9 Ιουλ 2010

Συμπαράσταση στον αγώνα των Τ/κ εκπαιδευτικών για ένα κοσμικό σχολείο. Ο αγώνας στην ε/κ πλευρά πότε θα αρχίσει;

Λευκωσία, 9 Ιουλίου 2010

Από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν σε τουρκοκυπριακά σχολεία καλοκαιρινά μαθήματα για το Κοράνι, μια πολιτική που είχε δοκιμαστεί και πέρσι με περιορισμένη επιτυχία, χάρη στις έντονες κινητοποιήσεις των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών. Οι τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών δηλώνουν ξανά τη σφοδρή αντίθεσή τους σε ενέργειες οι οποίες απειλούν τον κοσμικό χαρακτήρα που πρέπει να χαρακτηρίζει την εκπαίδευση και την ετοιμότητά τους να αγωνιστούν για τη διαφύλαξή του. Είναι ενδεικτικό το ότι τις τελευταίες μέρες, παρά το ότι βρίσκονται σε περίοδο διακοπών, διενεργούν εφόδους στα σχολεία που διδάσκεται το Κοράνι και διακόπτουν τα μαθήματα, αναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα την ευθύνη για τη διατήρηση της κοσμικότητας στην εκπαίδευση.

Το Ελληνοκυπριακό τμήμα της Πλατφόρμας Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» συμμερίζεται τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων συναδέλφων και εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους. Η σθεναρή στάση τους για μια παιδεία ελεύθερη από τον οποιονδήποτε δογματισμό, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για μας. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά μόλις πρόσφατα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής απείλησαν την Αγγλική Σχολή, το μόνο σχολείο με δικοινοτικό χαρακτήρα, ότι θα ακυρώσουν την επιδότησή της, λόγω του ότι υιοθέτησε ως αργία για τους Τουρκοκύπριους μαθητές την ημέρα του Μπαϊραμιού. Ως πλατφόρμα καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή ως αντιπαιδαγωγική και ασύμβατη με το πνεύμα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε ακόμα, ότι η αναμενόμενη και πολυδιαφημιζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αφήνει τα Θρησκευτικά στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων χωρίς καμιά μείωση των ωρών διδασκαλίας εις βάρος μαθημάτων των θετικών επιστημών.

Ως πλατφόρμα θεωρούμε ότι η κοσμικότητα του παιδαγωγικού συστήματος αποτελεί μια αναγκαιότητα στο πλαίσιο του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα των σύγχρονων κοινωνιών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ευκαιρία αυτή τονίζουμε επίσης την αντίθεσή μας στο ότι σε κάποια σχολεία κατά την εγγραφή των μαθητών πρέπει να δηλώνεται ακόμα το θρήσκευμά τους, μια τακτική που πρέπει να τερματισθεί , όπως συνέβη πρόσφατα και με την αναγραφή άλλων προσωπικών στοιχείων στα απολυτήρια των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης.

Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου