1 Σεπ 2010

Ζήτω η Ειρήνη! Γιαshασίν Μπαρίsh!, του Σενέρ Ελτζίλ

31.8.2010
Ομιλία πρώτης Σεπτέμβριου

Η μοίρα της ανθρωπότητας, από την αρχή της ύπαρξής της είναι οι πόλεμοι που βασίζονται σε συμφέροντα. Οι δύο μεγάλοι παγκόσμιοι πόλεμοι στον 20ο αιώνα με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής έδειξαν το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου 1939 με την επίθεση της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, είχε ως αποτέλεσμα 52 εκατομμύρια νεκρούς και πολλά περισσότερα εκατομμύρια τραυματίες και αναπήρους. Επιπλέον, η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική καταστροφή που προκάλεσε ήταν τρομακτικών διαστάσεων.

Παρ 'όλες αυτές τις καταστάσεις, ο βαθμός της ανισότητας, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης αυξάνεται στον κόσμο. Η άνοδος της ανεργίας, το νέο κύμα του ρατσισμού, οι κλιματικές αλλαγές, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η μετανάστευση, η απληστία των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων και η κούρσα των εξοπλισμών, είναι οι κύριες αιτίες των πολέμων που συνεχίζονται και καταστρέφουν την παγκόσμια ειρήνη. Στην Παλαιστίνη, στη Ρουάντα και στο Σουδάν, οι εθνοτικές συγκρούσεις συνεχίζονται και με τη δικαιολογία της τρομοκρατίας, οι δολοφονίες και την αιματοχυσία συνεχίζεται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Εμείς οι Κύπριοι, ζήσαμε από κοντά τις πίκρες του πολέμου, της καταστροφής και της προσφυγιάς. Από τη δεκαετία του ’50, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο σωβινισμός, υποκινούμενοι από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, οδήγησαν στη διαίρεση του νησιού μας με τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Όλοι οι άλλοι, εκτός από εμάς τους Κυπρίους, διεκδικούν την Κύπρο, ως ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο και προσπαθούν σκληρά για να κρατήσουν την χώρα μας διαιρεμένη. Συρματοπλέγματα, οδοφράγματα και χαρακώματα, φυλάκια τείχη, όπλα, στρατιώτες, φετιχισμός εθνικών σύμβολων που φτάνει σε σοβινισμό. Δεν φέρνουν στη χώρα μας ευτυχία, αλλά δυστυχία. Η έχθρα, το μίσος και οι προκαταλήψεις τροφοδοτούνται από τον διαχωρισμό και τη διαίρεση και κτίζουν εμπόδια στα μυαλά των ανθρώπων.

Υποστηρίζουμε την επί 42 χρόνια συνεχιζόμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να καταλήξει σε αποτέλεσμα. Η βασική λύση πρέπει είναι η δημιουργία της διζωνικής, δικοινοτικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή ταυτότητα, με βάση την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, βάσει των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Η εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αυξάνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των προκαταλήψεων και την επαναπροσέγγιση των ανθρώπων μας. Η λύση στην Κύπρο θα συμβάλει όχι μόνο στην σταθερότητα στην περιοχή μας, αλλά και στην παγκόσμια ειρήνη.

Εμείς, που πιστεύουμε ότι η ειρήνη είναι μια αρετή, ας πούμε “κανεί πιόν” σε αυτούς που κάνουν πολιτική από το αίμα και τα δάκρυα!
Λέμε “κανεί πιόν” στα συρματοπλέγματα, στα τείχη, στους στρατούς, στα όπλα και στη διαίρεση!
Λέμε “κανεί πιόν” σε αυτούς που μας χρησιμοποιούν ως όμηρους και μας επιβάλλουν πολιτικές αφομοίωσης, ενώ χάνεται χρόνος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!
Διότι, αυτό το νησί είναι πολύ μικρό για να μοιραστεί, αλλά αρκετά μεγάλο για τις δύο κοινότητες να ζήσουμε μαζί.

Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών!
Ζήτω η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος!
Ζήτω η Ειρήνη!
Γιαshασίν Μπαρίsh!Sener Elcil
Γενικός Γραμματέας KTOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου