18 Ιουλ 2011

Ανακοίνωση της Πλατφόρμας για την έκρηξη στο Μαρί

Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος”

[ε/κ τμήμα]

Ιούλιος 2011


Ανακοίνωση Τύπου


Η Πλατφόρμα εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό συμβάν στο Μαρί στις 11 του Ιούλη, που προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς και έπληξε καίρια την παραγωγή ηλεκτρισμού και την κυπριακή κοινωνία. Το συμβάν αυτό ανέδειξε την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και επέτεινε την απαξίωση των πολιτών προς τους θεσμούς.

Στηρίζουμε το αίτημα της κοινωνίας να γίνει εις βάθος έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες.

Παρακολουθούμε ωστόσο με έντονη ανησυχία τη χρησιμοποίηση του γεγονότος από την ακροδεξιά, για να πληγεί η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και οι δικοινοτικές σχέσεις. Τονίζουμε την αντίθεσή μας στον εθνικιστικό παροξυσμό που φαίνεται να διαμορφώνεται με αφορμή αυτό το τραγικό ατύχημα. Αυτός ο παροξυσμός εκφράζεται με ποικίλους και διάφορους τρόπους τις τελευταίες μέρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντίδραση ακόμα και στην αναγκαία αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τουρκοκυπριακή εταιρεία. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά αυτή γίνεται μέσα στα πλαίσια του κανονισμού για την πράσινη γραμμή, ο οποίος προσυπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και επιτρέπει - προωθεί την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.


Σε αυτή τη χρονική συγκυρία αναμένεται η κορύφωση των συνομιλιών για τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού και την άρση της διχοτόμησης της χώρας. Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της εισβολής, που προκάλεσαν τη διχοτόμηση δεν πρέπει να γίνονται αφορμή για την αναπαραγωγή της λογικής της. Αντίθετα, ιδιαίτερα τώρα μπορούν και πρέπει να γίνουν εφαλτήρια αγώνα για την αποστρατιωτικοποίηση, την ειρήνη και την επανένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου