31 Αυγ 2010

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙA ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡHNH

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ, DEV-IS και ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ "ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ"


Η 1η Σεπτεμβρίου, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού, αποτελεί κάλεσμα για τον καθένα μας να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στην χώρα μας και παγκόσμια.

Σήμερα, 65 χρόνια μετά το τέλος του πιο καταστρεπτικού πολέμου που έζησε η ανθρωπότητα, οι πόλεμοι και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε όλες τις γωνιές της γης και ο κίνδυνος ο κόσμος να ζήσει την οδύνη νέων παγκόσμιων πολέμων μεγαλώνει.

Την ίδια στιγμή, στον κόσμο που ζούμε αυξάνεται η οικονομική ανισότητα, η εκμετάλλευση, η αθλιότητα και η φτώχεια για μεγάλες μερίδες του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα ζητήματα της αύξησης της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων για αναζήτηση αξιοπρεπούς ζωής, του νέου κύματος έξαρσης του ρατσισμού, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον, είναι προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ισορροπίες στον κόσμο και θέτουν την ειρήνη σε κίνδυνο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας σ’ όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φιλειρηνικές προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο που αγωνίζονται για παγκόσμια ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, που όπως και σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους, συνεχίζει να προκαλεί πολέμους και δυστυχία σε πολλούς λαούς και ειδικότερα στα κατώτερα στρώματα όλων των λαών.

Στο μέσο της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης από την δεκαετία του 1930, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες μιας κρίσης η οποία αποδεικνύεται πολύ πιο βαθιά και πιο μακρόχρονη απ’ ότι υπολογιζόταν. Πρόκειται ξεκάθαρα για κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους.

Είναι φανερό ότι το σύστημα επιδιώκει να μεταφέρει το βάρος των συνεπειών της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου και δεν δεχόμαστε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του καπιταλισμού.

Στη χώρα μας, ενώ οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης επηρεάζουν σοβαρά τους εργαζόμενους και ενώ ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο νεοφασισμός είναι σε έξαρση, ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι συνέχιση της de facto διαίρεσης του τόπου μας.

Για μας, ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας, αποτελεί βασική και άμεση προτεραιότητα. Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και στα πλαίσια ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

Λύση που να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να είναι στο πλαίσιο των συμφωνιών ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.

Στηρίζουμε την διαδικασία των συνομιλιών και καλούμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την επίτευξη λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και πατρίδα όλων των Κυπρίων.

Ζητούμε οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν εντατικά, μέσα σε πνεύμα εποικοδομητικό και με καλή πίστη, με μοναδικό στόχο την επίτευξη συμφωνημένης λύσης. Ζητούμε να διαφυλαχτεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών. Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο διεθνές επίπεδο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για εξεύρεση συμφωνημένης λύσης, σημειώνοντας ότι η παρέλευση του χρόνου δεν βοηθά το στόχο της λύσης, αλλά αντίθετα βοηθά στην εδραίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Η συνεχής προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου θα είναι και σημαντική συμβολή των Κύπριων εργαζομένων στον αγώνα για τη παγκόσμια ειρήνη. Σε αυτά τα πλαίσια επαναλαμβάνουμε την θέση μας για άμεση αποστρατικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου

Η ΠΕΟ, η DEV-IS και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης “Ενωμένη Κύπρος” με την ευκαιρία της 1η του Σεπτέμβρη ως παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για την Ειρήνη διατρανώνουν την θέληση τους για λύση και επανένωση του τόπου μας.

Καλούμε όλους τους Κύπριους να ενωθούν μαζί μας την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου για να σημειώσουμε την απαρχή νέων κοινών αγώνων για επίτευξη της ειρήνης και της επανένωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης Συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης έχει ως εξής:

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

7.00μ.μ. Συγκέντρωση στην Πλατεία Σολωμού και πορεία προς Λήδρα Πάλας (θα ξεκινήσει παράλληλη πορεία από τις Τουρκοκυπριακές οργανώσεις από την Πύλη Κερύνειας).

7.30μ.μ. Συγκέντρωση στο γήπεδο που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη αμέσως μετά το οδόφραγμα.

Χαιρετισμοί:

* Πάμπης Κυρίτσης, Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ.
* Sener Elcil, εκ μέρους της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης.
* Ανάγνωση κοινής διακήρυξης από Dogan Arsehit και Χρίστο Ευθυμίου.
* Συναυλία με τον Έλληνα καλλιτέχνη Παντελή Θαλασσινό και την Τουρκοκύπρια Umut Albayrak. Συμμετέχουν η Βούλα Κωνσταντίνου, το Συγκρότημα SOL ANAHTARI και η Δικοινοτική Χορωδία.

Εκ των Διοργανωτών:

ΠΕΟ – DEVIS και Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» η οποία αποτελείται από τις πιο κάτω οργανώσεις:

United Turkish Cypriot and Greek Cypriot Teachers Platform

Cyprus Turkish Teachers Trade Union – KTÖS

Proodeftiki Primary School Teachers movement

Cyprus Turkish Secondary Teachers Trade Union – KTOEÖS

Proodeftiki Secondary School Teachers movement

Turkish Cypriot Civil Servants Trade Union – KTAMS

Bicommunal Initiative of Relatives of Missing Persons and Victims of War “Together We Can!”

Kontea Heritage Foundation

Stop the War Coalition

Custom Workers Trade Union – GÜÇ-SEN

State Workers Trade Union- ÇAĞ-SEN

EMU Unity and Solidarity Trade Union – DAÜ-BİR-SEN

Cyprus Publisher’s Association – KIB-Ya Y

Limassol Civil İnitiative ‘Solution-Reunification-Peace”

İskele Citizens Initiative

Municipal Workers Trade Union – BES

Management Center

Republican Turkish Party – CTP

Social Democracy Party – TDP

United Cyprus Party – BKP

Socialist İnitiative

New Cyprus Party – YKP

Symfiliosi / Uzlaşma / Reconciliation

Peace Association

New Cyprus Association

Left Wing

Association of Turkish Cypriot Artists and Authors

Federation of Cypriot Organizations in Greece – OKOE, Athens

Federation of Cypriot Organizations in Greece – Youth OKOE, Athens

Bicommunal Chorus

Cyprus Turkish Physicians Trade Union – TIP-İŞ

Publishers Trade Union – BASIN-SEN

BARAKA Cultural Group

Cooperative Workers Trade Union – KOOP-SEN

Cyprus Turkish Association for Democracy – KTDD, London

Cypriot Science Education Health and Solidarity Association – KIBES, Instabul

KGP – Cyprus Youth Platform

UCP – United Cyprus Platform of the Overseas Cypriot Organizations

Bi-Communal Peace Initiative

Cyprus Reunification Movement

German-Cypriot Forum –DFZ, Berlin

Workers Democracy

Youth Against Nationalism

NGO Support Centre

Hands Across the Divide

IKME Sociopolitical Studies Institute

Peace Centre

Women Into Action

DAU-SEN

Union of Cypriot Refugees in Greece (EKPE), Athens

Association of Historical Dialogue and Research

Nazi Almanya’sının 1939 yılında insanlığa ve milyonlarca Nazizim ve faşizm kurbanına yapmış olduğu saldırının anısına düzenlenecek olan Uluslararası Dünya Barış Günü etkinliği yerel ve evrensel barışa çağrı yapıp herbirimizin barış için üstümüze düşen görevi yerine getirmemiz adına bir davet yapmaktayız.

Otuzlu yıllardan beri yaşanmış en ciddi ekonomik krizin ortasındayken ve tüm dünyada savaşlar ve düşmanlıklar giderek artarken, evrensel savaşların artışı da oldukça büyük bir tehlikedir. Bu ekonomik değişimlerle, iklim değişiklikleri, insanların daha erdemli yaşayabilecekleri yerlere göç etmelerini de beraberinde getirirken, ırkçılık dalgası giderek yayılmakta, işsizlik oranı artmaktadır. Barışı tehlikeye sokan bu sorunlarla yüzleşilmesi için etkili bir eyleme çağrı yapıyoruz.

Yurdumuzda, ekonomik kriz ciddi şekilde emekçileri etkilerken diğer yandan da milliyetçilik, ırkçılık, neo-faşizm yükselişte; halen ülkemizi en ciddi şekilde tehdit eden şey ise, süregelen de facto ayrılıktır. Görüşme sürecinin yeni bir çıkmaza girmesi riski, ülkemizde barış beklentilerini ve umutlarını da tehdit eden bir unsurdur.

İşte bu çağrı, Kıbrıs için Barışı korumak, Çözüm ve Yeniden birleşme için aktif olarak çalışmak anlamına gelmektedir. Bu bağlamda, PEO, DEVİŞ ve İKİ TOPLUMLU BİRLEŞİK KIBRIS BARIŞ İNSİYATİFİ şunları vurgulamaktadır:

1. Görüşme masasında görüşülen tüm bölümlerde bugüne kadar varılan uzlaşmaları özellikle de yönetimimizle ilgili gerçekleştirilecek ilerlemeleri savunmaktayız. Kıbrıslılar arasında varılacak bir antlaşma, ileriye doğru atılmış çok önemli, benzersiz bir adım olacağı gibi Kıbrıs’ta çözümün temel köşe taşını oluşturacaktır.

1. Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler’i harekete geçirerek Birleşmiş Milletler kararlarında tanımlandığı gibi siyasi eşitliğe saygılı ve bağlı kalınarak- iki-bölgeli, iki-toplumlu ve tek vatandaşlığa, tek egemenliğe ve tek uluslararası kimliğe dayalı federasyona dayalı bir Kıbrıs için çalışmalıyız.

Kıbrıs sorununun yeni bir çıkmazın içerisine kaymasına izin vermek, çok ciddi ve yıkıcı etkileri de beraberinde getirecek, toprak ve mülk, nüfus değişimi konularında, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara zor bir durumu yaşatacaktır. İşte bu sebepten ötürü, PEO, DEVİŞ ve BİRLEŞİK KIBRIS BARIŞ İNSİYATİFİ, 1 Eylül Dünya Barış Günü sebebiyle biraraya gelerek insanları Barış ve yeniden birleşme için birlikte çalışmaya çağırmaktadır. Gelecek aylar, ilerlemede önemli adımların atılması için oldukça önemli bir süreç teşkil etmektedir. Bölünmüş iki tarafın Barış ve çözüm için çalışan güçleri biraraya gelerek sürecin daha da ileriye götürülmesi için çalışmalarına devam etmeleri gerekmektedir.

Uluslararası Dünya Barış Günü için Geniş Kapsamlı İki Toplumlu Etkinlik

1 Eylül günü, Ledra Palace karşısındaki Çetinkaya stadyumunda Lefkoşa Türk ve Lefkoşa Rum Belediyeleri’nin de katkılarıyla düzenlenecek iki toplumlu etkinlikte biraraya gelerek Kıbrıs’ta biran önce çözüme ulaşılması, ülkemiz insanları ve ülkemizin yeniden birleştirilmesi için seslerimizi yükselteceğiz. Solomou Meydanı ve Kuğulu Park’ta saat 19:00’da buluşacağız ve iki noktadan başlayarak Çetinkaya Sahasında buluşup adamızın ortak geleceği için güçlerimizi birleştireceğiz.

Yenilenmiş ortak eylemlerimizle barış ve yeniden birleşmeyi gerçekleştirmemizde bir başlangıç yapmak için, 1 Eylül’de tüm barış yanlılarını bize katılmaya çağırıyoruz.

PEO, DEVİŞ ve İKİ TOPLUMLU BİRLEŞİK KIBRIS BARIŞ İNSİYATİFİ (a)

( İki Toplumlu Kayıp Yakınları İnisiyatifi, Birleşik Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Öğretmenler Platformu, Savaşa Hayır Koalisyonu-Kıbrıs, Hands Across the Divide, Women Into Action (Bi-communal group), Kıbrıs Alman Forumu (DZF), KTÖS , KTOEÖS, Proodeftiki İlkokul Öğretmenleri Hareketi, Proodeftiki Ortaokul Öğretmenleri Hareketi, KTAMS , GÜÇ-SEN, ÇAĞ-SEN, DAÜ-SEN, DAÜ-BİR-SEN, BES, Koop-Sen, Tıp-İş, Basın-Sen, CTP/BG, TDP, BKP, YKP, Barış Derneği, Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Kıbrıs Yayıncılar Birliği , İskele Yurttaş İnisiyatifi, İki Toplumlu Koro, Baraka Kültür Merkezi, Sosyalist İnisiyatif, IKME Sosyo-Politik Enstitü , Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği (KTDD), KIBES, OKOE (Yunanistan’daki Kıbrıslı Örgütler Federasyonu) , Yunanistan’daki Kıbrıslı Gençlik Örgütleri Federasyonu, KGP (Kıbrıs Gençlik Platformu) , Sol Kanat, İşçi Demokrasisi, Milliyetçiliğe Karşı Gençlik, Uzlaşma / Symfiliosi / Reconciliation, Yeni Kıbrıs Derneği, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı, Yurtsever Kadınlar Birliği,Kontea (Türkmenköy) Kültür Derneği, Kontea Kültür Mirası Vakfı, Kıbrıs Yeniden Birleşme Hareketi, Çözüm- Yeniden Birleşme- Barış Limasol Sivil İnisiyatifi, NGO-SC, Barış Merkezi,Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR) )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου