1 Ιουλ 2009

Η συμφωνία για το Λιμνίτη δείχνει το δρόμο


30 Ιουνίου 2009

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών
ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η συμφωνία για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, αποτελεί μια θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για όσους επιθυμούν την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, τη συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Η Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος», χαιρετίζει τη συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και εκφράζει την προσδοκία το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και το οδόφραγμα να λειτουργήσει ως δίοδος επικοινωνίας.

Παράλληλα, η Πλατφόρμα επισημαίνει τα εξής:
 • Η συμφωνία για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη αποτελεί ένα καλό δείκτη για το ποιες πολιτικές είναι τελικά αποτελεσματικές. Οι κινητοποιήσεις των ίδιων των πολιτών, όταν είναι επίμονες, συντονισμένες και προσηλωμένες σε ένα στόχο, φέρνουν αποτέλεσμα. Οι ηγέτες Χριστόφιας και Ταλάτ έφτασαν σε συμφωνία με την ώθηση των κατοίκων της περιοχής.
 • Είναι ευχής έργο που τελικά δεν αφέθηκε περιθώριο σε οπαδούς των ακραίων τακτικών και της πολιτικής της υστερίας να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αν αυτό είχε γίνει, σήμερα η κατάληξη θα ήταν αυτό που – χωρίς να το δηλώνουν επίσημα – επιθυμούσαν στην πραγματικότητα οι εκφραστές αυτής της πολιτικής: Το οδόφραγμα δε θα άνοιγε ποτέ.
 • Η συμφωνία ανέδειξε και ένα άλλο ζήτημα: Το σοβαρό εκπαιδευτικό ζήτημα για τους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα με το άνοιγμα του οδοφράγματος, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσει στην παροχή μιας σοβαρής δέσμης κινήτρων για στελέχωση των σχολείων της περιοχής.
 • Είναι η σειρά των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών άλλων περιοχών να πάρουν τη σκυτάλη και να διεκδικήσουν την εφαρμογή μέτρων που να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, και να φέρνουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά. Έτσι, οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ θα αντιληφθούν καλύτερα τη μεγάλη σημασία του να προωθούνται διαρκώς – παράλληλα με τις συνομιλίες – μέτρα που θα δίνουν το μήνυμα τόσο της αισιοδοξίας για το μέλλον, όσον και του ότι η ειρηνική συμβίωση θα κάνει καλύτερη τη ζωή και του τελευταίου κατοίκου σ’ αυτό το νησί.


Πάνω από όλα όμως, είναι η σειρά όλων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν τη λύση, να πιστέψουν ότι είμαστε κοντά σ’ αυτή, φτάνει οι ίδιοι να παραμείνουν προσηλωμένοι, και προ πάντων να τη διεκδικήσουν με θέρμη, δίνοντας τα κατάλληλα μηνύματα στους ηγέτες τους.

2 σχόλια:

 1. "Αν αυτό είχε γίνει, σήμερα η κατάληξη θα ήταν αυτό που – χωρίς να το δηλώνουν επίσημα – επιθυμούσαν στην πραγματικότητα οι εκφραστές αυτής της πολιτικής: Το οδόφραγμα δε θα άνοιγε ποτέ."
  Πόση αλήθεια κρύβεται στα πιο πάνω...Όχι μόνο άνοιγμα οδοφραγμάτων δε θέλουν, αλλά ούτε ομοσπονδία, ούτε καν διαπραγματεύσεις. Κατά τ' άλλα, διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, ότι ΜΟΝΟ αυτοί αγωνίζονται για το καλό του τόπου. Τί ακριβώς επιδιώκουν, δε μας έχουν πει ακόμη. Ευτυχώς, εκφράζουν ένα μικρό ποσοστό των πολιτών. Η μεγάλη πλειοψηφία θέλει και μπορεί να προχωρήσει. Ας ελπίσουμε, ότι θα εισακουστεί και από τους ηγέτες της...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο σας παιδιά.Αυτό που κάνει η Πλατφόρμα είναι πολύ σημαντικό για την προώθηση της λύσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή