10 Μαρ 2012

Στην μνήμη του Peter Loizos

Πέθανε την περασμένη βδομάδα στο Λονδίνο ο ανθρωπολόγος Πήτερ Λοίζος, ένας ερευνητής που άνοιξε δρόμους με την εργασία του στην ανάλυση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας στην Κύπρο. Ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας μεγάλωσε στο Λονδίνο όπου έζησε και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και όπου διακρίθηκε ακαδημαϊκά. Μεγάλο μέρος της έρευνας του όμως έγινε στην και για την Κύπρο κατά την διάρκεια της ύστερης αποικιακής περιόδου και της πρώιμης και ταραγμένης ανεξαρτησιακής περιόδου.


Παρατήρησε και ανάλυσε την οργάνωση της καθημερινής ζωής στην κυπριακή ύπαιθρο σε σχέση με το ραγδαία μεταβαλλόμενο πολιτικό πλαίσιο και τις συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα. Πέραν από το ότι δεν δίστασε να τοποθετηθεί ορθολογικά σε μια περίοδο έξαρσης χωρίς να συμπλεύσει με τους κυρίαρχους πολιτικούς μύθους της εποχής, η εργασία του Πήτερ Λοίζου φώτισε πτυχές του εκμοντερνισμού και της κοινωνικής αναδόμησης όπως οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων και των γενεών, οι κοινωνικές ανισότητες και οι κοινωνικές ταυτότητες. Έγραψε για τις πολιτικές πελατειακές σχέσεις, για την πολιτική κουλτούρα για την εθνοτική σύγκρουση, για τις συνέπειες του 1974.


Εμείς οι εκπαιδευτικοί είναι σημαντικό να μελετήσουμε το έργο του και να το αξιοποιήσουμε για τους σκοπούς της ειρήνης και της επανένωσης της χώρας, σκοπούς που μοιραζόταν και ο ίδιος.


εδώ μπορείτε να βρείτε μια συνέντευξη του

http://elearning.lse.ac.uk/dart/interviews/loizos.हटमल

Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος"
10/3/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου