11 Απρ 2012

Δέλτιο Τύπου- Καταδίκη της αστυνομικής επίθεσης στην κατάληψη της νεκρής ζώνης

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Διάσκεψη τύπου της Πλατφόρμας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος

11 Απριλίου 2012
Νεκρή ζώνη στο σημείο της κατάληψης


Για πολλοστή φορά οι δικοινοτικές συνομιλίες ευρίσκονται σε αδιέξοδο. Όπως συνήθως οι πλευρές εξαντλούν τις δυνάμεις τους σε παιγνίδια επίρριψης ευθυνών στην άλλη πλευρά. Αυτή τη φορά όμως το αδιέξοδο είναι πιο επικίνδυνο από όλα τα προηγούμενα και λόγω της ρευστότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και λόγω των υδρογονανθράκων που επιβαρύνουν το κλίμα. Εκτός από τη στασιμότητα στις συνομιλίες παρατηρούμε ότι οι περισσότερες πολιτικές ηγεσίες δεν καλλιεργούν κλίμα λύσης και συνύπαρξης μέσα στη κοινωνία αλλά αντίθετα κλίμα εθνικής αντιπαράθεσης.

Διαπιστώνουμε ότι παρά τις διακηρύξεις δεν προωθούνται πλέον πρακτικές δράσεις οι οποίες να καλλιεργούν τη συνύπαρξη των Κυπρίων όπως για παράδειγμα η εκμάθηση της γλώσσας της άλλης κοινότητας, η της παιδεία της ειρηνικής συμβίωσης στα σχολεία, η ειλικρινής προώθηση του εμπορίου και της επαγγελματικής συνεργασίας έστω και με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, η αλληλογνωριμία δημοσιογράφων και εκπαιδευτικών, η ανάληψη ευθύνης των εγκλημάτων πολέμου που στιγματίζουν την πρόσφατη ιστορία μας. Ως και στη ανεύρεση και ταυτοποίηση των λειψάνων των αγνοουμένων υπάρχει κωλυσιεργία. Είναι προφανές ότι οι συνομιλίες πρόκειται να υποβαθμιστούν το επόμενο διάστημα και η οποιαδήποτε πρόοδος αποστέλλεται στις ελληνικές καλένδες. Το Κυπριακό υποβαθμίζεται ως θέμα και στα Μέσα Ενημέρωσης προβάλλονται περισσότερο άλλα θέματα.

Ως πολίτες που μαχόμαστε για την επανένωση της χώρας μας εκφράζουμε την οργή μας και για την στασιμότητα στις συνομιλίες και για την κωλυσιεργία στη δημιουργία ενός πλαισίου επαναπροσέγγισης των κοινοτήτων και δημιουργίας συνείδησης λύσης. Θεωρούμε ότι οι πολίτες των κοινοτήτων που επιδιώκουν την επανένωση της χώρας μας θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κίνημα αντίστασης ενάντια στη διχοτόμηση. Ένα κίνημα που θα δημιουργεί καθημερινά την Ενωμένη Κύπρο μέχρι τη λύση, ελεύθερο από τις κομματικές ή άλλες συναλλαγές αποφασισμένο να ανατρέψει την ιστορία του πολέμου και να επιβάλει το ένα ειρηνικό μέλλον. Γι αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε αλληλέγγυοι με τους νέους και τις νέες και από τις δύο κοινότητες και άλλες ακόμα εθνότητες που κατέλαβαν τη νεκρή ζώνη και πέρασαν τον ιδιαίτερα σκληρό χειμώνα για μεγάλο διάστημα στις σκηνές τους και το τελευταίο διάστημα στο κρύο εγκαταλελειμμένο από το 1963 κτίριο της μονής Κύκκου. Την ίδια ώρες που οι ηγέτες μας σπατάλησαν άδικα το χρόνο τους αυτά τα παιδιά έβαζαν κα βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην υπόθεση της προσέγγιση των κοινοτήτων. Μια προσέγγιση μέσα στο κομμάτι του πληθυσμού που γεννήθηκε μέσα στην διαιρεμένη Κύπρο και τείνει να θεωρεί την κατάσταση φυσική της εθνικιστικής παιδείας συνεπικουρούσης. Καταδικάζουμε ιδιαίτερα την αστυνομική βία αλλά και τις δικαιολογίες που προέβαλε για ναρκωτικά δήθεν και άλλα ανάλογα. Αυτά τα επιχειρήματα πρέπει να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να ακολουθεί μια απολογία για τη χρήση τους. Η Αστυνομία έχει ευθύνη να μην τροφοδοτεί τον σκανδαλοθηρικό τύπο. Επίσης καταδικάζουμε την σιωπή των πολιτικών για το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου