12 Φεβ 2009

Περί Παιδείας

12/02/2009
"Η Σημερινή"

Ο πολιτισμός και η Εθνική Παιδεία εκφράζουν την πνευματική και ιστορική δύναμη ενός λαού που δημιουργεί και επικοινωνεί με άλλους λαούς χωρίς να χάνει την αυτοσυνειδησία του. Ο μη σεβασμός στις ιδιαιτερότητες ενός λαού και η ισοπέδωση προετοιμάζουν, αλλά και παράγουν, σκοτεινούς καιρούς και υπονομεύουν τη δημοκρατική εξέλιξη των κοινωνιών και μειώνουν τις αντιστάσεις σε σύγχρονες μορφές δουλείας και στον ολοκληρωτισμό της σκέψης. Αυτά επισημαίνονται κατά καιρούς, όπως και σήμερα, γιατί είμαστε μάρτυρες της περιφρόνησης ή της παραχάραξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ή της ιστορίας και της ιστορικής μας μνήμης από αλλοδαπούς «διανοητές» και Έλληνες τινές, οι οποίοι αποπειρώνται να «ξαναγράψουν» την Ιστορία μας, εμφορούμενοι - και όχι μόνο - από ρηχή παγκοσμιοποιημένη και κάποτε (όπως και σήμερα) εντελώς μονομερή και ύποπτη στάση απέναντι σε μεγάλα θέματα του νέου Ελληνισμού και της κυπριακής τραγωδίας. Βαποράκια «ιδεών» και ανίερα εργαλεία ευνουχισμού και ποδηγέτησης της σκέψης μας, προς έναν παγκόσμιο ολοκληρωτισμό και την παγκόσμια νομιμοποίηση μιας σύγχρονης μορφής δουλείας και εξανδραποδισμού. Με το... αζημίωτο! Γιατί, άραγε; Το άγαλμα του Αττατούρκ στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου δίδει απαντήσεις.

Α.Φ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ
Εκ Μόρφου

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία αυτά που γράφετε κύριε Α.Φ. Πολυκάρπου.

    Πείτε μας όμως αν αναφέρεστε για τον "κυπριακό λαό" ή απλά για το ε/κ του κομμάτι. Γιατί αν αναφέρεστε στο δεύτερο, τότε θα μπορούσατε να μας αναπτύξετε και πόσο έχουμε καταφέρει να "δημιουργήσουμε" πολιτισμό αλλά και να "επικοινωνήσουμε αυτόν" διεθνώς, μετά από μια τετρακονταετία μη "παραχάραξης" και μη "περιφρόνησης" της ιστορίας μας. Που ως αποτέλεσμα της παιδείας, που δε θα διαφωνείτε πως μέχρι πρότινως δεν έπασχε από "ευνουχισμό" και "ποδηγέτιση της σκέψης"!

    Αντίθετα, εγώ, αλλά και ο καθένας έχουμε μια κάπως διαφορετική άποψη για τη μέχρι σήμερα κατάντια της παιδείας αυτής.

    Καλή η προσπάθειά σας να συνδέσετε τα "βαποράκια των "ιδεών" με την παγκοσμιοποίηση και τους κινδύνους που ελλοχεύει ως προς τη δημοκρατία και την ενδεχόμεν απογύμνωση των λαών από κάθε λογής αντιστάσεις, αλλά παραβλέπετε το γεγονός ότι αυτά τα "βαποράκια" κάθε άλλο παρά "νεοφιλεύθερες" ιδέες ασπάζονται, αλλά συνειδητά ή υποσυνείδητα ανήκουν στο παγκόσμιο, ναι, κίνημα των λαών, αντίστασης προς αυτή την απειλή. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως το παιγνίδι των ισχυρών γης παίξαμε και κάποιοι ακόμα παίζουν, όταν διαωνίζουμε το "διαίρει και βασίλευε". Γιατί είναι εύκολο να διατίνεται κανείς προς ξένους δάκτυλους όταν αναζητά τις ρίζες του κυπριακού προβλήματος αλλά να αγνοεί τα ματωβαμμένα χέρια των αδελφοκτόνων "πατριωτών" της ΕΟΚΑ, ΕΟΚΑ Β'. Τώρα θα μου πείτε πως ξύνωντας πληγές δε βγαίνει τίποτα. Ίσως να έχετε ξανακούσει για το σύνδρομο του θύματος βιασμού. κατά το οποίο το θύμα προστατεύει με τη σιωπή το βιαστή, είτε από ντροπή είτε από φόβο της επαναβίωσης της τρυματικής του εμπειρίας μέσα από τις χαραγμένες μνήμες..

    Ε, ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά λοιπόν, και ας καταδείξουμε και ας μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα, αντί να επωμιζόμαστε όλοι το βάρος των εγκλημάτων κάποιων δίνοντας έτσι άλλοθι σ' αυτούς και αφήνωντας να μας τρώει το σαράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή