29 Απρ 2010

Κατέστρεψαν σχολείο Παλαιστινίων στη Λάρνακα

Φωτιά και απειλές εναντίον σχολείου Παλαιστινίων στη Λάρνακα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Πύρινος ρατσισμός

Παρά την απογοήτευσή τους, οι πολιτικοί πρόσφυγες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ξαναχτίσουν το σχολείο τους

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε ανάμεσα στους Παλαιστίνιους πολιτικούς πρόσφυγες από το Ιράκ, οι οποίοι διαμένουν στη Λάρνακα, εξαιτίας του εμπρησμού του οικήματός τους, το οποίο λειτουργεί τους τελευταίους μήνες σαν σχολείο και πολιτιστικό κέντρο.
Η φωτιά στο οίκημα των Παλαιστινίων, που βρίσκεται στην οδό Λεόντιου Μαχαιρά, εκδηλώθηκε χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Γείτονες αντελήφθησαν τις φλόγες και ειδοποίησαν αμέσως την Πυροσβεστική υπηρεσία που έσπευσε στο μέρος και κατέσβησε την πυρκαγιά.
Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στον εσωτερικό χώρο και στην επίπλωση του σχολείου. Στάχτη και αποκαΐδια έγιναν τρεις αίθουσες διδασκαλίας καθώς και το γραφείο του σχολείου...
Η σκηνή αποκλείστηκε και από τις προκαταρκτικές εξετάσεις της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι οι δράστες παραβίασαν την πίσω πόρτα της κατοικίας και στη συνέχεια περιέλουσαν τον εσωτερικό χώρο με εύφλεκτη ύλη. Οι ανακριτές εκτιμούν ότι πρόκειται για ρατσιστικά στοιχεία, αφού οι δράστες έγραψαν με σπρέι στους τοίχους απειλητικά συνθήματα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προκαλέσουν φόβο και ανασφάλεια στους Παλαιστινίους, αφήνοντας να νοηθεί ότι θα υπάρξει κι επόμενη φορά. Συγκεκριμένα, έγραψαν στ΄ αγγλικά τα συνθήματα «Αυτό δεν είναι το τέλος» και «Εσείς το ξεκινήσατε, εμείς θα το τελειώσουμε»... Οι αστυνομικοί παρέλαβαν από τη σκηνή διάφορα τεκμήρια για επιστημονικές εξετάσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που Παλαιστίνιοι πρόσφυγες βρίσκονται στο στόχαστρο παρανόμων.
Πρόσφατα, άγνωστοι προσπάθησαν να πυρπολήσουν το τζαμί τους, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, αλλά τότε το θέμα, για ευνόητους λόγους, δεν είδε το φως της δημοσιότητας.

Απορίες για τα κίνητρα
Από νωρίς χθες το πρωί, δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στο οίκημά τους, εκφράζοντας απορίες κι ερωτηματικά γύρω από τα κίνητρα των δραστών.
Εκεί βρέθηκαν και οι Ελληνοκύπριες δασκάλες, οι οποίες διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στους Παλαιστινίους. Με πενιχρά μέσα και πολλούς κόπους, οι Παλαιστίνιοι αιτητές πολιτικού ασύλου που διαμένουν στη Λάρνακα κατάφεραν από τον περασμένο Δεκέμβριο να μετατρέψουν μια παλιά κατοικία σε «κοινότητα», στην οποία λειτουργεί σχολείο και πολιτιστικό κέντρο για τη νεολαία. Ταυτόχρονα, ο χώρος αυτός αποτελεί και τόπο συνάθροισης για εκατοντάδες Παλαιστινίους.
Παρά την απογοήτευση που ένιωσαν αντικρίζοντας τις καμένες αίθουσες, δεκάδες πρόσφυγες Παλαιστίνιοι δήλωσαν αποφασισμένοι να προσφέρουν εθελοντική εργασία, ούτως ώστε σε λίγες μέρες να επαναλειτουργήσει το σχολείο και το πολιτιστικό τους κέντρο. «Θα ξαναχτίσουμε το σχολείο μας και θα συνεχίσουμε τα μαθήματά μας για να μάθουμε ελληνικά», ανέφεραν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα στη Λάρνακα διαμένουν πέραν των 2.000 Παλαιστινίων προσφύγων, κυρίως από το Ιράκ.


ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

1 σχόλιο:

  1. "Πρόσφατα, άγνωστοι προσπάθησαν να πυρπολήσουν το τζαμί τους, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, αλλά τότε το θέμα, για ευνόητους λόγους, δεν είδε το φως της δημοσιότητας." Μάλιστα. Δηλαδή εκρύψαν ούλλοι οι δημοσιογράφοι τζαι όσο εξέραν για τούτον άμπα τζαι φκάλουν μας ρατσιστές. Ορίστε τα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή