«Αυτό είναι η αρχή της μάχης, όχι το τέλος», είπε σε 100.000 διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΕΤUC) Τζον Μονκς, χαιρετίζοντας την πρώτη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά των μέτρων λιτότητας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.
Την ίδια ώρα στην έδρα των ευρωπαϊκών οργάνων συζητιόταν η γερμανική πρόταση για επιβολή σκληρών κυρώσεων -που φτάνουν έως τη στέρηση ψήφου- στις χώρες που παραβιάζουν το 3% του ελλείμματος στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Η χθεσινή ημέρα ήταν ουσιαστικά η πρώτη «γενική πρόβα κοινωνικής αντίστασης» στη Γηραιά Ηπειρο, με συγκεντρώσεις και πορείες σε 13 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με την πρώτη γενική απεργία ύστερα από 8 χρόνια στην Ισπανία και δεκάδες εστίες έντασης και συμπλοκών με την αστυνομία, που οδήγησαν στη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών και σε αρκετούς τραυματισμούς (ευτυχώς, κανέναν σοβαρό).
Η βελγική αστυνομία δημιούργησε «φρούριο» γύρω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέλαβε 218 άτομα για μικροαδικήματα και πραγματοποίησε 1.500 εξακριβώσεις στοιχείων. Στην Ισπανία η γενική απεργία συνοδεύτηκε από 74 συλλήψεις σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ανδαλουσία, Βαλένθια και Αλικάντε.
«Οχι στη λιτότητα», «Προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και στην ανάπτυξη», έγραφαν τα πανό συνδικαλιστικών αντιπροσωπιών από 50 χώρες, που συγκρότησαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών στη βελγική πρωτεύουσα.
Αντιπροσωπεία των συνδικάτων επιδίωξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι «έχει επίγνωση του κοινωνικού αντίκτυπου» των αντιλαϊκών μέτρων. Επέμεινε, όμως, ότι οι κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τα θεωρούν μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση. Εκτός από τις Βρυξέλες και την Αθήνα, πορείες αρκετών χιλιάδων ατόμων έγιναν σε Ρώμη, Παρίσι, Λισαβόνα, Δουβλίνο, Ρίγα, Βαρσοβία, Πράγα, Βουκουρέστι, Βίλνιους, Λευκωσία και Βελιγράδι.
Δέκα εκατομμύρια απεργοί στην Ισπανία
Ικανοποιημένα από τη συμμετοχή 10 εκατομμυρίων Ισπανών εργαζομένων στη χθεσινή γενική απεργία δήλωσαν τα ισπανικά συνδικάτα, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής σε 70%. Αντίθετη γνώμη είχε η κυβέρνηση Θαπατέρο, που χαρακτήρισε τη συμμετοχή κατώτερη του αναμενόμενου.
Σύμφωνα, πάντως, με την «Ελ Παΐς» παρέλυσε ο βιομηχανικός τομέας, υπήρξαν προβλήματα στις συγκοινωνίες και σημειώθηκαν τουλάχιστον 11 τραυματισμοί σε συμπλοκές απεργών με την αστυνομία σε διάφορα σημεία της χώρας.
Τα συνδικάτα αυτοκινητιστών έστησαν μπλόκα σε οδικές αρτηρίες της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και άλλων μεγάλων πόλεων, εμποδίζοντας την τροφοδοσία της αγοράς με βασικά είδη διατροφής (κρέας, φρούτα, ψάρι και λαχανικά). Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι πάντως ασαφή, καθώς η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά προσπαθεί και να βρει κοινό τόπο συνεννόησης με τα συνδικάτα.
Ο υπουργός Εργασίας Σελεστίνο Κορμπάτσο έστειλε συμφιλιωτικό μήνυμα στις ηγεσίες των συνομοσπονδιών UGT (πρόσκειται στην Αριστερά) και CCOO, χαιρετίζοντας την υπεύθυνη στάση τους στο θέμα της διάθεσης προσωπικού ασφαλείας στις μεταφορές και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Τα ισπανικά συνδικάτα επιμένουν ιδιαίτερα στην αναθεώρηση των ελαστικών μορφών εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Στην επαρχία Αστούριας δεκάδες ανθρακωρύχοι μπλόκαραν την εθνική οδό καίγοντας λάστιχα, ενώ στα ισπανικά αεροδρόμια ματαιώθηκε το 36% των πτήσεων.
(Γιάννης Παπαδάτος)
...........................................................................................
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων κατά της ακρίβειας, της ανεργίας, της αισχροκέρδειας, της φοροδιαφυγής και της λιτότητας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 1500 μέλη των συμβουλίων των οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΕΤΥΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, της οργάνωσης Πρεσβυτέρων Κύπρου και της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων.
Οι εργαζόμενοι πορεύθηκαν προς το Υπουργείο Οικονομικών και επέδωσαν υπόμνημα, στο οποίο διακηρύσσουν την έντονη αντίθεσή τους σε απροκάλυπτες μεθοδεύσεις, όπως υποστηρίζουν, για να επωμισθούν οι εργαζόμενοι της επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Απαιτούν, μεταξύ άλλων, εγγύηση αξιοπρεπών μισθών και συντάξεων, νέες θέσεις εργασίας, προστασία της αγοραστικής δύναμης των μισθών, πάταξη της φοροδιαφυγής και εγκατάλειψη οποιωνδήποτε σχεδιασμών για διαφοροποίηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Ακολούθως πορεύθηκαν στη Βουλή και επέδωσαν το υπόμνημα στον πρόεδρο του Σώματος Μάριο Καρογιάν.