10 Φεβ 2009

Χρ. Ζάνος - Φόνος '64 και Γεν. Εισαγγελέας


10/02/2009
"Η Σημερινή"
ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

Μ Ε ΕΚΔΗΛΗ, στο γράψιμο, ψυχική συντριβή, ο 63χρονος σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Χρίστος Ζάνος, δημοσίευσε την Κυριακή στον «Πολίτη» μία συνταρακτική ομολογία. Επί 45 χρόνια ο ίδιος συγκάλυπτε μία εν ψυχρώ δολοφονία αθώου μεσήλικα Τ/κ ποδηλάτη, που παρουσιάστηκε ως θανατηφόρο τροχαίο στην περιοχή Σακάρια της Αμμοχώστου και την οποία διέπραξε γνώριμός του, τότε, 22-23χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος, στο οποίο, κατά τη στιγμή του φόνου, ο κ. Ζάνος 18χρ, ήταν συνοδηγός. Η δολοφονία, καθώς γράφει ο κ. Ζάνος, διαπράχθηκε ένα απόγευμα του Ιουλίου 1964 και την επόμενη μέρα δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες ως τροχαίο, με θύμα τον Τ/κ ποδηλάτη Σ. Αλί. Μ. Άρα, μπορεί να εντοπισθεί η είδηση στους τόμους των εφημερίδων του Ιουλίου 1964. Για τον δράστη ο κ. Ζάνος έγραψε ότι το όνομά του άρχιζε από «Γ» και ότι ήταν ο νεότερος από τέσσερεις αδελφούς, των οποίων το επίθετο άρχιζε επίσης από «Γ», είχαν εταιρεία φορτηγών και «ήσαν γνωστοί ως τα πρωτοπαλίκαρα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη στην επαρχία Αμμοχώστου». Ο κ. Ζάνος, συνοδηγός στο φορτηγό που οδηγούσε ο «Γ», γράφει ότι, τυχαία συνάντησαν στον δρόμο τον Τ/κ ποδηλάτη, για τον οποίο ο οδηγός είπε ότι, «ξέρω τον τούντον ππεζεβένκην τον βρωμόσσιυλλον, τώρα εννά του δείξω εγιώ» και τον σκότωσε οδηγώντας το φορτηγό κατά πάνω του. Ο κ. Ζάνος πρόσθεσε, στην ομολογία του, ότι ο οδηγός «Γ» έβγαλε περίστροφο και απείλησε τον ίδιο, «αν ανοίξεις το στόμα σου, είσαι τζιαι σου τελειωμένος. Εν είδες τίποτε, εν άκουσες τίποτε, ούτε σήμερα, ούτε αύριον, ούτε στον αιώνα τον άπανταν». Έκτοτε, καθώς γράφει ο κ. Ζάνος, υποφέρει από αϋπνίες εξ αιτίας του ψυχικού τραύματος που του προκάλεσε το φονικό στο οποίο υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και το συγκάλυπτε από τα 18 ώς τα 63 του χρόνια.
Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ συγκάλυψης και η καταγγελία διάπραξης του φόνου, γενόμενη μάλιστα δημοσίως και διά του Τύπου, επιβάλλει την άνευ χρονοτριβής, αυτεπάγγελτη ενεργοποίηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, που έχει την ανώτατη και αποκλειστική αρμοδιότητα των ποινικών διαδικασιών. Από την Κυριακή 8.2.09 το πρωί, που κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Πολίτης», ο Γενικός Εισαγγελέας επιφορτίζεται το καθήκον να διατάξει την άμεση έναρξη ανακρίσεων για την εξιχνίαση της καταγγελθείσας δολοφονίας. Κακούργημα για το οποίο οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προβλέπουν παραγραφή, λόγω της παρέλευσης 45 ετών. Άρνηση ή ολιγωρία του Γ. Εισαγγελέα για έναρξη της ποινικής διαδικασίας, δεν σημαίνει απλώς ότι παραλείπει το υπό του νόμου επιβεβλημένο καθήκον του, αλλά, κατά μείζονα λόγο, εκλαμβάνεται ως συνέργεια του κράτους, στη συγκάλυψη δολοφονίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί, άραγε, η «Χαραυγή» του 2009, να αναδημοσιεύσει από την τελευταία σελίδα της «Χαραυγής» της 15.1.1964 ότι, όσα ισχυρίστηκε στη «Χαραυγή» της 26.1.09 ο δρ. Ρολάνδος Κατσαούνης, αποτελούσαν ΕΚΤΟΤΕ «ασύστολα ψεύδη της Άγκυρας» και «μια νέα συντονισμένη και αισχρή προπαγανδιστική συκοφαντία σχετικά με την εκταφή 21 πτωμάτων στο τουρκικό κοιμητήριο Αγίου Βασιλείου»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου