Διακήρυξη στόχων του Κινήματος Κοινοτικής Ύπαρξης
ΚΙΠΡΙΣ, 31.1.2012
Η τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα σε συνεργασία με πολιτικά κόμματα και άλλα οργανωμένα σύνολα, αποφάσισε την ίδρυση του Κινήματος Κοινοτικής Ύπαρξης, το οποίο θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2012 έχοντας ως βασικούς στόχους την καταγγελία των πολιτικών που εφαρμόζει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, καθώς και την υπογράμμιση της θέλησης της κοινότητας για επίλυση του Κυπριακού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκε κείμενο που αφορά τους 12 στόχους που έθεσε το Κίνημα Κοινοτικής Υπαρξης, οι οποίοι είναι οι πιο κάτω:
1.Η προστασία και βελτίωση των δημοκρατικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Τ/κων, ώστε να σταματήσουν να χαρίζονται-παραχωρούνται οι περιουσίες των Τ/κων και να αυτοδιοικείται η τ/κή κοινότητα.
2.Η δημιουργία ενός δημοκρατικού συστήματος διοίκησης, στο οποίο οι Τ/κοι θα εκλέγουν και θα διοικούν τη χώρα τους με βάση τις δικές τους επιθυμίες και θέληση.
3.Η σχέση μεταξύ Τουρκίας – Τ/κων πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό και την πολιτική ισότητα.
4.Πρέπει να τερματιστεί η σχέση Τουρκίας – Τ/κων που στηρίζεται στη λογική του «διατάζω και εκτελείς».
5.Οι Τ/κοι διαθέτουν τις γνώσεις, εμπειρίες και δυνατότητες για να ηγούνται των δικών τους θεσμών. Ως εκ τούτου, πρέπει να μεταβιβαστεί στους Τ/κους η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, της Πολιτικής Άμυνας, της Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας ενώ η αστυνομία και η πυροσβεστική να τεθούν υπό την πολιτική διοίκηση («υπουργείο εσωτερικών»).
6.Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος της Επιτροπής Βοήθειας της Τουρκίας, η οποία λειτουργεί ωσάν να είναι υπουργικό συμβούλιο και η οποία επισκιάζει την πολιτική βούληση των Τ/κων. Πρέπει η επιτροπή βοήθειας να μετατραπεί σε ένα «εποπτικό τεχνικό φορέα», ο οποίος να ελέγχει την τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το άνοιγμα των προσφορών που αφορούν τα επενδυτικά έργα στη χώρα πρέπει να γίνονται στην Κύπρο. Σε ορισμένα έργα πρέπει να εφαρμόζονται προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης και τα κονδύλια πρέπει να διοχετεύονται μέσω των τοπικών αρχών.
7.Πρέπει να τερματιστεί άμεσα η παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας που ανήκει στους Τουρκοκύπριους με την μορφή των ιδιωτικοποιήσεων. Οι αποφάσεις σχετικά με τη διοίκηση και το μέλλον των θεσμών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, πρέπει να αποφασίζονται από όλους τους κοινωνικούς φορείς με τη συμμετοχή και των εργαζομένων.
8. Πρέπει να τερματιστεί άμεσα η αυθαίρετη παραχώρηση «υπηκοοτήτων» που σπάζουν τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό ιστό της χώρας και άρουν την πολιτική βούληση των Τ/κων.
9.Πρέπει να διασφαλιστεί η απέλαση των παράνομων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να τροποποιηθεί ο «νόμος περί μετανάστευσης» και να γίνεται έλεγχος σε όσα άτομα εισέρχονται στη χώρα.
10.Πρέπει να βελτιωθούν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και πρέπει να διασφαλιστούν στη χώρα, τόσο στο «δημόσιο», όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Κανείς δεν πρέπει να εργάζεται χωρίς να του παρέχεται ασφάλεια εργασίας και χωρίς να είναι εγγεγραμμένος σε συντεχνία.
11.Αφού εξασφαλιστεί η ίση κατανομή φόρων, πρέπει στη θέση της παρανομίας, του ρουσφετιού και της πελατοκρατείας, να δημιουργηθεί μια διοίκηση διαφάνειας και αντικειμενικότητας.
12.Οι Τ/κοι πρέπει να υλοποιήσουν με τη δική τους βούληση το «Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης», ούτως ώστε να υπάρξει ένα αυτόνομο βιώσιμο οικονομικό οικοδόμημα.
πηγή: http://paratiritirioergasias.blogspot.कॉम
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου