8 Νοε 2010

Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις

To Παρατηρητήριο για το Ρατσισμό και τη Ξενοφοβία RAXEN καταδικάζει τη φασιστική επίθεση εναντίον του αντιρατσιστικού φεστιβάλ RAINBOW που διενεργήθηκε από ακροδεξιά και νεοφασιστικά στοιχεία την Παρασκευή στη Λάρνακα. Θεωρεί δε ότι το περιστατικό θέτει επί τάπητος ζητήματα για τα οποία η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα, αφού η άνοδος του (νέο)φασισμού στην Κύπρο που είναι πλέον περισσότερο από ορατή.

Πρώτον, τίθεται ζήτημα ηθικής και πολιτικής ευθύνης για το Ζαχαρία Κουλία που ηγείτο της πορείας, ενθαρρύνοντας σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τις επιθέσεις εναντίον αντιρατσιστών και μεταναστών. Προ μηνών ο ίδιος βουλευτής είχε διοχετεύσει στον τύπο αντίγραφο επιταγής του Γραφείο Ευημερίας προς όφελος μετανάστη με στόχο να εξάψει το φυλετικό μίσος και να παραπλανήσει ότι οι μετανάστες λαμβάνουν μηνιαία εισοδήματα της τάξης των 7,000 Ευρώ μηνιαίως (ενώ η συγκεκριμένη επιταγή αφορούσε καθυστερημένα επιδόματα πολλών μηνών). Αν το ΔΗΚΟ εξακολουθεί να του προσφέρει πολιτική στέγη, τότε δεν μπορεί να διεκδικεί θέση στο Κέντρο αλλά στην Ακροδεξιά. Οι πράξεις και δηλώσεις Κουλία για τα γεγονότα αποτελούν παραβίαση του άρθρου 47(1)(β) του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει ενέργειες που προωθούν την εχθρότητα μεταξύ ομάδων λόγω φυλής, θρησκείας ή χρώματος. Ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα λάβει μέτρα για τη ποινική δίωξη του.

Δεύτερον τίθεται ζήτημα για τον πλημμελή χειρισμό από μέρους της αστυνομίας που επέτρεψε στη φασιστική πορεία να διέλθει του φεστιβάλ με φονικά αντικείμενα στην κατοχή τους. Οι υποστηρικτές του αντιρατσισμού και της ανεκτικότητας δικαιούνται προστασία από τα ακροδεξιά βίαια στοιχεία.

Τρίτον, αποτελεί πλέον θέμα τάξης ο τρόπος χειρισμού των ακροδεξιών οργανώσεων από την Πολιτεία αφού είναι φανερό ότι οι δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων και των κομμάτων που καταδικάζουν την ρατσιστική βία δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν τη δράση τους. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη να τεθούν εκτός νόμου.

Τέταρτον, είναι πλέον καιρός τα ΜΜΕ που δεν αρέσκονται σε έξωθεν παρεμβάσεις επί της δεοντολογίας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε σχέση με την άνοδο του ρατσισμού στην Κύπρο. Είναι τουλάχιστον απαράδεχτο να ακούμε το κρατικό ραδιοφωνικό κανάλι να κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ ρατσιστών και αντιρατσιστών, περιγράφοντας τους μεν ως εκδήλωση «κατά της λαθρομετανάστευσης» και τους δε ως εκδήλωση «υπέρ των μεταναστών». Εξ ίσου καταδικαστέα θεωρούμε και τη δήλωση Μητσόπουλου που κινήθηκε περίπου στα ίδια πλαίσια με την κάλυψη του ΡΙΚ.

αναδημοσίευση από το ιστολόγιο The Trim
http://thetrim1.blogspot.com/2010/11/o.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου