7 Απρ 2011

Ο αγώνας των τ/κ εργαζομένων στην 2η του φάση

Σήμερα ήταν το τρίτο ραντεβού που έδωσε η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα στον δρόμο για την συνέχιση του αγώνα κοινοτικής ύπαρξης και αυτονομίας. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα που στήριξαν τις προηγούμενες κινητοποιήσεις απείχαν σήμερα. Και κάποια συνδικάτα έστειλαν απλά αντιπροσωπείες, δηλαδή συμμετείχαν χωρίς να κινητοποιήσουν τα μέλη τους σε μια εντελώς αυτόνομη και σε διάσταση από τα κόμματα πολιτική δράση. Η συγκυρία αυτή είναι κρίσιμη καθώς ήδη η αριστερή συνιστώσα της συνδικαλιστικής πλατφόρμας έχει αποφασίσει την κλιμάκωση του αγώνα.

Διάφορα μπλοκς ξεκίνησαν από τα οικήματα των συνδικάτων και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συγκεντρώθηκαν έξω από το τ/κ κοινοβούλιο όπου απαίτησαν την πτώση της κυβέρνησης Κουτσιούκ, καίοντας και ομοίωμα του, και ενάντια στην επικυριαρχία της Άγκυρας. Γύρω στις 6000 διαδηλωτές, μαχητικοί και με αγωνιστική διάθεση, με τα πιο μεγάλα μπλοκς να είναι αυτά της ΚΤΟΣ, της ΚΤΟΕΟΣ και της ΚΤΑΜΣ. Απώθησαν με επιτυχία αστυνομικούς που δοκίμασαν να μπουν μέσα στις γραμμές τους χωρίς να προκληθεί εκτεταμένη ένταση και χωρίς να γίνουν συλλήψεις. Η αστυνομία κατάφερε όμως να αφαιρέσει βίαια μια σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυο πανό ενάντια στην Άγκυρα που ήταν στην πρώτη γραμμή.

Ο αγώνας τώρα άρχισε να ριζοσπαστικοποιείται με το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης. Θα γίνει πλέον καθημερινός. Στο Κοουλού Παρκ, στήνονται σκηνές που θα αποτελέσουν το κέντρο αγώνα για το επόμενο διάστημα. Η αριστερή συνιστώσα της συνδικαλιστικής πλατφόρμας με την στήριξη των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς προσπαθεί να οδηγήσει την τ/κ κοινότητα μπροστά μέσα από την ρήξη. Άλλοι φαίνεται είναι πιο ρεαλιστές και λιγότερο ανυπόμονοι, ως προς την προοπτική της αλλαγής. Δημοκρατία, αυτονομία, ευημερία για την τ/κ κοινότητα αποτελούν το βασικό πλαίσιο και τον στόχο των κινητοποιήσεων. Θα μπορέσει η ενωμένη Κύπρος να αποτελέσει ξανά όραμα και όχημα των επιδιώξεων της τ/κ κοινότητας; Αυτό θα φανεί στην εξέλιξη των επόμενων μηνών και εδώ έχει σημαντικότατο ρόλο και ευθύνες και η ε/κ κοινότητα και ειδικότερα η ε/κ αριστερά. Καθώς η ε/κ κοινότητα είναι απασχολημένη με τις εκλογές η ιδέα της ενωμένης Κύπρου ψυχομασιεί.

6 σχόλια:

  1. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία σας με τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές και κύρια με τους δασκάλους δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Είναι καιρός και οι δικοί μας εκπαιδευτικοί να παραμερίσουν τον εθνικισμό και να ακολουθήσουν τον δρόμο των Τουρκοκύπριων συναδέλφων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σύμφωνα με το δελτίο του άστρα στις 2, υπήρξαν συλλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ότι αφορά το πρώτο σχόλιο θα έλεγα ότι σε μερικά σχολεία είναι δύσκολο να γίνει δουλειά η οποία μπορεί να εμπλέξει ολόκληρο το σχολείο γιατί για να γίνει αυτό πρέπει να το θέλει και ο διευθυντής ο οποίος συχνά δεν θέλει, μάλιστα δουλεύει και με υπονομευρικό τρόπο ενάντια σε επανπροσεγγιστικές κινήσεις, έστω και αν αυτό έρχεται σε ρήξη με τον υπουργό παιδείας. Αυτό που φένεται να θέλουν διάφοροι διευθυντές είναι να περιμένουν μέχρι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να γυρίσουν ανενόχλητοι στο Ελληνικό Σχολείο το οποίο γνωρίζουν και υποστηρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι εκπαιδευτικοί Του Ε/κ σχολείου είναι γέννημα θρέμμα του Εθνικισμού και του σωβινισμού που οδηγησε σε αλλεπάλληλες τραγωδίες αυτο τον τόπο
    ωστόσο ο ρόλος τους δεν παύει να είναι σημαντικός.Μέσα στο προεκλογικό κλίμα αναβιωνουν
    στα σχολεία μέρες 2004,φανατισμός,ξενοφοβία, μηδενισμός και απαξίωση οποίου τολμήσει να αρθρώσει διαφορετικό λόγο η να αμφισβήτησει τους μύθους και τα ψεματα της εθνικοφροσύνης που μέσα τους κρύβονται ιστορικές ενοχές.Μέσα σ'αυτό το κλίμα βλέπουμε να δρατζιάζει ο συντηρητισμός και ο αυταρχισμός και η οπισθοδρομηση οσο αφορά στην δημοκρατική λειτουργία των σχολείων και τον ρόλο του καθηγητικού συλλόγου(νοοτροπία ραγιάδων και ουσσου να περασωμεν). Αναβιώνουν πάλι τα φοβικά σύνδρομα για αφελληνισμό της παιδείας, για να στοχοποιηθεί και πάλι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση,και οποιαδήποτε βήματα προ τα μπρός αλλα και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μελλοντικά κομματικά συνοικέσια.Η απάντηση βρίσκεται στην απο τα κάτω συνδικαλιστική αφύπνιση του εκπαιδευτικού κόσμου,κάτι που ξέρουν πολύ καλά οι Τ/Κ εκπαιδευτικοί, η ενεργοποίηση μέσα στην σχολική καθημερινότητα και η αντίσταση στις αυθαιρεσίες τον αυταρχισμό ,και τον κοινωνικό εκφασισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρόλο που σε Ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται συνεχώς αναφορές για αντιρατσιστικές πολιτικές και αποδοχή της διαφορετικότητας, κάτι το οποίο γίνεται ακόμα και μέσα σε συντηρητικούς κύκλους, μέσα στο Ελληνοκυπριακό σχολείο υπάρχει ακόμα καθαρά ρατσιστικός λόγος ενάντια σε ξένους και ενάντια στους συμπατριώτες μας της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, κάτι που πιθανό να κάνει το Ελληνοκυπριακό σχολείο το μόνο (πιθανό) οπισθοδρομικό σχολείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την περίοδο μάλιστα που υπουργός παιδείας είναι ο πιο προοδευτικός υπουργός παιδείας που πέρασε από την Κυπριακή Δημοκρατία.
    Αυτό δείχνει ένα παρακράτος το οποίο μπορεί να υπονομεύει το επίσημο κράτος. Αυτό το παρακράτος βέβαια αποτελείται κύιρα από την αντιπολίτευση μέσα και έξω από την κυβέρνηση.
    Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο της δημοκρατίας που προέτρεψε τους μαθητές να κάνουν όταν το νιώθουν παρατηρηση στους καθηγητές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το προτελευταίο σχόλιο θα έλεγα ότι δεν κρύβονται ιστορικές ενοχές μέσα στα μυαλά των εθνικοφρόνων. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι είναι σε θέση να επαναλάβουν πράγματα που έκαναν στο παρελθόν για να μην σου πω ότι κάποιοι τα έχουν ήδη κάνει. Αυτή η ενορχηστρωμένη καμπάνια εναντίον της επαναπροσέγγισης και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κύρια η αλλαγή των βιβλίων της ιστορίας δεν είναι μια συνέχεια των εγκλημάτων τα οποία διαπράχθηκαν στο παρελθόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή