφορους να δακτυλοδείξουν την υπεύθυνο καθηγήτρια με το τουπέ αυτών που αποφασίζουν ποιοι είναι προδότες. Αυτή είναι μια τακτική των εθνικιστών για να δημιουργήσουν δέος σε αυτούς που διαφωνούν. Λέγεται μάλιστα ότι αυτή η τακτική έχει αποτελέσματα όταν υπάρχουν πράγματα να κρυφτούν, έτσι όταν αυτοί αρχίζουν να φοβερίζουν εμείς καταλαβαίνουμε ότι κάτι φοβούνται. Το ερωτηματολόγιο που ξεκίνησαν και δεν τέλειωσαν οι μαθητές, αλλά βρέθηκε στα χέρια των ‘ηγετών τους έθνους’ ρωτά ‘αν γνωρίζεις ότι το 1963-1974 οι ΤΚ ήταν αποκλεισμένοι σε πολύ μικρή έκταση γης;’ Είναι αλήθεια ότι όσοι ΤΚ ζούσαν σε θύλακες, όντως ζούσαν σε μικρή έκταση γης, γύρω στο 4% του συνόλου της έκτασης της Κύπρου. Αν ήταν μεγάλη ας μας το πουν, χωρίς βέβαια να συνεχίσουν να παρενοχλούν ούτε την καθηγήτρια ούτε τους μαθητές. Όμως επειδή δεν υπάρχει επιχείρημα σε αυτό το ζήτημα από την πλευρά τους, πιστεύω ότι η συμπεριφορά τους προς την συγκεκριμένη καθηγήτρια ήταν προσωπικός εκφοβισμός γιατί με το ερωτηματολόγιο της βγαίνουν κάποιες αλήθειες τις οποίες αυτοί τις θέλουν θαμμένες. Βέβαια, αν το δούμε από εθνικιστική σκοπιά, αυτοί που μας εξευτέλισαν στους Τούρκους είναι η εφημερίδα Σημερινή, οι Ομήρου και Βαρνάβα οι οποίοι έπιασαν ένα ερωτηματολόγιο και το έκαναν ανάρπαστο στα χέρια του Αττίλα.
Όπως και να έχει το πράγμα, μας έχουν πει ότι οι Τουρκοκύπριοι μετά τις απειλές της ΤΜΤ πήγαν στους θύλακες γιατί απειλείτο η ζωή τους από την ΤΜΤ. Έτσι άφησαν την καλή ζωή που είχαν με τους Ελληνοκύπριους και τα σπίτια στα οποία έζησαν για γενιές και πήγαν να ζήσουν σε απομονωμένους θύλακες από όπου είχαν μεγάλο πρόβλημα διακίνησης αφού θα έπρεπε να περάσουν καθημερινά από Ελληνοκυπριακά οδοφράγματα και ελέγχους. Οι δε δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας φαντάζομαι, άφησαν την ‘μαζική’ οργάνωση ΤΜΤ να διαπράξει αυτή την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων γιατί όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός ήταν ανίσχυρος μπροστά της. Οι Τουρκοκύπριοι προτίμησαν το αυταρχικό καθεστώς του Ντεκτάς από τις παραμένοντες ένοπλες ομάδες της ΕΟΚΑ οι οποίες τους προστάτευαν.
Σχετικά με εγκλήματα πολέμου ελέχθησαν πολλά τελευταίως και διάφοροι ένιωσαν πολύ άβολα και ένιωσαν την ανάγκη να τα βάλουν με τον υπουργό παιδείας. Και βέβαια υπήρξαν ΤΚ δολοφονημένοι. Αυτά είναι θέματα τα οποία συζητήθηκαν στους καφενέδες επί χρόνια και είναι κοινό μυστικό. Και το γνωρίζουν και οι Ομήρου και Βαρνάβα, και επίσης ξέρουν ότι καλύπτοντας εγκλήματα πολέμου, χειροτερεύουν τις σχέσεις μας με τους ΤΚ. Όμως πάνω από όλα πιστεύω ότι ο σκοπός που οι εθνικιστές το κάνουν αυτό είναι για να φορτώσουν σε όλους εμάς, δηλαδή σε όλη την Ελληνοκυπριακή πλευρά όλα αυτά τα οποία έκαναν κάποιοι κατά την διάρκεια εκείνων των τραγικών χρόνων. Έτσι θα συμπεριφερόμαστε σαν έθνος και θα καλύπτουμε κάτω από την ομπρέλα της εθνικής μας ομάδας όλη την σαβούρα της ιστορίας μας. Και βέβαια όλες οι φοβέρες για όλα τα θετικά βήματα που μπορεί να γίνουν υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης συγκεντρώνονται στο να εμποδίσουν μια πιθανότητα αναζήτησης εγκληματιών πολέμου και στις δυο κοινότητες. Το ίδιο κάνουν και οι ΤΚ εθνικιστές. Με αυτό τον τρόπο οι Ελληνοκύπριοι εθνικιστές καλύπτουν τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους εγκληματίες και οι άλλοι αυτούς. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να φορτωθούμε εγκλήματα πολέμου. Όμως μπορούμε να πούμε ότι η προηγούμενη γενιά των προοδευτικών ανθρώπων έπρεπε να είχε αποτρέψει τις δικοινοτικές συγκρούσεις και το ότι δεν το έκανε, της αναλογούν μεγάλες ευθύνες. Θέλουμε να αποβάλουμε τους Αττίλα Ολκάτς των δυο κοινοτήτων, κυρίως αυτούς που κρύβονται πίσω από το φωτοστέφανο τους μεγάλου πατριώτη και δεν έχουν το θάρρος του Ολκάτς να μας που το τι έκαναν κι αυτοί.
Μέχρι πριν το 2004, κάποιοι Ελληνοκύπριοι καμάρωναν για το γεγονός ότι σκότωσαν Τουρκοκύπριους και άλλοι για το ότι βίασαν Τουρκοκύπριες πριν και κατά το 1974. Σαφώς έγινε το ίδιο και από την άλλη πλευρά το 1974. Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων έκλεισαν τα στόματα διότι από εκείνο το σημείο και μετά ήταν ένα ποινικό θέμα. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί που διαμαρτύρονται, λέγοντας ότι αυτά δεν έγιναν, το γνωρίζουν πολύ καλά ότι έγιναν, και σαφώς η απόκρυψη όλων αυτών δεν βοηθά τη λύση τους Κυπριακού. Αν ακολουθήσει και Ο Ταλάτ τα αχνάρια τους θα μπορεί να πει ότι δεν έγινε Τουρκική εισβολή και να ξεκινήσει μια συζήτηση κουφών που πιθανό να είναι και ο σκοπός αυτής της δήθεν εθνικής πολιτικής. Επαναλαμβάνω ότι είναι ένας μικρός αριθμός που έκανε τα εγκλήματα πολέμου και απόκρυψη των γεγονότων αυτών και στις δυο πλευρές είναι κάλυψη εγκλημάτων πολέμου. Η δε ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ με την σκόπιμη προσπάθεια αποσιώπησης τους λαμβάνει κι αυτή μέρος σε μια προσβλητική για τους δικούς των ΤΚ δολοφονημένων εκστρατεία. Το ίδιο πρέπει να νιώθουμε και εμείς όταν μας λεν ότι οι σκοτωμένοι μας γλίστρησαν και έπεσαν με το κεφάλι προς τα κάτω. Αυτές οι τακτικές με κανένα τρόπο δεν βοηθούν κανένα εθνικό σκοπό, αντίθετα τον ζημιώνουν γιατί μηδενίζουν οποιαδήποτε απόπειρα συνεννόησης με αυτούς που πρέπει να συνεννοηθούμε. Είναι επίσης και προσβλητικό για όλους μας το γεγονός ότι η ηγεσία της Ελληνοκυπριακής Εκπαιδευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Μέσης Εκπαίδευσης έχει τέτοια σχέση με την αλήθεια.
Είναι πολύ σημαντικό να μην ηττηθούμε αυτή την φορά από αυτούς που προωθούν το μίσος και να αλλάξουμε την εθνικιστική πορεία την οποία υιοθέτησαν τα εθνικιστικά κινήματα των δυο κοινοτήτων τα οποία δουλεύουν με ζήλο για την διχοτόμηση. Οι δημόσιες δηλώσεις των εθνικιστών πολιτικών ενισχύουν μικρές ομάδες οι οποίες μπορεί να επιτίθενται σε Τουρκοκύπριους να βεβηλώνουν μουσουλμανικούς τάφους και να γεμίζουν τους τόπους αγκυλωτούς σταυρούς. Μπορεί να μας έχουν νικήσει τα προηγούμενα χρόνια με αυτά που μας έχουν παραδώσει, είναι όμως σημαντικό να μην μας νικήσουν για άλλη μια φορά. Σκοπός τους είναι να κλιμακώσουν τις συγκρούσεις και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να λυγίσει μπροστά σε συνθήκες που θέλουν να τις κάνουν να είναι ανεξέλεγκτες.

Χρίστος Αχνιώτης
Μέλος Πλατφόρμας Ενωμένη Κύπρος

2 σχόλια:

  1. ένα μόνο σχόλιο ταιριάζει στο υπέροχο άρθρο του κ. Χρίστου Αχνιώτη: "Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΘΑΡΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ" που τόχα δει σε αφίσα της περιόδου λίγο μετά το 1974 σε τουρκομαχαλά που μέναμε τότε πρόσφυγες. Ήταν μόλις έμαθα να διαβάζω, δευτέρα του δημοτικού τότε...

    και συμφωνώ πως για να ρθει η κάθαρση αυτή δεν πρέπει οι λαοί των δύο κοινοτήτων να επωμιστούν τα εγκλήματα ελαχίστων συμπατριωτών τους αλλά να βγουν και να κατονομάσουν αυτά τα φασιστόμουτρα και εγκληματικά στοιχεία που έκτοτε φιγουράρουν με λιμουζίνες και γραβάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε μπας και στι φλεβες σας κυλαει βρωμικο μογγολικο αιμα -......και νοιωθετε παραισθησεις΄΄χαλαλι σας τα γιουσουφακια πηγαινετε να ζησετε μαζι τους και καυι αλλο αυτη την ανωμαλη πλατφορμα ποτε την εφτειαξε το ανωμαλο κομμα ερμαφροδιτου λαγου ,Ακελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή