6 Μαρ 2012

Εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής Έρογλου στα κατεχόμενα

Εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής Έρογλου στα κατεχόμενα

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 5/3/2012

Εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της στάσης που τηρεί ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού πραγματοποίησε το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΤΡΚ) στα κατεχόμενα με τίτλο «Νοιάζεσαι;»

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μέλη του ΤΡΚ συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του τ/κ κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία και από εκεί πορεύτηκαν προς το λεγόμενο προεδρικό μέγαρο κρατώντας πανό όπως «Θέλουμε να σε υπενθυμίσουμε ότι διαπραγματεύεσαι την ομοσπονδία», «Αδιάφορος διαπραγματευτής», «Είσαι σίγουρος ότι διαπραγματεύεσαι την ομοσπονδία;», «Σε νοιάζει που η σχέση μας με τον κόσμο χάλασε;».

Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης του ΤΡΚ Οζκάν Γιοργαντζίογλου κατηγόρησε τον κ. Έρογλου ότι δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε ότι θα συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που σταμάτησε ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πως ποτέ δεν έλαβε υπόψη εποικοδομητικές προτάσεις που κατέθεσε το ΤΡΚ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα που νοιάζεται για λύση του Κυπριακού.

Επέκρινε, επίσης, τον κ. Έρογλου ότι όλες οι προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι διχοτομικές και πως αυτός είναι ο κύριος λόγος της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων .

Ο κ. Γιοργαντζίογλου ανέφερε ότι καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις από την ημέρα που ο κ. Έρογλου ανέλαβε ως διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας και πως δεν έγινε κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης.

Είπε, επίσης, ότι αν και ο κ. Έρογλου επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι διαπραγματεύεται μια ομοσπονδιακή λύση, εντούτοις η διεθνής κοινότητα άρχισε να αμφισβητεί την ειλικρίνεια της τ/κ πλευράς για λύση

Υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Έρογλου θα πρέπει να δείξει στον κόσμο την σκληρή και αρνητική στάση της ε/κ ηγεσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Εγκεμέν Μπαγίς σύμφωνα με τις οποίες η διχοτόμηση και η ένωση των κατεχομένων με την Τουρκία είναι άλλες επιλογές σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, ο κ. Γιοργαντζίογλου είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος τέτοιου είδους δηλώσεις να βλάψουν τη φήμη της τουρκικής πλευράς στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή σκηνή.

Είπε, επίσης, ότι τέτοιες δηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν πολιτικές δυσκολίες και στην ίδια την Τουρκία.

Ο ηγέτης ΤΡΚ κατηγόρησε τον Έρογλου για αδιαφορία αναφορικά με τις εκθέσεις των ΗΕ και τον κάλεσε να εξηγήσει πώς σπατάλησε δύο χρόνια.
Είπε ακόμη ότι το θέμα της εκλογής του ομοσπονδιακού προέδρου οδηγήθηκε σε αδιέξοδο εξαιτίας της απόρριψης της διασταυρούμενης ψήφου από την πλευρά του Έρογλου.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι ο Έρογλου δεν κατέθεσε καμία πρόταση για να τερματιστεί αυτό το αδιέξοδο.

Ο κ. Γιοργαντζίογλου υποστήριξε ακόμη ότι η στάση του Έρογλου για το περιουσιακό είναι προς όφελος της προσέγγισης της ε/κ ηγεσίας για το στάτους κβο.

Ανέφερε, τέλος, ότι η πρόταση για την υπηκοότητα, η οποία εκτιμήθηκε από τον ΟΗΕ, κατατέθηκε την περίοδο που διαπραγματευτής ήταν ο κ. Ταλάτ.

(ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΓΜΙ/ΓΧΡ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου