25 Φεβ 2011

Η ερώτηση ‘είναι οι μαθητές μας ρατσιστές;’

Η ερώτηση ‘είναι οι μαθητές μας ρατσιστές;’
όπως τίθεται μετά τα γεγονότα στο Λύκειο Βεργίνας είναι ρατσιστική από μόνη της γιατί πιάνει την ολότητα των μαθητών και τους τοποθετεί όλους ομοιόμορφα σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Υπάρχουν μαθητές που δεν είναι ρατσιστές, μάλιστα μερικοί λαμβάνουν και μέρος σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις. Επίσης υπάρχουν και μαθητές οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε εκδηλώσεις για το στόχο του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα. Και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι βλέπουν αρνητικά τις ρατσιστικές εξάρσεις και των συμμαθητών τους και των δασκάλων τους.


Θέτοντας συστηματικά την ερώτηση ‘είναι οι μαθητές μας ρατσιστές;’ και κάνοντας το ‘ερώτηση σύνθημα’ στην ευρύτερη κοινωνία το οποίο πρέπει να απαντηθεί μ’ ένα Ναι ή ένα Όχι έχει σκοπό να εκθέσει ένα αντιρατσιστή πολιτικό ή πολίτη αφού οποιαδήποτε απάντηση θα είναι λάθος. Άλλοτε λέγεται ή υπονοείται ότι μετά τα γεγονότα στο Λύκειο Βεργίνας η κυβέρνηση ονομάζει τους Ελληνοκύπριους μαθητές ρατσιστές, γεγονός το οποίο ειπώθηκε και από κάποια κανάλια μετά που κάποιοι μαθητές παραπονέθηκαν ότι τους ονόμασαν ρατσιστές. Κανένας αξιωματούχος δεν είπε ότι οι μαθητές του Λυκείου Βεργίνας είναι ρατσιστές. Το πονηρό ερώτημα τίθεται από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολίτες οι οποίοι θέλουν να καλύψουν τα δικά τους νότα αφού όντως ως ρατσιστές οι ίδιοι έχουν σκοπό να κλείσουν όσα στόματα ονομάζουν τους ίδιους ρατσιστές αλλά και τους μαθητές τους οποίους αυτοί επηρεάζουν. Οι δε μαθητές οι οποίοι λεν ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας τους ονόμασαν ρατσιστές χωρίς αυτό όντως να έχει γίνει, είναι δασκαλεμένοι. Όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ήταν πολύ διακριτικοί με τους μαθητές του Λυκείου Βεργίνας.


Το ότι υπάρχουν μαθητές ρατσιστές είναι αλήθεια και το ξέρουμε όλοι. Μάλιστα υπάρχουν και καθηγητές και γονείς ρατσιστές όπως σε κάθε κοινωνία με ψηλά ποσοστά ρατσισμού. Η επίθεση εναντίον των Αραβόφωνων μαθητών του Λυκείου Βεργίνας ήταν ρατσιστική όπως κάθε επίθεση η οποία στοχεύει συγκεκριμένη ομάδα. Και είναι από τις λίγες φορές που μαθητές μας κάνουν επίθεση σε μια άλλη εθνική ομάδα για πολιτικούς λόγους οι οποίοι έχουν αναλυθεί συστηματικά από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, μάλιστα ειπώθηκαν και ψέματα σχετικά με τα επιδόματα των μεταναστών, έτσι για ν’ ανεβεί η αγανάκτηση μέσα στους Ελληνοκύπριους. Και είναι παράξενο που ομάδα Ελληνοκυπρίων μαθητών επιτίθεται σε άλλη εθνική ομάδα μαθητών γιατί αυτή έδειρε αστυνομικό. Πολλοί μαθητές που τα βάζουν με τους μετανάστες, τα βάζουν και με την αστυνομία στο γήπεδο και το καυχώνται την άλλη μέρα στο σχολείο. Αν ήταν οι ίδιοι οι οποίοι είχαν δείρει τον αστυνομικό θα ήταν περήφανοι ενώ οι δικοί τους γονείς θα έκλειναν το στόμα τους και η τώρα αναστατωμένη Λάρνακα θα ήταν σιωπηλή. Και αν συλλαμβάνονταν μερικοί τότε θα τους έβγαζαν έξω από την πίσω πόρτα.

Όλοι όσοι δεν ανέχονται τους μετανάστες στην Κύπρο κατηγορούν την κυβέρνηση για την μεταναστευτική της πολιτική χωρίς να διευκρινίζουν τι δεν τους αρέσει. Απ’ ότι καταλαβαίνω, ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δέχτηκε ένα αριθμό προσφύγων οι οποίοι κινδύνευαν στις χώρες τους και ταυτόχρονα δίνει επιδόματα όπως προνοεί Ευρωπαϊκή οδηγία. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την προσπάθεια της στο να βοηθήσει πιο πολλούς πολίτες στο να μην πέφτουν θύματα δημαγωγών πολιτικών οι οποίοι θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν ρατσιστικά αισθήματα τα οποία οι ίδιοι καλλιεργούν συστηματικά. Το να βοηθούνται πολιτικοί πρόσφυγες είναι φυσιολογικό και υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους.


Χρίστος Αχνιώτης
(μέλος της Πλατφόρμας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου