11 Μαΐ 2012

Επιστολή της Πλατφόρμας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος προς
Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Για πολλοστή φορά οι δικοινοτικές συνομιλίες ευρίσκονται σε αδιέξοδο. Μετά από δεκαετίες δικοινοτικών συνομιλιών οι δύο πλευρές οι δυο κοινότητες έχασαν τις ελπίδες τους. Όπως συνήθως και τώρα οι πλευρές εξαντλούν τις δυνάμεις τους σε παιγνίδια επίρριψης ευθυνών . Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από άλλες φορές και λόγω της ρευστότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και λόγω των υδρογονανθράκων που επιβαρύνουν το κλίμα. Εκτός από τη στασιμότητα στις συνομιλίες παρατηρούμε ότι οι περισσότερες πολιτικές ηγεσίες δεν καλλιεργούν κλίμα λύσης και συνύπαρξης μέσα στη κοινωνία αλλά αντίθετα κλίμα εθνοτικής έντασης αντί λύσης και επανένωσης.

Παρά τις διακηρύξεις δεν καλλιεργήθηκε η συνύπαρξη των Κυπρίων όπως για παράδειγμα η εκμάθηση της γλώσσας της άλλης κοινότητας,η παιδεία της ειρηνικής συμβίωσης στα σχολεία, η προώθηση σχέσεων εμπορίου με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, η επικοινωνία δημοσιογράφων και εκπαιδευτικών, η ανάληψη ευθύνης των εγκλημάτων πολέμου που στιγματίζουν την πρόσφατη ιστορία μας. Ως και στη ανεύρεση και ταυτοποίηση των λειψάνων των αγνοουμένων υπάρχει κωλυσιεργία.

Είναι προφανές ότι οι συνομιλίες πρόκειται να υποβαθμιστούν το επόμενο διάστημα και η οποιαδήποτε πρόοδος αποστέλλεται στο απροσδιόριστο μέλλον.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε προσδοκίες για επανένωση της Κύπρου για λόγους που σχετίζονται και με την ασφάλεια σε ένα κράτος μέλος αλλά και με την κουλτούρα της συνύπαρξης ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες. Δυστυχώς ενώ η Κύπρος είναι μέλος από το 2004 το Κυπριακό είναι και πάλι σε αδιέξοδο ακόμα πιο τραγικά από πριν. Οι Κύπριοι ζούμε σε μια παράδοξη κατάσταση. Ενώ είναι όλοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όλο το κυπριακό έδαφος είναι ενταγμένο στην Ένωση, εμείς ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης αβεβαιότητας ανάμεσα σε στρατούς και συρματοπλέγματα.Σας επισημαίνουμε ότι οι συνθήκες διακίνησης των Κυπρίων στη χώρα τους που αποτελεί τμήμα της ΕΕ, παραμένουν προβληματικές με διάφορες αφορμές και αιτιάσεις.

Ένα ακόμα παράδοξο είναι η συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ηγεσιών και των μίντια οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προσεγγιστές των οποίων οι δραστηριότητες συνήθως αποσιωπούνται ενώ συχνά οι ίδιοι σπιλώνονται και διασύρονται. Μπορούμε να πούμε ότι με την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και με τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις η κατάσταση δεν έχει εξελιχτεί. Η κατάσταση στην Κύπρο αφορά και την ΕΕ άμεσα αφ ής στιγμής οι εξελίξεις στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο εμπλέκουν εν δυνάμει και εξ αντικειμένου ολόκληρη την Ένωση.

Ως πολίτες χώρας μέλους της ΕΕ αναμένουμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναπτύξουν συγκεκριμένη και αποφασιστική συμπεριφορά έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι σχετικές συνθήκες για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Περαιτέρω θα θέλαμε την ΕΕ να σταματήσει την πολιτική των δυο πλευρών και να ξεκαθαρίσει το πως θα επιτευχθεί η λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου