29 Απρ 2011

Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος», Δικοινοτικοί εορτασμοί για την 1η Μαϊου 2011

Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος»
Bi-communal celebrations of 1st May, 2011
A march for Solution, Peace and Reunification


Είναι γενικά παραδεχτό ότι οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν την πιο κρίσιμη περίοδο στις προσπάθειες για επίτευξη Λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα βασισμένη σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία θα επανενώνει τον τόπο. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζεται και πάλι μια δυστοκία στη διαπραγματευτική διαδικασία που περισσότερο σχετίζεται με τις εκλογές στην Τουρκία. Η παρατεταμένη αυτή διαδικασία και η απουσία προόδου για αρκετούς τώρα μήνες έχουν διασπείρει την απαισιοδοξία ανάμεσα στους ανθρώπους και των δύο κοινοτήτων . Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση και με την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει και τις δύο κοινότητες και την άνοδο στην ανεργία που αυτή έχει προκαλέσει, έχουν δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την άνοδο του εθνικισμού και του ρατσισμού. Οι εκλογές στον Νότο έχουν εντείνει το αρνητικό περιβάλλον με κόμματα και υποψηφίους να επιχειρούν να αποκομίσουν οφέλη από τον εντεινόμενο εθνικισμό και ρατσισμό που θεωρούν ότι κυριαρχεί πια στην εκλογική βάση.

Οι πραγματικότητες όμως σε σχέση με το τι έχει επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , ιδιαίτερα κατά την περίοδο Χριστόφια-Ταλάτ, κάθε άλλο παρά αρνητικές είναι. Έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή πρόοδος στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, του Διαμοιρασμού των Εξουσιών, της Οικονομίας και των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ η εργασία που έχει γίνει στο κεφάλαιο του Περιουσιακού και οι εκτενείς προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο Τραπέζι των Διαπραγματεύσεων κάνουν εφικτή την προοπτική επίτευξης προόδου . Η δυνατότητα επίτευξης περαιτέρω προόδου δέχεται σκληρή επίθεση από τις δυνάμεις που αντιμάχονται την επίτευξη Λύσης.

Παρά το αρνητικό περιβάλλον οι Τουρκοκύπριοι έχουν επιδείξει ξεχωριστή αντοχή και θέληση να αντιπαλέψουν τις αρνητικές εξελίξεις. Οι ιστορικές τους κινητοποιήσεις έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική και ανανεώνουν την ελπίδα για επανένωση. Είναι επιβεβλημένο όπως στο κρίσιμο αυτό στάδιο δοθεί στη διαδικασία μια νέα δικοινοτική ώθηση.

Οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να διαδηλώσουν την κοινή τους θέληση για την επανένωση της Κύπρου και να αγωνιστούν για να υπάρξουν αποτελέσματα στην παρούσα διαδικασία. Παρ’ όλον ότι δεν έγινε δυνατόν να οργανωθεί ένας μεγάλος δικοινοτικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, οι φετινοί εορτασμοί και στις δύο πλευρές θα έχουν ενισχυμένο δικοινοτικό χαρακτήρα.

Με την ευκαιρία αυτή η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα δράσης με στόχο να αντιμετωπιστεί η άνοδος του εθνικισμού και ρατσισμού και να ανατηχθεί η δυναμική για Λύση και Επανένωση:

1.Ενεργή στήριξη και συμμετοχή στους Πρωτομαγιάτικους εορτασμούς στο Νότο οι οποίοι έχουν ισχυρό δικοινοτικό χαραχτήρα. May celebrations in the South that have. Στους εορτασμούς της ΠΕΟ στη Λευκωσία θα ύπαρξη ισχυρή παρουσία Τουρκοκυπρίων συνδικαλιστών με τον ηγέτη της Dev-Is να χαιρετίζει την εκδήλωση. Εκπρόσωπος τη TURKSEN θα χαιρετίσει την εκδήλωση της ΣΕΚ στη Λευκωσία.
2.Ενεργή στήριξη και συμμετοχή στους Πρωτομαγιάτικους εορτασμούς στο Βορρά που διοργανώνονται το απόγευμα της ίδιας μέρας, με ισχυρή παρουσία Ελληνοκυπριων. Την εκδήλωση στο Βορρά θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της ΠΕΟ και ΣΕΚ.
3.Διοργάνωση μεγάλης Συναυλίας στις επόμενες βδομάδες για Λύση Τώρα, για Ειρήνη και Επανένωση του τόπου, για μια πολυπολιτισμική Κύπρο χωρίς εθνικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς, ελεύθερη από το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.
4.Ενίσχυση των προσπαθειών, σε συνεργασία με τις τοπικές Επιτροπές Διάνοιξης Οδοφραγμάτων για την διάνοιξη σημαντικών νέων διόδων, για τη δημιουργία ευκαιριών για τη μετατροπή της Ουδέτερης Ζώνης σε ζώνη συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.
5.Κάλεσμα για ένα συμφωνημένο πλαίσιο επαφών και συνεργασίας μεταξύ όλων των τμημάτων της κοινωνίας με ιδιαίτερη έμφαση στη Νεολαία και στην εκπαίδευση και που να επεκτείνεται στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις , τον Πολιτισμό κ.λ.π.
6.Απαίτηση για μείωση στο ήμισυ του αμυντικού προϋπολογισμού και την μείωση των Στρατευμάτων με στόχο την πλήρη αποστρατικοποίηση.

Διακηρύττουμε την πρόθεση μας για τη διοργάνωση μιας συνεχώς κλιμακούμενης προσπάθειας, κινητοποιώντας όλα τα τμήματα της κοινωνίας και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, μέχρι ότου μπορέσουμε να αναδείξουμε τη κοινή θέληση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να οικοδομήσουμε ένα κοινό ειρηνικό μέλλον σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η μορφή αυτής της Ομοσπονδίας έχει ήδη ουσιαστικά συμφωνηθεί και δεν είναι δυνατόν η ευκαιρία αυτή να αφεθεί να πάει χαμένη.

Τη φορά αυτή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα βαδίσουμε μαζί χέρι με χέρι!

Ας πορευτούμε μαζί την μέρα της Πρωτομαγιάς για μια νέα αρχή κοινών αγώνων για Λύση, Ειρήνη και Επανένωση!

Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος»
Λευκωσία 28 Απριλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου