ΕΠΟΧΗ
Μαρία Αβρααμίδου
22.03.09
22.03.09
Σκληρό ροκ σκοταδισμού κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
Η εξαγγελθείσα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Χριστόφια δέχεται χτυπήματα από όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, με αφορμή τις αναμενόμενες αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας. Σκληρό ροκ σκοταδισμού εκτυλίσσεται και σε σχέση με κινήσεις που αφορούν την υλοποίηση του στόχου της εκπαιδευτικής χρονιάς για καλλιέργεια κουλτούρας συμφιλίωσης στα σχολεία, που τέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Δρ. Αντρέα Δημητρίου: Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ καλεί τους μαθητές να κάψουν τα βιβλία ιστορίας όταν και εφόσον αυτά εκδοθούν, πολιτικοί και πολιτικάντηδες συντάσσονται με γονείς σε ένα κυνήγι μαγισσών στην Αγγλική σχολή Λευκωσίας ενώ οι οργανωμένοι δάσκαλοι δεν επιθυμούν τ/Κ συναδέλφους τους ή τ/Κ μαθητές στα ε/Κ σχολεία! ΠΟΕΔ: ΟΧΙ σε επαφές με τ/Κ Η συνδικαλιστική οργάνωση δασκάλων ΠΟΕΔ (Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων) ζητά με τον πιο επίσημο τρόπο να μη γίνονται επισκέψεις τουρκοκυπρίων μαθητών και δασκάλων στα ελληνοκυπριακά δημοτικά σχολεία. Το συγκεκριμένο αίτημα της οργάνωσης εμπεριέχεται σε επίσημη επιστολή της προς τους/τις Διευθυντές/Διευθύντριες Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που θέτει ως στόχο της χρονιάς την καλλιέργεια κουλτούρας συμφιλίωσης. Η ΠΟΕΔ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «διαφώνησε με την αναφορά στη σελίδα 2 [της Υπουργικής εγκυκλίου] σχετικά με επισκέψεις τ/Κ εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία μας σε σχέση με τη Δημοτική Εκπαίδευση». Επιπλέον, η ΠΟΕΔ καλεί, ουσιαστικά, τους δασκάλους σε «ανταρσία», ζητώντας να «αποφεύγουν την αποστολή αναλυτικών σημειωμάτων για οποιοδήποτε στόχο ή δράση ζητηθεί στο πλαίσιο του στόχου της συμφιλίωσης επικαλούμενοι “φόρτο εργασίας”»! Αντίθετα, η Οργάνωση καλεί τους/τις συναδέλφους να μείνουν πιστοί στον προηγούμενο εκπαιδευτικό στόχο «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι».
Αγγλική Σχολή: Κυνήγι μαγισσών
Στην Αγγλική Σχολή, από το 2003, οπότε άνοιξαν οδοφράγματα κατά μήκος της πράσινης γραμμής, φοιτούν πέραν των 100 τ/Κ, και, ως εκ τούτου, η συζήτηση και ο διάλογος για θέματα όπως οι εθνικές επετειακές εκδηλώσεις και τα εθνικά σύμβολα ήλθαν στο προσκήνιο. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα ενός κυνηγιού μαγισσών που στηρίζεται σε εθνικιστικά δεκανίκια και κυρίως, όπως αποδεικνύεται, σε ψεύδη. Σε ιστοσελίδα της, μία ομάδα γονιών και αποφοίτων της σχολής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έχει αναλάβει τον έλεγχο του Συνδέσμου των καθηγητών της Σχολής», θεωρώντας ότι οι καθηγητές/καθηγήτριες του σχολείου προσπαθούν να επιβάλουν προσωπικές και κομματικές απόψεις στους μαθητές σε σχέση με θέματα όπως είναι η τουρκική εισβολή, η ΕΟΚΑ, η εθνική καταγωγή των Κυπρίων, η θρησκεία. Η Πρωτοβουλία αναφέρει επιπλέον ότι στη σχολή έχει απαγορευτεί η επίδειξη συμβόλων όπως η ελληνική σημαία και ο σταυρός, ενώ αναφέρεται ότι καταργήθηκε η διδασκαλία έργων του κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, κάτι που η διεύθυνση του σχολείου αρνήθηκε επανειλημμένα. Το κυνήγι μαγισσών πέρασε και στις αίθουσες της βουλής, όπου, σαν σε λαϊκό δικαστήριο, εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να απαντήσουν αν μετέφεραν στους μαθητές/μαθήτριές τους αντι-εθνικές απόψεις όπως ότι «οι τουρκοκύπριοι είναι συμπατριώτες μας και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ελληνοκύπριους και ότι, όπως εκείνοι σκότωσαν ελληνοκύπριους, και οι ελληνοκύπριοι σκότωσαν τουρκοκύπριους». Λάδι στη φωτιά έριξε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δηλώνοντας στον αέρα ότι απαγορεύτηκε στους ε/Κ να φέρουν σταυρό εντός της σχολής. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα καταγγέλλονται ονομαστικά εκπαιδευτικοί του σχολείου για «αντι-πατριωτικά» σχόλια μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Η διεύθυνση, πάντως, του σχολείου, μετά από έρευνα, κατέληξε στο ότι οι εκπαιδευτικοί που κατηγορήθηκαν από την πρωτοβουλία δεν προέβησαν σε κανένα παράπτωμα.
Καρπασία: Στην πυρά η Τέχνη
Ένα θεατρικό έργο που ανέβηκε στο σχολείο της Καρπασίας κρίθηκε αντεθνικό λόγω μίας φράσης που τελικά μάλιστα δεν περιείχε, σύμφωνα με ανακοίνωση της θεατρικής ομάδας που το ανέβασε. Η επίμαχη φράση-φάντασμα «χέστηκα για την πατρίδα» έκανε το γύρο των ΜΜΕ και στον τοίχο στήθηκε, πέραν της τέχνης, και η Διευθύντρια του σχολείου Καρπασίας, δεχόμενη τα πυρά βουλευτών και κατηγορούμενη σχεδόν για προδοσία, αφού θεωρήθηκε ότι με το έργο ενθαρρύνθηκαν και οι ερωτικές σχέσεις εγκλωβισμένων ε/Κ με Τούρκους. Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις προήλθαν από πολιτικά χείλη που ούτε είδαν την παράσταση ούτε διάβασαν το σενάριο! Το έργο ανέβηκε στο σχολείο με χρηματοδότηση των ΗΕ, αφού πρώτα έλαβε την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης, όπως συμβαίνει με κάθε χρηματοδότηση των ΗΕ.
Πλατφόρμα ε/Κ και τ/Κ εκπαιδευτικών: Να μην υπερισχύσει η εθνικιστική τάση
Στην αντίπερα όχθη, εκπαιδευτικοί και από τις δύο κοινότητες καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παρά τις αντιδράσεις. Η πλατφόρμα ε/Κ και τ/Κ θεωρεί ότι η επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού και η εκπαιδευτική διαδικασία είναι άρρηκτα δεμένες. Στις ανακοινώσεις και στη δράση της αποτελεί κοινή φωνή αντίστασης τ/Κ και ε/Κ εκπαιδευτικών απέναντι στη φίμωση συναδέλφων τους που τολμούν να δουν την ιστορία με το φακό και της άλλης κοινότητας. Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό, μέλος της Πλατφόρμας, Ευγενία Νικηφόρου, σε αντίθεση με τους τ/Κ εκπαιδευτικούς, οι ε/Κ υπήρξαν ανέκαθεν μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνικές ομάδες στην Κύπρο, και ενώ στην τ/Κ κοινότητα οι εκπαιδευτικοί, μέσω των επίσημων φορέων τους, ήταν “μπροστάρηδες” στις κινητοποιήσεις πριν από το δημοψήφισμα του 2004 που οδήγησαν στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων και στην πτώση του Ντενκτάς από την εξουσία, οι συντεχνίες των ε/Κ εκπαιδευτικών φαίνεται ότι αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό εμπόδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη δημιουργία κλίματος συμφιλίωσης μέσα στα σχολεία. Σύμφωνα με την ίδια εκπαιδευτικό και την πλατφόρμα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση θα υπερισχύσει για άλλη μία φορά η μειοψηφική αλλά, προφανώς, ακόμα ισχυρή εθνικιστική τάση μέσα στα σχολεία μας και στην κοινωνία γενικότερα.
Πρόεδρος Χριστόφιας: θα προχωρήσω
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας, εμφανίζεται αποφασισμένος για αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας ώστε το πρόσφατο παρελθόν της Κύπρου, όπως αναφέρει ο ίδιος, να ιδωθεί αντικειμενικά. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Χριστόφιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του, είπε ότι θα προχωρήσει με τις «αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας, ανεξαρτήτως του ποιοι, πόσοι και πώς αντιδρούν». Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η αριστερή του κυβέρνηση θα παραγράψει τον αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και ότι «κάποιοι αμαύρωσαν μόνοι τους την ιστορία τους» ενώ την ίδια ώρα δεσμεύτηκε, κυρίως απέναντι στους συγγενείς ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από την οργάνωση, να αποκαλυφθούν τα όποια λάθη διέπραξε η ΕΟΚΑ. Ο Πρόεδρος, τέλος, γύρισε για άλλη μία φορά τον καθρέφτη στην ε/Κ πλευρά και παραδέχτηκε ότι για τη δυσλειτουργικότητα της κυπριακής δημοκρατίας στη δεκαετία του 1960 και την κατάρρευση τελικά τις ευθύνες έχουν και οι ε/Κ: «Δεν την αφήσαμε να λειτουργήσει και κάποιοι συνέχισαν να αγωνίζονται για την Ένωση, την ώρα που έκαναν οι Άγγλοι την Τουρκία ενδιαφερόμενο μέρος με δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο. Αν αυτά όλα, οι αιματοχυσίες, οι εισβολές, οι κατοχές, είναι ατυχίες της Ιστορίας, να πούμε ότι είναι ατυχίες της Ιστορίας. Δεν είναι έτσι όμως.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου