11 Αυγ 2009

Αντίθετη με κάθε ευρωπαϊκή αρχή ελευθερίας η λογοκρισία στον Κ. Γαβρά με παρέμβαση της Εκκλησίας

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων
και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών
«Ενωμένη Κύπρος»

Λευκωσία, 10 Αυγούστου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Με προηγούμενη ανακοίνωση της Πλατφόρμας (4 Αυγούστου) εκφράζαμε διαφωνία στην εισαγωγή του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Τουρκοκυπριακά σχολεία και άλλες παρεμφερείς εξελίξεις. Τονίζαμε ότι άλλο το θρησκευτικό συναίσθημα σε ατομικό επίπεδο (που είναι και πρέπει να είναι σεβαστό) και άλλο η οργανωμένη εκμετάλλευσή του από εκκλησιαστικούς θεσμούς (χριστιανικούς ή μουσουλμανικούς) με τη μετατροπή του εκπαιδευτικού συστήματος σε μέσο εθνικοθρησκευτικού φανατισμού.

Μια νέα εξέλιξη, στην Ελλάδα αυτή τη φορά, ήρθε να δικαιώσει την εκτίμηση ότι προκειμένου να υπηρετηθεί ο εθνικοθρησκευτικός φανατισμός, δεν υπάρχει αναστολή στο να αποσιωπηθεί η αλήθεια και να στηθούν οικοδομήματα προπαγάνδας που δεν έχουν καμιά ιστορική βάση.

Ο παγκόσμια καταξιωμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, έχει ετοιμάσει ένα ντοκυμανταίρ παρουσίασης της ιστορίας της Ακρόπολης, το οποίο προβάλλεται σε ειδικό χώρο του νέου μουσείου στην Αθήνα. Μετά από επίμονες παρεμβάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας, αφαιρέθηκε χωρίς την άδειά του μια αναφορά λίγων δευτερολέπτων στην πρώτη μεγάλη καταστροφή που υπέστη ο Παρθενώνας: Στην πρώτη οργανωμένη καταστροφή σημαντικών τμημάτων του τον 3ο αιώνα, από αρχιερείς και οπαδούς του χριστιανισμού. Πρόκειται προφανώς για ένα δείγμα της συγκάλυψης που επιχειρείται, προκειμένου να υπηρετηθεί ο μύθος του ελληνοχριστιανισμού, με απόκρυψη της ιστορικής και φιλοσοφικής σύγκρουσης των δυο εννοιών.

Η Πλατφόρμα «Ενωμένη Κύπρος» καταδικάζει το γεγονός μαζί με το σύνολο του πνευματικού κόσμου της Ελλάδας, και καλεί τον πνευματικό κόσμο της Κύπρου (ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρησκεία) να εκδηλώσει με έντονο τρόπο την αντίθεσή του σε πράξεις λογοκρισίας και σε ενέργειες που στο όνομα σκοπιμοτήτων ακυρώνουν την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στην αναζήτηση της αλήθειας. Η θρησκευτική ταυτότητα του κάθε πολίτη – εφόσον είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης – δεν έχει ανάγκη το ψεύδος και το σκοταδισμό. Αντίθετα, ακυρώνεται εφόσον οικοδομείται πάνω σ’ αυτά.

Καλούμε επίσης τους εκπαιδευτικούς – Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους – να συνεχίσουν την προσπάθεια για κοσμικά σχολεία στην Κύπρο. Για εκπαίδευση ελεύθερη από την επιρροή της Εκκλησίας (χριστιανικής ή μωαμεθανικής), η οποία μπορεί να ασκεί το ρόλο της σε ενήλικα άτομα με ανεπτυγμένη κριτική σκέψη, όπως θα τα έχει προετοιμάσει ένα σωστό κοσμικό σχολείο.

Καλούμε ιδιαίτερα τους διδάσκοντες Ιστορία, λειτουργώντας πολυπρισματικά, ανοιχτόμυαλα και χωρίς φανατισμό, να μην αποκρύβουν από τους μαθητές τους γεγονότα όπως η παγκόσμια καταστροφή των περισσοτέρων μνημείων του κλασικού ελληνισμού από οργανωμένους χριστιανούς, κατά την περίοδο της επιβολής του τελευταίου. Ούτε τις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων Ελλήνων μη χριστιανών κατά τους ίδιους αιώνες, αλλά και άλλες νεότερες ιστορικές πραγματικότητες. Οι ταυτότητες και οι συνειδήσεις δεν πρέπει να οικοδομούνται πάνω στην ένοχη σιωπή για το παρελθόν. Οι νέοι μπορούν να είναι περήφανοι για το θρησκευτικό τους αίσθημα ή επιλογή – χριστιανική, μουσουλμανική, ή άθρησκη – χωρίς να χρειάζεται να αποσιωπούνται τα ιστορικά εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου