1 Μαρ 2009

Ανακοίνωση ΠΟΕΔ: Ακόμη ένας αναχρονισμός


27/2/2009

Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος”
[ε/κ τμήμα]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕΔ (4. 2. 2009) αναφορικά με τις δικοινοτικές επαφές εκπαιδευτικών και μαθητών, έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη σε πολύ κόσμο, εκπαιδευτικούς και μη. Η ανακοίνωση αυτή προξένησε αρνητική εντύπωση ακόμη και σε ανθρώπους που είναι επιφυλακτικοί σε ζητήματα επαναπροσέγγισης, γιατί πέραν του περιεχομένου της διακατέχεται από ένα πνεύμα που αποπνέει κλίμα 2004. Μας πάει εν ολίγοις πολύ πίσω.
Στην αναπάντεχη αυτή ανακοίνωση, η ΠΟΕΔ ζητά από τα μέλη της να αποφεύγουν τις επαφές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών και μαθητών, και ρητά προτρέπει να αποφεύγονται οι επισκέψεις Τουρκοκυπρίων σε ελληνοκυπριακά σχολεία. Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση αυτή ήταν προϊόν της αυξημένης ανησυχίας όσων αντιμετωπίζουν ως εφιάλτη το ενδεχόμενο συνεννόησης των δυο κοινοτήτων και την επίλυση του Κυπριακού. Όλα δείχνουν ότι οι προσεχείς μήνες μας εισάγουν σε μια περίοδο ακόμη πιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δυο ηγέτες. Γι’ αυτό ίσως, δρώντας «προληπτικά», μια περιστασιακή πλειοψηφία της εκπαιδευτικής αυτής οργάνωσης προσπαθεί να αποτρέψει αναμενόμενες δραστηριότητες στα σχολεία, οι οποίες θα κινούνται στην κατεύθυνση της επαφής και συνεννόησης των δυο κοινοτήτων.
Ως Πλατφόρμα θεωρούμε ότι η ανακοίνωση της ΠΟΕΔ αποτελεί ισχυρή ένδειξη του πόσο άρρηκτα δεμένα είναι τα δύο: η επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συνεννόησης και του αλληλοσεβασμού των κοινοτήτων, και η εκπαιδευτική διαδικασία και πρακτική, οι οποίες μπορούν να οικοδομήσουν στη νέα γενιά το πνεύμα της συμφιλίωσης – απαραίτητο για το στέριωμα της συμβίωσης.
Από την πλευρά μας, καλούμε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν την επιλογή τους σ’ αυτήν ακριβώς τη βάση. Στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 21ου αιώνα, η ρίψη δογματικών, αυταρχικών και απαγορευτικών βεγγαλικών, χωρίς τεκμηρίωση και επαρκή αιτιολόγηση, δεν μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε άλλο από την υπόμνηση ότι το θλιβερό παρελθόν απλά αντιστέκεται στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου