5 Σεπ 2011

Μια 1η Σεπτεμβρίου αλλιώς ωραία…

Η 1η του Σεπτέμβρη ως μέρα ειρήνης σημειώνεται καλά από τους Τουρκοκύπριους με μια πορεία στους δρόμους που διοργανώνουν οι συντεχνίες τους. Πριν από τρία χρόνια και πριν από δύο χρόνια διοργανώσαμε την εκδήλωση δικοινοτικά μέσω κυρίως της Πλατφόρμας των Εκπαιδευτικών. Από ελληνοκυπριακής πλευράς η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τις μερικές εκατοντάδες ενώ η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων ήταν μαζική. Πέρυσι προσεγγίσαμε την ΠΕΟ η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση με αποτέλεσμα τη σημαντική της μαζικοποίηση.

Εφέτος δυστυχώς τα Ηνωμένα Έθνη εμφανίστηκαν κυρίως από πλευράς των αξιωματικών της αστυνομίας τους και του στρατού τους πολύ απαιτητικά στους όρους που έβαζαν για να μας παραχωρήσουν το χώρο και τελικά μάλιστα αρνήθηκαν με την αιτιολογία ότι η αίτηση μας έγινε αργά. Οι συντεχνίες μαζί και η δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης στην οποία ανήκουμε ως Εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν το γεγονός σε δημοσιογραφικοί διάσκεψη και προειδοποίησαν ότι θα διεκδικήσουν τη δυνατότητα χρήσης της περιοχής του Λήδρα Πάλας για ανάλογες εκδηλώσεις.

Αριθμός τουρκοκυπριακών συντεχνιών και οργανώσεων με επικεφαλής την συντεχνία των εκπαιδευτικών Δημοτικής και Μέσης Παιδείας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας χωρία την άδεια των Ηνωμένων Εθνών και να τα καταγγείλουν επί τόπου για την άρνηση τους.

Ως ελληνοκυπριακό τμήμα της Πλατφόρμας βρεθήκαμε σε μια κάπως δύσκολη θέση και γιατί δεν είχαμε ανάλογή εμπειρία και φυσικά γιατί δεν θα θέλαμε να είμαστε σε διάσταση με την ΠΕΟ κυρίως ή τις άλλες συνιστώσες. Από την άλλη έχουμε συνηθίσει ως Πλατφόρμα των Εκπαιδευτικών να είμαστε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων συναδέλφων πράγμα που έγειρε την πλάστιγγα προς την μεριά της συμμετοχής. Μέχρι να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συνέβαινε και μέχρι να αποφασίσουμε ήταν αργά για να κάνουμε οργανωμένη κινητοποίηση. Στείλαμε όμως μια αντιπροσωπεία του Συντονιστικού και είχαμε έτσι μια μικρή συμμετοχή.

Ήταν μια μαχητική εκδήλωση που κράτησε δύο περίπου ώρες στην οποία συμμετείχαν κάπου τρακόσια αγανακτισμένα άτομα. Σε κάποιο στάδιο βάλαμε κι ένα μαύρο στεφάνι στην πόρτα του Λήδρα Πάλας με την επιγραφή « ντροπή σας» στα εγγλέζικά.

Τελικά η δράση μας με τους Τουρκοκύπριους μας εγκλιματίζει περισσότερο με τις πρακτικές δράσης του δρόμου πράγμα που πιθανόν να μας φανεί χρήσιμο και στις περιπτώσεις άλλων διεκδικήσεων।


Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών [ε/κ τμήμα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου