13 Φεβ 2009

Καβγάς στη Βουλή για τον Εθνικό Ύμνο

13/02/2009
"Η Σημερινή"
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Οι φωνές των βουλευτών ακούγονταν μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.Σκοπιμότητα βλέπουν Ζαχαρίας Κουλίας και συναγερμικοί βουλευτές. Μετά από τις εξηγήσεις του υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, χαμήλωσαν οι τόνοι.
Η λανθασμένη ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου κατά τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού, απασχόλησε την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής.Ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ και βουλευτές του ΔΗΣΥ διερωτήθηκαν κατά πόσο υπάρχει πολιτική σκοπιμόητα στην πρόχειρη και λανθασμένη ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, στη διάρκεια επίσημου εορτασμού στο στρατόπεδα Χρίστος Σαμάρας στην Αθαλάσσα. Ο κ. Κουλίας προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας εντός και εκτός της Επιτροπής ότι τα μέλη της ΣΜΕΦ έκαναν πρόβες για να παίξουν λάθος τον Εθνικό μας Ύμνο. Ο υπεύθυνος λοχαγός Ιωάννης Στάμος άκουγε κατακόκκινος τους «κεραυνούς» των βουλευτών εντός της αιθούσης. Απολογούμενος, είπε στην παρουσία του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς ότι τα 35 μέλη της Ορχήστρας έτυχε να είναι όλοι νέοι στρατιώτες, που δυσκολεύονταν πολύ στα πνευστά που είναι δύσκολα όργανα, ιδικά τρομπόνι. Αποτέλεσμα τούτου, είπε, ήταν να ακουστούν μόνο τα συνοδευτικά όργανα και να βγει κακό αποτέλεσμα από λάθος. Ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Σάββας Αργυρού, είπε ότι δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα ούτε και άνωθεν εντολή για ένα τέτοιο λάθος. Αντίθετα, είπε ο υπεύθυνος αξιωματικός, και οι στρατιώτες άκουσαν τα εξ αμάξης από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνο Μπισμπίκα για την αδεξιότητά τους.
Οι εξηγήσειςΜε τις εξηγήσεις δεν πείσθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ ούτε και ο κ. Κουλίας του ΔΗΚΟ. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου διερωτήθηκε κατά πόσο οι δικαιολογίες που προβάλλονται υποτιμούν τη νοημοσύνη των βουλευτών. Όπως και να έχει, είπε, είναι ανεπίτρεπτο να εκτελείται λάθος ο Εθνικός μας Ύμνος, που θα ήταν το πρώτο μουσικό κομμάτι που θα έπρεπε να μαθαίνουν καλά οι στρατιώτες. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Αριστοτέλους παρενέβη, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να εγγραφεί ένα τέτοιο θέμα στην Επιτροπή, γιατί είναι φανερό ότι πρόκειται περί λάθους και όχι σκόπιμης ενέργειας. Αλίμονο, επισήμανε, κι εμείς θέλουμε να ανακρούεται σωστά ο Εθνικός Ύμνος και αυτή είναι η θέση μας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εισηγήθηκε στο πρότυπο της Ελλάδας να προσληφθούν 5-6 επαγγελματίες μουσικοί, για να μπορούν να στελεχώσουν τη ΣΜΕΦ και να χειριστούν τα δύκολα πνευστά, που απαιτούνται για την ορθή μουσική εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου.Ο πρώην υπουργός Άμυνας επί Κυβέρνησης Κληρίδη Σωκράτης Χάσικος είπε πως επί υπουργίας του, δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο, γιατί οι τότε υπεύθυνοι επιτελείς φρόντιζαν να έχουν πάντα και παλιούς στρατιώτες στη ΣΜΕΦ, ώστε μαζί παλιοί και καινούργιοι να εκτελούν σωστά τον Εθνικό Ύμνο.
Οι περαστικοί άκουγαν τις φωνές
Οι παρεμβάσεις και οι εισηγήσεις γίνονταν σε ψηλούς τόνους και οι περαστικοί έξω από την Επιτροπή διερωτώντο ποιο ήταν το τόσο σοβαρό θέμα, που οδηγούσε τους βουλευτές σε εκρήξεις.Στη διάρκεια της συζήτησης, Ομήρου και Αριστοτέλους διαφώνησαν για το δικαίωμα εγγραφής του θέματος, με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ομήρου να καλεί το βουλευτή του ΑΚΕΛ σε τάξη, προειδοποιώντας τον ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα ενεργοποιήσει τον κανονισμό της Βουλής. Να ερμηνεύουμε σωστά τον κανονισμό ζήτησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Παράπονα από το ΑΚΕΛΣτην επιμονή του Ζαχαρία Κουλία, ότι υπήρχε έξωθεν καθοδήγηση και ελαφρότητα για το κακό αποτέλεσμα, αντέδρασε και πάλιν ο Άριστος Αριστοτέλους, για να πάρει σκληρή απάντηση με υψωμένο τον τόνο της φωνής από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ: «Ξεχνάς ότι δεν είμαι βουλευτής του ΑΚΕΛ, αλλά βουλευτής του ΔΗΚΟ».Έτσι, με συγκρούσεις εντός του συγκυβερνώντος χώρου και συγκρούσεις με την αντιπολίτευση, το θέμα εξαντλήθηκε, με τη δέσμευση των αξιωματικών ότι δεν θα ξανασυμβεί.Ο Εθνικός Ύμνος, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, δεν μπορεί να εκτελείται σε διαφορετικές εκδοχές. Μία είναι η μουσική που έγραψε για τους στίχους του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού ο μουσουργός Νικόλαος Μάντζαρος και αυτή τη μουσική πρέπει να ακούμε όταν ψάλλονται οι στίχοι, που είναι ένας ελληνικός ύμνος στην έννοια της ελευθερίας.Το θέμα του Εθνικού Ύμνου αγγίζει τις πλέον ευαίσθητες χορδές πολλών Κυπρίων, γιατί αυτή την εποχή συζητιούνται απαράδεκτες αλλοιώσεις της ιστορίας μας, επέμεινε ο Ζαχαρίας Κουλίας.Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει εντός της αιθούσης των δημοσιογράφων κατά πόσο κατηγορεί το ΑΚΕΛ γι' αυτές τις έξωθεν παρεμβάσεις, αρνήθηκε ότι κατονόμασε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο.Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Αριστοτέλους παρεπονείτο ότι στην Επιτροπή Άμυνας, το κόμμα του και ο πολιτικός του χώρος δέχθηκαν ομαδικά πυρά, για ένα θέμα που ήταν απλώς μια κακή στιγμή στον επαγγελματισμό και την εκπαίδευση των μελών της ΣΜΕΦ.Σ’ αυτό το θέμα, ο Σωτήρης Σαμψών επισήμανε ότι η αξιοκρατία στο στράτευμα παίζει το δικό της ρόλο, για το ποιοι επιλέγονται στο καθήκον της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου. Είναι το πρώτο που πρέπει να μπορούν να κάνουν και δεν το έκαναν, είπε με νόημα, δίνοντας έτσι κάλυψη και στο βουλευτή του ΔΗΚΟ, που επέμενε σε σκοπιμότητες σε χαλεπούς καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου