12 Φεβ 2009

Η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος

9/2/2009

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών
ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ
[ Ελληνοκυπριακό τμήμα ]

Μεγάλη δημοσιότητα σε θέματα παιδείας δίνεται από τα ΜΜΕ τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Από την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας, μέχρι τις θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία ή τα ερωτηματολόγια που ετοιμάζουν μαθητές στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, διάφοροι γνωστοί κύκλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για «τον αφελληνισμό της παιδείας μας και την απομάκρυνσή της από τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη».
Υπό διαφορετικές περιστάσεις τέτοια θέματα θα μπορούσαν απλώς να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, όμως κάποιοι έχουν μεριμνήσει ώστε να μετατραπούν σε μείζονα εθνικά θέματα που δήθεν απειλούν την επιβίωση του λαού μας, ενώ ο πραγματικός στόχος τους είναι να παρεμποδίσουν τον ιστορικό διάλογο που είναι απαραίτητος για να διαλύσει τις σκιές του παρελθόντος. Η στιγμή που επελέγη, καθώς και η σφοδρότητα των αντιδράσεων εναντίον των οποιωνδήποτε επιχειρούμενων αλλαγών στον χώρο της παιδείας, αποσκοπούν στο να πλήξουν τις προσπάθειες για συμφιλίωση ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και να συντηρήσουν το κλίμα του ιστορικού μίσους ανάμεσά τους.
Τέτοιες αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες από την αρχή του σχολικού έτους, μετά την εξαγγελία από το Υπουργείο Παιδείας, του στόχου για την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Όμως, τα πισώπλατα μαχαιρώματα εναντίον εκπαιδευτικών κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού τους έργου και η φίμωση της ελεύθερης έκφρασης με την άσκηση λογοκρισίας, πέραν του ότι καταργούν τον υγιή διάλογο μέσα στο σχολείο, συνιστούν πρακτικές που παραπέμπουν σε περιόδους της Ιστορίας μας που δεν μας τιμούν καθόλου ως Έλληνες και ουδόλως σχετίζονται με τις κλασικές αξίες του ελληνισμού, ( βλέπε δημοκρατία, διάλογο, ελεύθερία έκφρασης), τις οποίες επικαλούνται όσοι μονοπωλούν τη μία Ιστορία, τη μία άποψη, τη δική τους, που είναι αδιαμφισβήτητα η μόνη ορθή, ανεξαρτήτως του ότι αυτού του είδους οι νοτροπίες έχουν συμβάλει στα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Πλατφόρμα εκφράζει την έντονη αντίθεσή της σε όλες αυτές τις ενέργειες που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός κλίματος τρομοκρατίας στο χώρο της παιδείας και συσκότισης της αλήθειας για τα γεγονότα που οδήγησαν τον τόπο μας στη σημερινή κατάσταση, παρεμποδίζοντας την παιδεία από το να διαδραματίσει τον καίριο ρόλο της στις προσπάθειες για υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων. Τη στιγμή που ο κίνδυνος διχοτόμησης της Κύπρου είναι πιο απειλητικός από ποτέ, και ενώ κάποιοι φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να την αποδεχτούν, πατριωτισμός δεν είναι τα μεγάλα λόγια του εθνικισμού και της Εκκλησίας, που συντηρούν το μίσος και τη διαίρεση των λαών, αλλά μια παιδεία που θα συμβάλει στην αρμονική συμβίωσή τους. Είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια παιδεία, είμαστε έτοιμοι για μια αυτοκριτική ή θα παραμείνουμε εσαεί στην εσωστρέφεια, στη φυλετική μας ανωτερότητα και την εθνική μοναξιά μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου