8 Φεβ 2009

Βαποράκια του Αττίλα!


08/02/2009
“Η Σημερινή”

ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

Κ Α Τ Α Ν Τ Ι Α ανθρώπων που έχουν μετατραπεί σε «βαποράκια» της τουρκικής προπαγάνδας και ιδεολογικά προγεφυρώματα του Αττίλα στις ελεύθερες περιοχές και στα σχολεία. Με λυσσασμένη μανία να ενοχοποιήσουν τους Έλληνες Κυπρίους. Για όσα διέπραξε προσχεδιασμένα σε βάρος των Τουρκοκυπρίων το 1963-64, με διαταγές της Άγκυρας, η τ/κ ηγεσία της ένοπλης τουρκανταρσίας της ΤΜΤ. Που εξανάγκασε διά της βίας τον εγκλεισμό των τ/κ πληθυσμών στους οχυρωμένους θυλάκους. Ιδού πώς η εφημερίδα «Χαραυγή» του 1963-64 δημοσίευε καθημερινά τις μετακινήσεις πληθυσμών:
«ΧΑΡΑΥΓΗ» 14.1.1964: «Κάτω από την απειλή εναντίον της ζωής τους, με δάκρυα στα μάτια οι Τούρκοι Πυροΐου έφυγαν από το χωριό τους. Τούρκοι εξτρεμιστές έστρεψαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τις κάννες των όπλων τους εναντίον ομοθρήσκων τους στην ύπαιθρο, για να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν τα πατρικά τους σπίτια δίπλα από εκείνα των Ελλήνων και να μεταβούν σε καθαρώς τουρκικά χωριά, με σκοπό να αποδείξουν στη διεθνή γνώμη ότι οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι ασφαλισμένοι όταν ζουν μαζί με τους Έλληνες. Αυτό διαπιστώσαμε χθες αυτοπροσώπως όταν επισκεφθήκαμε το Πυρόι, τη Νήσου, το Δάλι και την Ποταμιά».
«ΧΑΡΑΥΓΗ» 15.1.1964: «Συνέχεια του τυχοδιωκτισμού. Η στασιαστική βία εξετόπισε Τούρκους και από άλλα χωριά. Αποχαιρετώντας τους Έλληνες με λυγμούς, οι Τούρκοι του Νέου Χωρίου Κυθραίας καταριούνται τη σοβινιστική ηγεσία που τους οδηγεί στην εξαθλίωση».
«ΧΑΡΑΥΓΗ» 23.1.1964: «Διά της βίας των όπλων εξακολουθούν να ξεσπιτώνουν πληθυσμούς οι στασιαστές σε Μονιάτη, Κοιλάνι, Διόριος, Αγία Ειρήνη». «Τούρκοι φανατικοί, επιβαίνοντες επτά φορτηγών αυτοκινήτων, μετέβησαν χθες το πρωί στο μεικτό χωριό Αρεδιού και κατόπιν πίεσης και απειλών ανάγκασαν τους Τούρκους κατοίκους του χωριού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να τους ακολουθήσουν στη Λευκωσία. Όλοι οι κάτοικοι, εκτός από εννιά, ανεχώρησαν. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι απειλήθηκε με θάνατο αν δεν έπειθε τους ομοχώριούς του να αναχωρήσουν». Πέρα Πέδι (27) «Στο μεικτό χωριό Συλίκου στο οποίο, εκτός από 880 περίπου ελληνικές οικογένειες, κατοικούσαν και 45 τουρκικές, κατέφθασαν σήμερα Τούρκοι οπλοφόροι που έφεραν αστυνομικές στολές και με 17 αυτοκίνητα ξεσπίτωσαν περίπου 30 οικογένειες, τις οποίες μετέφεραν σε άγνωστη κατεύθυνση. Ο εκ των παραγόντων της τουρκικής κοινότητας του χωριού κ. Χαμίτ Εμίρ Αλή δήλωσε χαρακτηριστικά: Τι να κάνουμε; Μας απειλούν. Δεν μπορούμε να μείνουμε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου