Γιάννης Παπαδάκης
(papada@ucy.ac.cy)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (στο στούντιο)
«Σήμερα 5η Φεβρουαρίου του 2011 κλείνουν ακριβώς τρεις μήνες από τα θλιβερά επεισόδια στη Λάρνακα της Παρασκευής 5ης του Νιόβρη 2010. Ας θυμηθούμε τι διαδραματίστηκε εκείνη τη σημαδιακή μέρα.»
ΠΛΑΝΑ (Λεζάντα: Υλικό Αρχείου Λάρνακα 5-11-2010)
Σκηνές από τα επεισόδια στις Φοινικούδες. Συναυλία της ΚΙΣΑ. Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ηγείται πορείας. Πίσω του πανό των ΚΕΑ, ΠΑΚ, ΕΛΑΜ, Κίνημα για τη Σωτηρία της Κύπρου. Συνθήματα από υποστηρικτές του ΕΛΑΜ: «Έξω οι ξένοι από την Κύπρο», «Τσεκούρι και φωτιά στου ΚΙΣΑ τα σκυλιά». Σκηνές με καρέκλες να εκτοξεύονται. Τραυματίας μεταφέρεται σε ασθενοφόρο που αναχωρεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
«Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τότε τις επιπτώσεις εκείνων των επεισοδίων που κορυφώνονται σήμερα με τη μαζικότερη διαμαρτυρία στην ιστορία του τόπου μας. Ο σταθμός μας την καλύπτει ζωντανά, παράλληλα με ρεπορτάζ για το πώς οδηγηθήκαμε εδώ.»
ΠΛΑΝΑ
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν στη Λευκωσία με πανό και συνθήματα: «Εξω η ΕΛΑΜ από την Κύπρο», «Τσεκούρι και φωτιά στου ΕΛΑΜ τα σκυλιά», «Τέρμα στην εκκλησιαστική πλουτοκρατία», «Άρση του ρατσισμού της Πράσινης Γραμμής».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
«Η έκφραση πολιτικής συμπόρευσης και συναντίληψης που βλέπουμε σήμερα είναι πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά. Της διαδήλωσης ηγούνται βουλευτές ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων. Μαζί τους, μετά από πανκομματική πρόσκληση, προσήλθε και ο Τουρκοκύπριος I.A. που είχε μαχαιρωθεί στα επεισόδια στις Φοινικούδες. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με συγκέντρωση στο πάρκινγκ του Euromall το οποίο μετά την πρόσφατη πτώχευση παραμένει άδειο.»
ΠΛΑΝΟ (Λεζάντα: Δηλώσεις Προέδρου του ΕΛΑΜ κυρίου Χ.Α.)
«Αυτά που γίνονται αυτές τις μέρες είναι εγκληματικά. Πρόκειται για δαιμονοποίηση όπως έκαναν οι Γερμανοί στους Εβραίους. Δεν φταίμε ΕΜΕΙΣ για ΟΛΑ. Ξέρετε τι σημαίνει να φοβάσαι να περπατήσεις στους δρόμους λόγω του μαύρου χρώματος του πουκαμίσου σου; Τις δικαιολογίες περί έλλειψης αστυνομικών δεν τις δεχόμαστε. Ξέρουν πολύ καλά ποιοι και που μας επιτίθενται και όμως αδρανούν. Η αδράνεια τους αποτελεί απροκάλυπτη συνενοχή με αυτούς που μας επιτίθενται. Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν ρητά οιοδήποτε είδος λόγου που προάγει τη μισαλλοδοξία. Τι σημαίνει ελευθερία άποψης; Η κάθε ελευθερία έχει τα όρια της αλλιώς καταλήγει σε ασυδοσία. Φανταστείτε να έλεγαν για εσάς ή τα παιδία σας «Τσεκούρι και Φωτιά». Έπρεπε να ντρέπονται οι κύριοι βουλευτές που πρωτοστατούν σε αυτές τις πορείες μίσους ενάντια σε κάθε ευρωπαϊκή αξία.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
«Κανείς δεν φαντάστηκε προ τριών μηνών το κύμα φυγής ξένων που θα ακολουθούσε τα επεισόδια στη Λάρνακα. Κανείς δεν φαντάστηκε ότι οι ξένοι θα ήταν δυνατό να λάβουν στα σοβαρά το σύνθημα του ΕΛΑΜ «Έξω οι ξένοι από την Κύπρο» και θα αναχωρούσαν. Αναλυτές αναφέρουν ότι οι βίαιες εικόνες των επεισοδίων, τα συνθήματα, τα μαχαιρώματα και οι ξυλοδαρμοί, όπως και οι επιθέσεις με ρόπαλα στη Λευκωσία έναντιον Κυπρίων και ξένων επειδή κάποιοι τους πέρασαν για ξένους, είχαν ως αποτέλεσμα εντός λίγων ημερών να αναχωρήσουν σε κατάσταση πανικού όλοι οι ξένοι, με συνεπακόλουθο το κοινωνικό χάος και τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς.»
ΠΛΑΝΑ
Σκηνές διαδηλώσεων από Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και Λευκωσία, με αντιελαμικά, αντικουλιακά και αντιεκκλησιαστικά συνθήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
«Ο θεσμός της οικογένειας σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση. Τα διαζύγια αυξήθηκαν δραματικά και σε πολλές περιπτώσεις γονείς αποκλήρωσαν τα ίδια τους τα παιδιά. Οι εργαζόμενες γυναίκες αρνήθηκαν να παραιτηθούν από τις δουλειές τους και να αναλάβουν αυτές την φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών, όπως απαίτησαν οι άνδρες. Ούτε το επιχείρημα ότι οι άνδρες βρίσκονται στις πιο υψηλά αμειβόμενες θέσεις και πως το χάσμα μισθού ανδρών-γυναικών είναι 23.9 %, στάθηκε ικανό να τις μεταπείσει. Παιδοψυχολόγοι μιλούν για μια γενιά κυπριόπουλων που πιθανόν να έχουν τραυματιστεί από την απότομη αναχώρηση της γυναίκας που τα μεγάλωνε και φρόντιζε. Οι δε σχέσεις πολλών ηλικιωμένων γονιών με τα παιδιά τους πλήγηκαν ανεπανόρθωτα όταν τα παιδιά τους, λόγω φόρτου εργασίας, δεν μπόρεσαν να τους βοηθήσουν μετά την αναχώρηση των φροντιστών τους.»
ΠΛΑΝΟ (Λεζάντα: Δηλώσεις Μητροπολίτη Λ.Α.)
«Η οικογένεια αποτελεί το πατροπαράδοτο κύτταρο της κοινωνίας μας. Ποτέ άλλοτε στη μακρόχρονη μας ιστορία δεν κινδύνευσε με κατάρρευση όπως σήμερα λόγω της ξαφνικής αναχώρησης των μεταναστών. Απαιτούμε από το κράτος την άμεση επαναφορά των μεταναστών και για να γίνει αυτό πρέπει να τους προσφερθούν κανονικοί μισθοί και ορθές συνθήκες εργασίας, και όχι όπως πριν. Η Εκκλησία πάντα καταδίκαζε την εκμετάλλευση και τη δουλεία. Αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε τη λαϊκή οργή, αλλά οφείλουμε επίσης να καταδικάσουμε απερίφραστα τις βιαιοπραγίες ενάντια σε ιερείς και τα Μερσεντές τους.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
«Οι βιαιοπραγίες ενάντια σε ιερείς και δολιοφθορές των Μερσεντές τους αποτελούν, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, εκφράσεις συσσωρευμένης οργής καθώς, οι μόνοι που κάτω υπό τις σημερινές συνθήκες επιδεικτικά συνεχίζουν να ζουν όπως και πριν είναι οι ιερείς χρησιμοποιώντας φυσικά τα χρήματα της εκκλησίας, κάτι που εξοργίζει τον μέσο πολίτη. Αυτός είναι και ο λόγος μαζικοποίησης του κινήματος υπέρ της άμεσης επίταξης της εκκλησιαστικής περιουσίας για ενίσχυση των δυσπραγούντων.»
ΠΛΑΝΟ (Λεζάντα: Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Κ.Χ.)
«Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα χρήματα της εκκλησίας αποτελούν ιστορικό καταπίστευμα που εμείς σήμερα έχουμε το ιερό καθήκον διαχείρισης του. Αν βοηθήσουμε έστω και έναν, μετά θα τεθεί το ερώτημα γιατί όχι και έναν άλλο και τότε που θα σταματήσουμε, πείτε μου σας παρακαλώ; Ας αναλάβει τζαι το κράτος τες ευθύνες του σιορ. Δαμέ τα δικά μας ξενοδοχεία τζαι εν να παττήσουν.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Ο εξέγερση στην Εθνική Φρουρά ήτο αποτέλεσμα του κινήματος των μητέρων των εθνοφρουρών, ένα κίνημα με πρωτοφανή μαζικότητα που σύντομα απέκτησε την υποστήριξη πολλών βουλευτών.
ΠΛΑΝΟ (Λεζάντα: Μητέρα εθνοφρουρού Γ.Ι.)
«Τι πάει να πει να υποχρεώσουν τους στρατιώτες, τα παιθκιά μας δηλαδή, να καθαρίζουν τα νοσοκομεία, τα κυβερνητικά κτίρια, τους δρόμους και μάλιστα απλήρωτοι; Και να τους πλερώναν φυσικά πάλι δεν θα το δεχόμασταν. Εμεγαλώσαμεν τα παιθκιά μας με τόσους κόπους τζαι θυσίες για να τα βάλλουν να κάμνουν τες δουλειές των Φιλιππινέζων και των Πακιστανών; Καλά εκάμαν που εστασιάσαν και εφύαν από το στράτευμα. Απόδειξη πως ούλλοι υποστηρίζουν μας.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
«Η φυγή μεταναστών επέφερε παράλυση στα νοσοκομεία και κλινικές λόγω της έλλειψης νοσοκόμων, με αποτέλεσμα οι πιο δύσκολες περιπτώσεις να μεταφέρονται με ειδικά ναυλωμένα πλοία στο Ισραήλ. Αρχικά οι φοιτήτριες νοσηλευτικής στο ΤΕΠΑΚ προσφέρθηκαν να καλύψουν το κενό αλλά αρνήθηκαν όταν τους προσφέρθηκε μισθός και συνθήκες εργασίας όπως στους ξένους. Αρνήθηκαν ακόμα και όταν τους προσφέρθηκε διπλάσιος μισθός. Το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και με το ΚΙΣΩΠΟ, Κίνημα Σωτηρίας της Πατρίδας Όλων (που Ζουν στην Κύπρο), σε κοινή διάσκεψη τύπου τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ρατσιστικής απαγόρευσης διέλευσης Τούρκων από την Πράσινη Γραμμή ώστε να δύνανται να εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές. Προηγήθηκαν προσπάθειες συμφωνίας με τουρκοκυπριακές συντεχνίες οι οποίες απέτυχαν εφόσον ούτε αυτοί δέχτηκαν να εργάζονται με το μισθό που τους προσφέρθηκε. Η αναχώρηση των Ρώσων από τη Λεμεσό και των Βρετανών και άλλων ξένων συνταξιούχων από τη Πάφο επέφερε την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων ανά την ελεύθερη Κύπρο με αποτέλεσμα την σημερινή οικονομική κρίση, χειρότερη και από τις επιπτώσεις της εισβολής, οδηγώντας ξανά σε κύμα μαζικής μετανάστευσης.»
ΠΛΑΝΟ (Λεζάντα: Δηλώσεις Κ.Π. 85 ετών ο οποίος έζησε και ως μετανάστης στην Αγγλία)
«Τι να πω γιε μου. Εμείς που επήαμε Λονδίνο εφτύσαμεν γαίμαν για να επιβιώσουμεν τζαι εκάμναμεν τες σσειρόττερες δουλειές. Εκάμναν μας όπως τους μαύρους. Εφτύσαμεν γαιμαν για να μεν τα ζήσουν τούτα τα παιθκιά μας αλλά έτο που τάφερεν άλλοσπως η μοίρα. Χαρκέσαι εν ωραίον να θωρείς τα παιθκιά σου τωρά να ξενιτεύκουνται στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. για να φκάλουσιν το ψουμίν τους; Που εκαταντήσαμεν να πηαίννουν τα παιθκιά μας τζείθθεμερει της Πράσινης Γραμμής να δουλεύκουν για τα τουρτζιά! Που τους είχαμεν εμείς τσσιράκκια. Εζήσα τα εγιώ τζαι αθθυμούμαι τα. Εντζαιν η μοίρα δηλαδή που φταίει, εν που τη κκελλέ μας που τα επάθαμεν τζαι τούτα. Τότε που ήταν τζαιρός κανένας εν εμίλαν, τωρά εν αργά πκιον.»
Τέθκια πράματα μπορεί να συμβούν παρόλο που ακούονται επιστημονικής φαντασίας. Φαντάσου έναν Ελαμίτη να δουλεφκει στες Χαμίτ Μάντρες σε ΤΚ εργοδότη.
ΑπάντησηΔιαγραφή