7 Ιουλ 2011

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2011


Ενόψει της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων την 7 Ιουλίου στην Γενεύη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη τους στην διαδικασία των συνομιλιών και καλούν τους δύο ηγέτες να εργαστούν με καλή θέληση στη βάση των συμφωνημένων μέχρι στιγμής σημείων, ώστε να φτάσουμε σε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επανενώνει τον λαό μας και την χώρα μας.

Θεωρούμε ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν, ο δρόμος των συνομιλιών είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε στη λύση. Η κοινή βάση υπάρχει και είναι ήδη συμφωνημένη και υιοθετημένη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτή είναι η λύση που εξυπηρετεί τους κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας.

Με αυτή την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε την πρόταση των οργανώσεων μας για αποστρατικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου με την επίλυση του προβλήματος.

Η συνάντηση της 7ης Ιουλίου μπορεί να δώσει ώθηση στην διαπραγματευτική διαδικασία, αν διεξαχθεί μέσα σε εποικοδομητικό πνεύμα και επιδειχτεί πραγματική πολιτική βούληση για επίτευξη συμφωνημένης λύσης.

Γνώμονας για μας πρέπει πάντα να τίθεται το κοινό συμφέρον όλων των Κυπρίων.

Δική μας προσδοκία αλλά και απαίτηση είναι η διαδικασία των συνομιλιών να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να οδηγήσει σε συμφωνημένη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη και ανεξάρτητη ,κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.

Μια λύση, μέσα από την οποία οι εργαζόμενοι στα πλαίσια μιας ενιαίας οικονομίας θα έχουν το δικαίωμα ελεύθερης συνδικαλιστικής δραστηριότητας και επιλογής εργοδότη, με ένα ενιαίο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με ένα ενιαίο πρότυπο εργασιακών σχέσεων, χωρίς καμία διάκριση αναφορικά με την απασχόληση ή τις απολαβές λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας κτλ.


Καλούμε τους δύο ηγέτες στην συνάντηση της 7ης Ιουλίου να επιδείξουν τον απαραίτητο ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις προσπάθειες και εργαστούν υπεύθυνα και με όλες τους τις δυνάμεις για εξεύρεση λύσης, παραμένοντας πάντοτε στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας βάσης λύσης του Κυπριακού.

Από την δική μας πλευρά, ως συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζουμε τον αγώνα για επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων με στόχο την επανένωση της χώρας μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε συστηματικά για την δημιουργία της αναγκαίας δυναμικής μέσα στους κύπριους εργαζόμενους η οποία να στηρίζει και να βοηθά την προσπάθεια των συνομιλιών.

Η ενότητα και η κοινή δράση των εργαζομένων της Κύπρου- Ε/Κ και Τ/Κ, είναι η ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η επανένωση του λαού και του τόπου.

Με την ευκαιρία, η ΠΕΟ, η DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES, καλούμε όλους τους Κύπριους να ενωθούν μαζί μας την 1η Σεπτεμβρίου την παγκόσμια Ημέρας Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη και να διατρανώσουμε την θέληση μας για λύση και επανένωση του τόπου μας.

Η 1η Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε από την ΠΣΟ, τη Διεθνή Οργάνωση στην οποία οι οργανώσεις μας συμμετέχουν, ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού. Αυτή η μέρα, αποτελεί κάλεσμα για τον καθένα μας να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στην χώρα μας και παγκόσμια.

Το πρόγραμμα της μεγάλης εκδήλωσης που θα γίνει την 1 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί στις προσεχείς μέρες.

Με την ευκαιρία θέλουμε να καταδικάσουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις ακροδεξιών κύκλων και ιδιαίτερα την απόπειρα κατά της ζωής του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ. Τέτοιες επιθέσεις στοχεύουν στη φίμωση των ανθρώπων που εργάζονται για την επανένωση της Κύπρου.

Καταδικάζουμε επίσης τη δίωξη Τουρκοκυπρίων Συνδικαλιστών λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.



İki toplum liderinin 7 Temmuz Cenevre görüşmesi öncesinde sendikal örgütler PEO, DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, BES görüşmeler sürecine tam desteklerini ifade ederler ve halkımızı ve ülkemizi yeniden birleştirecek adil ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme varmak için, iki lideri bu ana kadar üzerinde anlaşmaya varılanlar temelinde iyi niyetle çalışmaya çağırırlar.

Var olan zorluklara ve engellere rağmen, çözüm yönünde ilerlemek için tek yolun görüşmeler yolu olduğu görüşündeyiz. Ortak zemin vardır ve bu, üzerinde anlaşmaya varılmış olan ve BM Güvenlik Konseyi kararları tarafından benimsenmiş olan zemindir. Bu tek egemenlikli, tek vatandaşlıklı, tek uluslararası kimlikli bir devletle, BM kararlarında belirtildiği şekilde siyasi eşitlikli iki bölgeli iki toplumlu federasyondur. Kıbrıslılara hizmet edecek ve ülkemizi tüm bölgemiz için barış ve güvenlik köprüsüne dönüştürecek çözüm budur.

Bu vesileyle, sorunun çözülmesiyle Kıbrıs’ın tümünün askersizleştirilmesi yönünde örgütlerimizin önerisini tekrarlıyoruz.

7 Temmuz görüşmesi eğer yapıcı bir ruh içerisinde gerçekleştirilirse ve üzerinde anlaşmaya varılacak çözümün başarılması için gerçekten siyasi irade gösterilirse müzakere sürecine ivme kazandırabilir.

Bizce ölçüt her zaman Kıbrıslıların tümünün ortak çıkarı olmalıdır.

Bizim beklentimiz ve aynı zamanda talebimiz görüşmeler sürecinin en kısa sürede tamamlanması ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek, özgür, bağımsız, Kıbrıslıların tümünün ortak vatanı kılacak üzerinde anlaşmaya varılan bir çözüme götürmesidir.

Etnik köken, din v.s nedeniyle istihdamda ya da ücretlerde hiçbir ayrımcılığın olmaksızın, birleşik bir çalışma ilişkileri modeliyle, birleşik bir Sosyal Sigorta sistemiyle, birleşik bir ekonomi çerçevesinde çalışanların özgür sendikal faaliyet ve işverenini seçme haklarının olacağı bir çözüme götürmesidir.

İki lideri 7 Temmuz buluşmasında bu uğraşılarda olması gereken gerekli gerçekçiliği göstermeye ve her zaman Kıbrıs sorununun üzerinde anlaşmaya varılmış çözüm zemini çerçevesinde sorumlu bir biçimde çözüm için tüm güçleriyle çalışmaya çağırıyoruz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου