20 Νοε 2010

H Ρατσιστική Έξαρση: Διάλογος για Υπεράσπιση της Κοινωνίας

Του Νίκου Τριμικλινιώτη

Την Πέμπτη το βράδυ, έγινε άλλη ρατσιστική επίθεση - ενάντια σε Ινδό στη Ρηγαίνης.

Τίθεται επιτακτικά το ερώτημα τι κάνουμε. Υπερθεματίζω την ανάγκη διαλόγου, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και με ακροδεξιά στοιχεία. Εξάλλου, με τη λύση επιμένω στην ανάγκη συγχώρεσης και συμφιλίωσης για το καλό της Κύπρου.

Το ερώτημα είναι σε ποια βάση θα διεξαχθεί ο διάλογος. Το τηλεοπτικό παιχνίδι με τα «παραθυράκια» ποδοσφαιροποιεί την γνήσια ανταλλαγή απόψεων, μα πάνω απ' όλα νομιμοποιεί τον ρατσιστικό λόγο που είναι ποινικό αδίκημα. Τα πλείστα ΜΜΕ αποπειράθηκαν να απεικονίσουν το ρατσιστικό μίσος είτε ως «δικαιολογημένο», είτε ως «μια άποψη στα πλαίσια του πλουραλισμού». Παρατηρούμε σύγχυση σε δημοκρατικά σκεφτόμενους πολίτες, πχ. αυτοί που ορθά επέμεναν σε ποινική δίωξη αυτών που απείλησαν τον Μ. Δρουσιώτη, υπερασπίζονται το «δικαίωμα» στο ρατσιστικό μίσος που προαγάγει κι οδηγεί σε ρατσιστική βία. Εσφαλμένη ανάλυση έχουν όσοι επιχειρούν ίσες αποστάσεις: π.χ. η ΝΕΔΗΣΥ λανθασμένα κατανέμει ευθύνες στους οργανωτές του Rainbow που μετέφεραν της εκδήλωσης στη Λάρνακα, παρότι ορθά τοποθετείται τελικά καλώντας τον γενικό εισαγγελέα να εξετάσει ποινική δίωξη νέο-Ναζιστικών/ρατσιστικών οργανώσεων.

Δεν τρέφω αυταπάτες ότι λύεται αυτόματα το πρόβλημα με καταστολή – ωστόσο, αποτελεί αναγκαιότητα για την υπεράσπιση της κοινωνίας. Εξ ου και η οδηγία-πλαίσιο της ΕΕ που απαγορεύει το ρατσιστικό μίσος (θα ενσωματωθεί μέχρι τις 28.11.2010). Εξάλλου, η τηλεοπτική προβολή του ρατσιστικού μίσους αποτελεί «δηλητήριο» για τον διάλογο και «οξυγόνο» για τους ρατσιστές που αποθρασύνονται σε περαιτέρω βία. «…Εμείς δηλώνουμε ρατσιστές» λένε αδίστακτα οι Κλεοβούλου & Διομήδους (δηλώνουν «Στελέχη Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης, Γραφείο Ιδεολογικού Αγώνα», Πολίτης 26.9.2010) απαντώντας σε άρθρα μου (Πολίτης 5 & 19/9/2010), και προσθέτουν: «Σε ότι αφορά τα περί βιολογικής ανωτερότητας […], εμείς ουδέποτε αποκρύψαμε ότι, βάση της θεώρησης μας για το έθνος είναι ο βιολογικός παράγοντας δηλαδή η Φυλή. Είμαστε εθνοφυλετιστές και αυτή είναι μία ιδεολογική μας αρχή την οποία υπερασπιζόμαστε υπερήφανα και γι’ αυτό δεν απολογούμαστε σε κανέναν». Έχουμε εδώ αρχέτυπο ρατσιστικού λόγου: Τάσσονται ενάντια στον «αστικό πολιτισμό» γιατί «λοιδορεί τις παραδοσιακές αξίες, το ηρωικό και θρησκευτικό ιδεώδες και την πολεμική αρετή». Θεωρούν ότι «κρημνίζει και υπονομεύει το ιδεώδες της αρρήκτου συνδέσεως με τον τόπο, την έννοια δηλαδή της πατρίδας και το αλληλένδετο ιδεώδες της φυλετικής καθαρότητας, της έννοιας δηλαδή ότι η φυλή είναι αυτόχθων, όμαιμη και από αρχαιοτάτων χρόνων κατέχει την πατρώα γη, ως δικαίωμα βιολογικής διαδοχής και ως θέλημα της θείας πρόνοιας.»

Τι διάλογο να κάνει κάποιος με τον Φασισμό; Πώς θα διεξαχθεί λοιπόν ο διάλογος με το κλίμα που δημιούργησαν τα μαχαιρώματα δύο τ/κ, το καθημερινό ξυλοκόπημα μεταναστών και ο οργασμός προπαγανδιστικής προβολής των προαγωγών του μίσους; Απαιτείται πρώτα πάταξη του ρατσιστικού εγκλήματος που απειλεί ελευθερία και δημοκρατία. Όταν παρθούν τα αναγκαία μέτρα και όταν διασφαλιστεί ότι τα ΜΜΕ δεν θα παίζουν παιχνίδια τύπου «ας ακουστούν όλες οι απόψεις» προάγοντας το ρατσιστικό μίσος, τότε μπορούμε να συνομιλήσουμε.

Τα ΜΜΕ έχουν τεράστια ευθύνη για την παραπληροφόρηση και την διάχυση των ρατσιστικών ιδεών και αντιλήψεων. Πρέπει να νικηθούν αυτές οι ιδέες στην κοινωνία και να προστατεύουν τα θύματα. Αυτό είναι πρώτιστο δημοκρατικό καθήκον υπεράσπισης της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου