27 Φεβ 2009

Δικαιούται ο ιδιοκτήτης την περιουσία του, αλλά...



Δεν υπάρχουν διεθνείς αρχές και θεσμοί που θα συνηγορούσαν στην ιδέα της καταστροφής περιουσιών δισεκατομμυρίων
ΠΑΜΠΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Προχθές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο Χριστόφια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου Χριστόφια στο Βελιγράδι ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας των προσφύγων στις περιουσίες τους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ο κ. Ταλάτ είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σέβεται το δικαίωμα της περιουσίας από την αρχή. Ως θέση αρχής.
Μερικοί εξ ημών, παρακολουθώντας τις διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό ωρύονται επειδή, όπως υποστηρίζουν, το δικαίωμα της περιουσίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο και επομένως, γιατί ο πρόεδρος Χριστόφιας το διαπραγματεύεται. Το δικαίωμα της περιουσίας είναι πράγματι, αδιαπραγμάτευτο αλλ’ ούτε ο πρόεδρος Χριστόφιας ούτε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το διαπραγματεύονται. Το δικαίωμα της περιουσίας είναι απαράγραπτο, κανείς δεν το αμφισβητεί ούτε εντός ούτε εκτός της Κύπρου και κανείς δεν ζητά καν να παραγραφεί χωρίς ο ιδιοκτήτης να ερωτηθεί. Στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο απορρίψαμε, το δικαίωμα της περιουσίας αναγνωριζόταν χωρίς συζήτηση, έστω και αν οι περισσότεροι από εμάς δεν το είχαμε προσέξει.
Δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο που δέχεται ότι η περιουσία ενός πολίτη παραγράφεται ύστερα από μια στρατιωτική κατοχή. Ο Χριστόφιας και ο Ταλάτ δεν διαπραγματεύονται το δικαίωμα της περιουσίας, αλλά τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος. Ένας Ελληνοκύπριος είναι ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου στα κατεχόμενα, του οποίου η τρέχουσα αξία είναι 400 χιλ. ευρώ. Όμως στο οικόπεδο έχει κτιστεί μια οικοδομή τρέχουσας αξίας 1,5 εκ. ευρώ. Μια απόφαση κυπριακού δικαστηρίου καλεί τον ιδιοκτήτη της οικοδομής να την καταστρέψει, να πετάξει 1,5 εκ. ευρώ, για να επαναφέρει το οικόπεδο στην αρχική του θέση. Κατά την ίδια λογική, ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης της γης στην οποία κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο Λάρνακας, για να ασκήσει τα δικαιώματά του πάνω στην περιουσία του, πρέπει να ισοπεδωθεί το αεροδρόμιο εκατοντάδων εκ. ευρώ.
Προσωπικά δεν γνωρίζω αν πράγματι η γη πάνω στην οποία οικοδομήσαμε το αεροδρόμιο Λάρνακας είναι τουρκοκυπριακή, όμως υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα όπου σε τουρκοκυπριακή γη κτίστηκαν προσφυγικοί συνοικισμοί, σχολεία, σπίτια, εργοστάσια, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, ακριβές ταβέρνες… χωρίς να ρωτηθούν οι Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες τους. Θα τα γκρεμίσουμε για να αποκαταστήσουμε τα οικόπεδα;
Δεν υπάρχουν διεθνείς αρχές και θεσμοί που θα συνηγορούσαν στην ιδέα καταστροφής περιουσιών δισεκατομμυρίων, προκειμένου να επαναφέρουμε την Κύπρο, κατεχόμενη ή ελεύθερη, στην προ του ’74 κατάσταση. Επειδή, λοιπόν, καμιά διεθνής πρακτική δεν βολεύεται με τη λογική των κατεδαφίσεων, κανένας δεν συμφωνεί με την καταστροφή πολλαπλάσιας αξίας περιουσιών για να αποκατασταθούν τα οικόπεδα και τα χωράφια. Ο Χριστόφιας και ο Ταλάτ διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο ο ιδιοκτήτης της περιουσίας θα ασκήσει το δικαίωμά του, προς όφελος του ιδίου, της οικονομίας και της λογικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου