24 Ιουν 2010

To μπαϊράμι τρώει τη χορηγία στην Αγγλική Σχολή

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται να εισέρχεται η Αγγλική Σχολή, με αφορμή τη θεσμοθέτηση της γιορτής του Μπαϊραμιού και την καθιέρωσή του ως σχολικής αργίας. Παρότι το θέμα δεν ηγέρθη μέχρι σήμερα δημόσια, κοινοβουλευτική πηγή ανέφερε στον «Π» ότι υπάρχει διαφωνία βουλευτών ως προς τη συγκεκριμένη ρύθμιση και αυτός είναι ο λόγος που το κονδύλι της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τη Σχολή, ύψους 341.720 ευρώ, παραμένει σταυρωμένο και δεν αποδεσμεύεται από την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.
Το αίτημα της σχολής για αποδέσμευση του κονδυλίου έχει τεθεί αρκετές φορές στην αρμόδια επιτροπή και, παρά τις εκκλήσεις του διαχειριστικού συμβουλίου, αλλά και τη συγκατάθεση του υπ. Παιδείας για αποδέσμευση, η συζήτηση του θέματος παίρνει συνεχώς αναβολές, με αποτέλεσμα η Σχολή να μην μπορεί να υλοποιήσει συμβατικές και άλλες υποχρεώσεις της. Όσο για τους λόγους των αναβολών, γονείς καταγγέλλουν ανοικτά ότι σχετίζεται με αποφάσεις της διοίκησης του σχολείου και αφορούν την καθιέρωση της γιορτής του Μπαϊραμιού ως αργίας. Σημειώνεται ότι ανάλογη ρύθμιση είχε ισχύσει και πέρσι χωρίς να προκληθούν οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις.

Εκβιάζουν τη Σχολή

Οι λόγοι της μη αποδέσμευσης του κονδυλίου προς την Αγγλική Σχολή συζητούνται έντονα τις τελευταίες μέρες μεταξύ βουλευτών, αλλά και γονέων και καθηγητών της Σχολής, ενώ για το θέμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και συνάντηση γονέων κατά την οποία ενημερώθηκαν ότι ζητήθηκε από τη Σχολή να ανακαλέσει την απόφασή της για το Μπαϊράμι, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν τα κονδύλια. Ο «Π» επικοινώνησε με μητέρα μαθήτριας της Σχολής, οποία παρέστη στη συνάντηση, και επιβεβαίωσε τα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες ως φήμες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μαρία Εμμανουήλ, στη συνάντηση παρέστησαν 60-70 γονείς και κατά τη διάρκειά της «μέλος του διαχειριστικού συμβουλίου μάς ενημέρωσε πως στην τελευταία συνάντησή τους η διευθύντρια της Σχολής τους πληροφόρησε για συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλο. Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα του «παγώματος» της κυβερνητικής χορηγίας, ενώ έγινε αναφορά σε «λανθασμένες πράξεις» της Σχολής και δόθηκε η «συμβουλή» να ανακληθεί η απόφαση για την τήρηση της γιορτής του Μπαϊραμιού του χρόνου». Σύμφωνα με την κ. Εμμανουήλ, «οι γονείς που βρίσκονταν στη συνάντηση ξαφνιάστηκαν από την είδηση και θεωρούν αυτή την πράξη εκτός αποδεκτών πλαισίων. Πρόκειται για ξεκάθαρο εκβιασμό εις βάρος της Σχολής, αναγκάζοντάς την να κάνει διάκριση βάσει θρησκείας, ούτως ώστε να αποδεσμευτούν τα κονδύλια».

Φήμες

Ερωτηθείς για τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε στον «Π» ότι «στο παρόν στάδιο δεν θα σχολιάσω φήμες», και τόνισε ότι «θα τοποθετηθούμε ως κόμμα όταν κληθούμε να αποφασίσουμε για την αποδέσμευση του κονδυλιού της Σχολής». Όσο για τους λόγους για τους οποίους αναβάλλεται συνεχώς η συζήτηση του θέματος, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι «πολλά από τα κονδύλια δεν αποδεσμεύονται ή αναβάλλεται η συζήτησή τους επειδή δεν υπάρχει χρόνος να τα εξετάσουμε ή επειδή ζητούνται περαιτέρω πληροφορίες. Το θέμα αυτό θα τεθεί σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής». Σημείωσε, ακόμη, ότι «υπάρχει επικοινωνία με τη διοίκηση της Σχολής και ζητήσαμε κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις και για τις οικονομικές τους δραστηριότητες, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται θέματα του σχολείου».

Επαφές με κόμματα

Στο μεταξύ, δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποδέσμευση του κονδυλίου εξέφρασε χθες στον «Π» ο πρόεδρος του διαχειριστικού συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής, Κυριάκος Βασιλείου. Όπως ανέφερε, «επίσημα από τη Βουλή δεν λέχθηκε αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο καθυστερεί η αποδέσμευση του κονδυλιού, το οποίο είναι απαραίτητο για να συνεχίσει τη λειτουργία της η Σχολή». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η απόφαση του συμβουλίου για το θέμα είναι να προσπαθήσουμε να δούμε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, να μας πούνε ποια είναι η θέση τους και γιατί η επιτροπή δεν εγκρίνει το ποσό».

Πολίτης, 24/6/2010

3 σχόλια:

  1. Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης πάλι η Αγγλική Σχολή

    Διχάζει το Μπαϊράμι

    Μερίδα βουλευτών και ο σύνδεσμος γονέων διαφωνούν με την καθιέρωση της γιορτής του Μπαϊραμιού ως σχολικής αργίας στην Αγγλική Σχολή, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ




    Διαστάσεις σε πολιτικό αλλά και σε εκπαιδευτικό επίπεδο φαίνεται να προσλαμβάνει το θέμα που έφερε στην επιφάνεια ο «Π» σχετικά με την καθιέρωση της γιορτής του Μπαϊραμιού ως σχολικής αργίας στην Αγγλική Σχολή, καθώς βουλευτές, εκπαιδευτικοί και γονείς εμφανίζονται διχασμένοι επί του θέματος.
    Μερίδα βουλευτών, αλλά και ο Σύνδεσμος Γονέων της Σχολής, διαφωνούν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ, επικαλούμενοι τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας αλλά και την πολυπολιτισμικότητα του σχολείου. Το θέμα, το οποίο φαίνεται να βάζει για άλλη μια φορά σε περιπέτειες την Αγγλική Σχολή, ηγέρθη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση του κονδυλιού της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τη Σχολή, το οποίο, όπως έγραψε ο «Π», παραμένει σταυρωμένο λόγω της διαφωνίας βουλευτών ως προς τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

    Απαράδεκτος εκβιασμός
    Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει το θέμα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, τόνισε χθες ότι είναι απαράδεκτο να εκβιάζεται ο οποιοσδήποτε φορέας ή οργανισμός, ο οποίος επιχορηγείται από το κράτος, με αυτόν τον τρόπο, ιδιαίτερα σε θέματα που αγγίζουν διακρίσεις με βάση τη θρησκεία. «Η Αγγλική Σχολή επιτελεί ένα έργο εδώ και χρόνια και σε αυτήν φοιτούν παιδιά από διάφορες θρησκευτικές ομάδες. Νομίζω πως το να τίθενται τέτοια εκβιαστικά διλήμματα στις διευθύνσεις και στα συμβούλια είναι απαράδεκτο», είπε. Σημείωσε, ακόμη, ότι «την περασμένη Δευτέρα ενημερωθήκαμε για το θέμα στην επιτροπή Οικονομικών, όταν ζητήσαμε να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρά η αποδέσμευση του κονδυλιού προς την Αγγλική Σχολή. Ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο της επιτροπής, Νικόλα Παπαδόπουλο, ότι έγινε συνάντηση με τη Σχολή και τέθηκε το θέμα της καθιέρωσης του Μπαϊραμιού ως σχολικής αργίας και ότι υπάρχουν ενέργειες της Σχολής με τις οποίες μερίδα βουλευτών δεν συμφωνεί». Όσο για τη στάση του ΑΚΕΛ, ο κ. Λαμάρης επεσήμανε ότι «θα τεθεί το θέμα σε επίπεδο προεδρίας της Βουλής, γιατί θεωρούμε ότι η παρακράτηση στα συρτάρια του όποιου προέδρου επιτροπής τέτοιων θεμάτων δεν συμβάλλει στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η Βουλή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες

    Ερωτηθείς για το θέμα του Μπαϊραμιού, ο κ. Λαμάρης επεσήμανε ότι «η Σχολή δικαιούται με βάση το καταστατικό της να καθορίζει τις αργίες της. Και η αργία του Μπαϊραμιού είχε ισχύσει και πέρσι, αλλά και προηγούμενες χρονιές. Η ουσία είναι ότι, από τη στιγμή που δέχεσαι ένα καθεστώς σε αυτή τη Σχολή, λόγω της ιδιομορφίας της, πρέπει να σέβεσαι τις ιδιαιτερότητές της σε όλα τα επίπεδα». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, Νίκος Τορναρίτης, εξήγησε ότι θα επιδιώξει τις προσεχείς ημέρες να έχει επαφές με τους αρμοδίους για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη σωστή και εύρυθμη λειτουργία της Σχολής. «Είναι καλά γνωστό ότι πέρασε δύσκολες ώρες την περασμένη χρονιά, και ευχόμαστε όλοι να μην επαναληφθούν εικόνες, νοοτροπίες και πρακτικές που δίχασαν τους γονείς, με θύματα τα παιδιά», πρόσθεσε.

    «Όχι» στο Μπαϊράμι
    Διιστάμενες απόψεις σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της γιορτής του Μπαϊραμιού ως σχολικής αργίας υπάρχουν και σε επίπεδο γονέων. Μερίδα γονέων τάσσεται υπέρ, ενώ ο επίσημος σύνδεσμος γονέων τάσσεται εναντίον. Αναφερόμενος στο εορτολόγιο της Σχολής, ο εκπρόσωπος του συνδέσμου γονέων, κ. Εύης Παγδατής, δήλωσε χθες στον «Π» ότι «για δεύτερη συνεχή χρονιά το σχολείο κρύβει τις προθέσεις του πίσω από τα Μπαϊράμια», ενώ έθιξε και το θέμα της τήρησης αργίας κατά την 15η Νοεμβρίου, ημέρα καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. «Πέρσι το σχολείο «γιόρτασε» την ανακήρυξη του ψευδοκράτους κηρύσσοντας την μέρα αργία και φέτος κάνει το ίδιο. Η 15η Νοεμβρίου έχει συγκαλυφθεί πάλι ως training day (μέρα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών) και εμείς ως πολίτες της Δημοκρατίας πραγματικά ντρεπόμαστε που η Αγγλική Σχολή θέλει για δεύτερη συνεχή χρονιά να μη λειτουργήσει τη συγκεκριμένη μέρα», επεσήμανε. Όσον αφορά στα δύο Μπαϊράμια, ο κ. Παγδατής εξήγησε ότι «η Σχολή θέλει να καθιερωθούν δύο σχολικές αργίες και εμείς διαφωνούμε. Μπορούν να παραχωρούνται διευκολύνσεις σε μαθητές οποιασδήποτε θρησκευτικής ομάδας για τις σημαντικές τους γιορτές. Δεν θεωρούμε ρατσιστικό να μην υπάρχουν Μπαϊράμια στο σχολείο. Ούτε στην Αγγλία υπάρχουν και οι μουσουλμάνοι απλώς δεν πάνε σχολείο. Δεν χρειάζεται να χάνονται μαθήματα εκείνες τις μέρες γι΄ αυτούς που θα απουσιάζουν. Μπορούν να γίνονται άλλες δραστηριότητες». Ανέφερε, τέλος, ότι το σχολείο πρέπει να τηρεί τις αργίες του κράτους και του υπ. Παιδείας.

    Εσωτερικές ρυθμίσεις
    Από πλευράς εκπαιδευτικών της Σχολής αναφέρθηκε χθες στον «Π» ότι παρόμοιες με τις φετινές ρυθμίσεις, για τις σχολικές αργίες, είχαν τηρηθεί και πέρσι, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, πέρσι το σχολείο ήταν κλειστό στις 15 και 16 Νοεμβρίου λόγω half term (καθιερωμένη αργία στα μέσα του τριμήνου) και φέτος αποφασίστηκε όπως η 15η Νοεμβρίου δοθεί σαν training day -κατά την οποία οι μαθητές δεν πάνε σχολείο- και η 16η σαν αργία λόγω Μπαϊραμιού. Όσο για το πρώτο Μπαϊράμι, στις 9 Σεπτεμβρίου, θα είναι επίσης training day. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει τα δύο τελευταία χρόνια και πως η απόφαση λήφθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. «Επιτρέπαμε στους Τ/Κ μαθητές να μην έρχονται σχολείο στο Μπαϊράμι, αλλά φάνηκε ότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα σχολείο με το 15% των μαθητών του να απουσιάζει», δήλωσε εκπαιδευτικός της Σχολής. Όσο για τη 15η Νοεμβρίου, υπενθύμισε τα επεισόδια του 2008, τονίζοντας ότι «η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και υπήρξε κατατρομοκράτηση μαθητών από μερίδα άλλων μαθητών. Επειδή θέλουμε το σχολείο να είναι ασφαλές, κρίναμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να το κλείσουμε για τους μαθητές, όπως ισχύει και σε άλλα ιδιωτικά σχολεία». Επεσήμανε, τέλος, ότι η Σχολή ποτέ δεν είχε πλήρη ταύτιση με τις αργίες του υπ. Παιδείας και πως λειτουργεί με βάση εσωτερικούς κανονισμούς.





    ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ

    Κωδικός άρθρου: 954169

    ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/06/2010, Σελίδα: 37

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.epanenosi.com/index.php/archives/952

    ΑπάντησηΔιαγραφή