10 Φεβ 2011

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ, 12/2/2011

Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος Ελληνοκυπριακό Τμήμα
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μαζί για τη λύση

Σάββατο 12/02/2011 - 11:00 πμ

Λευκωσία - Τέρμα ΛήδραςΟ νέος μαζικός ξεσηκωμός των Τουρκοκυπρίων φέρνει και πάλι δραματικά στο προσκήνιο, για μια ακόμα φορά τη δυνατότητα ανατροπής της διχοτόμησης. Οι μαζικές διαμαρτυρίες των συμπατριωτών μας υπενθυμίζουν τη απελευθερωτική δύναμη που κρύβει η συλλογική δράση ενώ όμως ταυτόχρονα μας ειδοποιούν ότι ο χρόνος επείγει και ότι για όλους μας «η μόνη μας λύση είναι ή λύση».

Η πρόκληση είναι σαφής: δεν πρέπει να αφήσουμε τους Τουρκοκύπριους μόνους στη αντίσταση τους στο « μητρικό εναγκαλισμό» αλλά πρέπει επίσης να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη ζητώντας από τη κοινωνία και την πολιτική ηγεσία να αποβάλουν κάθε αναβλητικότητα.

Οι ταυτόχρονες ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος μπορούν να δημιουργήσουν και να επιβάλουν κλίμα λύσης. Η διχοτόμηση δεν μπορεί να επιβιώσει αν η κοινωνία την ακυρώνει κάθε μέρα.

Στο τέρμα της Λήδρας τη συγκέντρωση του Σαββάτου θα χαιρετήσουν Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές, η δήμαρχος Ελένη Μαύρου, ο Τάκης Χατζηδημητρίου και θα μιλήσουν εκπρόσωποι της Πλατφόρμας και άλλοι.

2 σχόλια:

 1. Χαιρομαι να ακουω να μιλανε για ενωμενη Κυπρο - αλλα σαν Εκπαιδευτικη θεωρω οτι ξερεται ιστορια. Ο διχασμος ξεκινησε απο την ανακαλυψη των λεξεων/χαρακτηρισμων Ελληνο/Τουρκο - Κυπριοι. Σε μια ενωμενη πατριδα δεν χρειαξεται ο διχασμικος/ρατσικος ορος. Κυπριοι ειναι αρκετο. Και αν δεν ειναι αρκετο θα το κανουμε στο μελλον. Θα ηθελα να δω μια φορα μια κοινη εκδηλωση που αφηνει τον ορο πισω της.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ο διαχωρισμός σε πρώτη φάση ξεκίνησε από την πολιτικοποίηση των θρησκευτικών ταυτοτήτων των Κυπρίων στα πλαίσια των εθνικιστικών προταγμάτων που κατάφεραν να κυριαρχήσουν οριστικά εσωτερικά και άρα να εθνο-ταυτοποιήσουν αντίστοιχα τις 2 κοινότητες της Κύπρου την περίοδο 1920-1950.

  η διχοτόμηση σε δεύτερη φάση ξεκίνησε από την σύγκρουση των εθνικιστών των 2 κοινοτήτων για την πολιτική ηγεμονία που σε συνεργασία με τις στρατιωτικές παρεμβάσεις του ελληνικού και του τουρκικού κράτους ολοκληρώθηκε την περίοδο 1964 - 1974.

  δεν είναι οι λέξεις ή οι πολιτιστικές ταυτότητες το πρόβλημα αγαπητέ. είναι οι πολιτικές, οι μεγαλο-ιδεατισμοί και η εθνικιστική μισαλλοδοξία που εμποδίζει την επανένωση. οι όροι αλλάζουν όταν αλλάζει η κοινωνική πραγματικότητα. αυτό είναι το διακύβευμα. θέλουμε / μπορούμε να ανατρέψουμε την ΥΠΑΡΚΤΗ διχοτόμηση μέσα από την διζωνική δικοινοτική επανένωση που ίσως είναι για ακόμα λίγο χρόνο στη σφαίρα του εφικτού; ή όχι; αν ναι, τότε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την κοινοτική αυτονομία των τ/κ και σε πολιτικό επίπεδο.

  τα περί αλλαγής των όρων χωρίς αλλαγή της πραγματικότητας είναι στην καλύτερη περίπτωση φορμαλισμοί και νομικίστικα παιχνίδια, στην χειρότερη ντε φάκτο στυλοβάτες του υπάρχοντος στάτους κβο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή