21 Ιουλ 2010

Για την Αγγλική Σχολή και πάλι

Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος"

20 Ιουλίου 2010


Ανακοίνωση Τύπου


Η Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος” παρατηρεί με ανησυχία την εθνικιστική έξαρση σε σχέση με την Αγγλική Σχολή από μερίδα γονιών, πολιτικών και ΜΜΕ.

Αρχικά με πρόφαση την περσινή απόφαση της διεύθυνσης της Σχολής σχετικά με την αργία για το Μπαϊράμι, μερίδα των γονιών που αποτελούν την ηγεσία του Συνδέσμου Γονέων της Σχολής προσέγγισαν μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με αποτέλεσμα τον εκβιασμό της Σχολής να αποσύρει την απόφασή της, για να της δοθεί η κρατική ετήσια χορηγία. Έπειτα διαστρεβλώνοντας τη θέση της Σχολής σε σχέση με τις 15 Νοεμβρίου (η Σχολή, για να αποφύγει τυχόν εντάσεις μεταξύ των μαθητών, που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, είχε αποφασίσει να την ορίσει ως εκπαιδευτική μέρα για τους καθηγητές και να αποδεσμεύσει τους μαθητές) κατηγόρησαν τη Σχολή ότι δήθεν γιορτάζει τη μέρα της ίδρυσης της “ΤΔΒΚ”. Παρότι η Σχολή υποχώρησε σε σχέση με τις 15 Νοεμβρίου, η ετήσια κρατική χορηγία παραμένει παγωμένη, με πρόφαση τώρα τη διαχείριση των οικονομικών της Σχολής, η οποία, σύμφωνα με τους κατήγορούς της, ξόδεψε άσκοπα χρήματα για εκπαιδευτικά σεμινάρια πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και για επισκέψεις ομάδας καθηγητών σε μικτά σχολεία της Β. Ιρλανδίας. Οι κατήγοροι της Σχολής, με πρωτοστάτη τον γνωστό εθνικιστικό σταθμό “Αντένα”, μιλούν ξανά για προβληματικά πειράματα επαναπροσέγγισης.

Βέβαια, το πραγματικό πρόβλημα των εθνικιστών είναι και τώρα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η παρουσία Τ/κ μαθητών στη Σχολή. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, μιλούν για προσπάθεια αφελληνισμού της Αγγλικής Σχολής και παροχής προνομίων στους Τ/κ μαθητές με αποτέλεσμα να ενθαρρύνουν το φυλετικό μίσος και να υποθάλπουν ένταση στο εσωτερικό της Σχολής. Θεωρούν τη Σχολή, όπως και τη χώρα, αποκλειστικά ελληνοχριστιανική και κάποιοι προβαίνουν σε συγκρίσεις της τ/κ κοινότητας με μουσουλμανικές μειονότητες σε χώρες της Ευρώπης για να επιχειρηματολογήσουν ότι οι Τ/κ θα πρέπει να ανέχονται τις χριστιανικές εικόνες στις τάξεις και τον ελληνικό εθνικό ύμνο στις σχολικές γιορτές. Οι εθνικιστές ουσιαστικά ενοχλούνται από την ισότιμη συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ μαθητών στη Σχολή, όπως και γενικότερα στη χώρα, και θέλουν τους Τ/κ, στην καλύτερη περίπτωση, μαθητές δεύτερης κατηγορίας και στη χειρότερη περίπτωση, εκτός της Σχολής.

Η Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος” εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Αγγλική Σχολή και την καλεί να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων της Κύπρου στον ευαίσθητο μάλιστα τομέα της παιδείας. Θεωρούμε ότι η πολιτική της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης της ειρήνης που ακολουθεί η Αγγλική Σχολή – πολιτική που προωθείται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς – θα πρέπει να ακολουθηθεί και από το δημόσιο, πολυπολιτισμικό πλέον, σχολείο.

_________________________________________

3 σχόλια:

  1. Γιατί δεν απογαλακτώνεσετε από το κράτος και τις χορηγίες του; Αυξήστε τα δίδακτρα και μειώστε το λειτουργικό σας κόστος για να μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Και γιατί δεν αποβάλλετε τους εθνικιστές μαθητές σας δια παντός αφου σας προκαλούν τόσα προβλήματα και είναι αδιόρθωτοι;

    Αν θέλετε να το κάνετε πραγματικά πολυπολιτισμικό το σχολείο σας κάντε το Γιομ Κιπούρ, το Ντιβάλι, τα Χριστούγεννα και Πάσχα των παλαιοημερολογιτών (ρώσσοι κτλ.), τις Ισημερίες, το Βεσάκ και την Βουδιστική και Κινέζικη πρωτοχρονιά αργίες ασχέτως με τον αριθμό των μαθητών για κάθε θρησκεία που φοιτά στο σχολείο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε,
    Μια μικρή διόρθωση σ’ αυτά που λες για να μην δίνεται και λανθασμένη πληροφόρηση στο κοινό;

    Το Πάσχα των Παλιοημερολογιτών [σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα και άλλες ακίνητες γιορτές] συμπίπτει με το Πάσχα των Νεοημερολογιτών [Ορθόδόξων Χριστιανών] όπως κι άλλες κινητές γιορτές [ας πούμεν της Αναλήψεως και η Πεντηκοστή] ... Σε διαφορετική ημερομηνία είναι το Πάσχα των Καθολικών και των Προτεσταντών [νομίζω ότι πέφτει συνήθως αρχές τ’ Απρίλή!] Παρεμπιπτόντως το «Ντιβάλι» και το «Βεσάκ» τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει πράγματι εθνικιστική έξαρση γενικότερα τον τελευταίο καιρό.Και όσο μένουμε απαθείς μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα, τόσο θα μεγαλώνουν.Η ανακοίνωση της Πλατφόρμας βάζει τα πράματα στη θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή