8 Μαρ 2009

Διατεταγμένος διασυρμός των Κοκκινοσκούφηδων

"Σημερινή"
του Λάζαρου Μάυρου
8/3/2009

Ε Ι Ν Α Ι, συν τοις άλλοις, και ζήτημα ήθους. Όχι μόνο γενικώς και αορίστως έναντι του πολύπαθου λαού. Αλλά και επιπλέον, ειδικά και συγκεκριμένα, έναντι εκείνων που έσπευσαν, με αυτοθυσία, εθελοντές, για να υπερασπίσουν τη ζωή, την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του λαού. Όταν η πατρίδα υπέστη την προσχεδιασμένη και από χρόνια προετοιμαζόμενη ένοπλη επίθεση της Τουρκανταρσίας, που η Τουρκία εκτόξευσε το 1963-64 διά της ΤΜΤ και της ΤΟΥΡΔΥΚ, ως κλιμάκωση υλοποίησης του επιτελικού της «Σχεδίου Επανάκτησης της Κύπρου» του 1958.
Τ Ω Ρ Α , εν έτει 2009, επιχειρείται η σπίλωση. Ο διασυρμός κι ο στιγματισμός εκείνων που εθελοντικά προσέτρεξαν να σώσουν την πατρίδα και πολλοί θυσίασαν τη ζωή ή την αρτιμέλειά τους πολεμώντας, ανεκπαίδευτοι, στην αντίσταση απέναντι στην Τουρκανταρσία. Εκείνων, τους οποίους η «Χαραυγή» του 1964, με απεσταλμένους της επί του πεδίου της μάχης, εκθείαζε, υμνούσε, δοξολογούσε και πρόβαλλε ως υπόδειγμα πατριωτισμού:
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Απριλίου 1964, η «Χαραυγή» με τεράστιους τίτλους 1ης σελίδος: «Η μεγάλη μάχη της πατρίδας στον Άγιο Ιλαρίωνα. Οι γενναίοι μαχητές μας απεμόνωσαν και σφυροκοπούν αδιάκοπα τους στασιαστές. Περιγραφή του επισκεφθέντος χθες το πεδίο των επιχειρήσεων συντάκτη μας Πανίκου Παιονίδη». Πρωτοσέλιδες φωτογραφίες με λεζάντες για τους «ηρωικούς άνδρες των δυνάμεων του κράτους στον Προφήτη Ηλία, στο Δίκωμο, στον Άγιο Ιλαρίωνα». Περιγραφές από τον ανταποκριτή της «Χαραυγής» στην Κερύνεια Κ. Τέγγερη και από τον απεσταλμένο συντάκτη της, Παναγιώτη Πασχάλη. Φωτογραφίες του προέδρου Μακαρίου πάνω στα κατσάβραχα των προωθημένων θέσεων μάχης, με τους ηρωικούς μαχητές, ανάμεσά τους και γενειοφόροι του λόχου των Κοκκινοσκούφηδων του Λυσσαρίδη. «Το μεγάλο δίδαγμα της μάχης του Πενταδακτύλου» έγραφε ο τίτλος της «Χ», Παρασκευή 1η Μαΐου 1964, πάνω από φωτογραφία δύο μαχητών. Κι η λεζάντα: «Ο Γιώργος Γεωργίου και ο Γιώργος Ευδοκίμου, οι δύο λεβέντες μαχητές που, αν και ανήκουν σε ξεχωριστές οργανώσεις, της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, εκφράζουν τόσο έμπρακτα την αδιάσπαστη ενότητα του λαού μας στην πάλη για τη λευτεριά». Κι άλλος τίτλος: «Αδελφωμένος ο λαός, πολεμά και νικά - περιοδεία στ’ ακριτικά χωριά της Κερύνειας του συντάκτη μας Π. Παιονίδη».
Τ Ω Ρ Α, 6η Μαρτίου 2009, ο νυν β. διευθυντής της «Χ» κ. Κ. Κουρτελλάρης, γράφει για «παρακρατικές ένοπλες ομάδες», «οπλαρχηγών» και «καπεταναίων», που «με τον μανδύα της νόμιμης αντίστασης κατά της τουρκικής ανταρσίας» προκάλεσαν τις «διακοινοτικές ταραχές και συγκρούσεις»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου