8 Σεπ 2009

Το περιστατικό στο Λιμνίτη πρέπει να γίνει μάθημα στους πολιτικούς ηγέτες αλλά και στους πολίτες

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων
και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών
«Ενωμένη Κύπρος»

Λευκωσία, 6 Σεπτεμβρίου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Έχει γίνει πλέον καθεστώς στην Κύπρο, οι πρώτες αντιδράσεις απέναντι σε γεγονότα όπως τα πρόσφατα στο Λιμνίτη, να κυριαρχούνται από έντονο πολιτικό και συναισθηματικό λόγο. Γι’ αυτό εξάλλου και ως Πλατφόρμα επιλέξαμε να τοποθετηθούμε αφού προηγουμένως κατακαθίσει ο κουρνιαχτός των θορυβοποιών – που συνήθως κρύβει μέρος ή όλη την αλήθεια – και αφού συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες που συνθέτουν το όλο σκηνικό.

Μετά από μελέτη των στοιχείων για το περιστατικό, θεωρούμε ότι:
1.Η τροπή που πήρε το θέμα της διέλευσης των προσκυνητών από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, εξυπηρετεί εξόφθαλμα τις εθνικιστικές αντιλήψεις στις δυο κοινότητες. Εξάλλου, για άλλη μια φορά είδαμε μερίδα των ΜΜΕ στις δυο πλευρές (εκείνη τη μερίδα που εκφράζει όσους δεν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό) να συμπεριφέρονται με πανομοιότυπο τρόπο.
2.Τα κενά στη συμφωνία που προηγήθηκε, αλλά και τα κενά που σκόπιμα δημιουργήθηκαν παραμονές της διέλευσης, απέδειξαν ότι στην Κύπρο «όποια τρύπα αφήσεις ανοιχτή, περνούν από μέσα χίλιοι διαβόλοι»: Σχετικές ασάφειες στον τρόπο ελέγχου των προσκυνητών, δημόσια υπόσκαψη της συμφωνίας από τον κοινοτάρχη Κάτω Πύργου (με τη στήριξη και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου), σκόπιμη επιβίβαση σε λεωφορεία την τελευταία στιγμή αφενός κατοίκων που δεν είχαν δηλωθεί και αφετέρου δημοσιογράφων (με εντολή συγκεκριμένου διευθυντή καναλιού, γνωστού για τις απόψεις του στο Κυπριακό). Σε αυτά, εκτός από την επίσης σκόπιμη αργοπορία δύο ωρών στην άφιξη λεωφορείων, ήρθε να προστεθεί η επιμονή από τουρκοκυπριακής πλευράς για έλεγχο ταυτοτήτων και η επί τόπου επίδειξη σχολαστικότητας και ανελαστικότητας από τουρκοκυπριακής πλευράς.
3.Και στις δυο πλευρές, οι ακραίες δυνάμεις που δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού εμφανίστηκαν έτοιμες για έντονη αντίδραση και επανάληψη των γνωστών στερεοτύπων για «πονηριά της άλλης πλευράς», «βαρβαρότητα», «αδυναμία με αυτούς να υπάρξει λύση». Η ετοιμότητα αυτή και η ομοιογένεια στις αντιδράσεις πολύ δύσκολα γίνεται πιστευτό ότι ήταν τυχαία.

Με δεδομένα τα πιο πάνω, η Πλατφόρμα «Ενωμένη Κύπρος» καλεί
(α) Τους κυρίους Χριστόφια και Ταλάτ να μην αφήνουν στο μέλλον τέτοια ζητήματα στα χέρια εθνικιστών, οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια θα τα οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα, και μάλιστα θα υποχρεώσουν εκ των υστέρων τους ιδίους να τους δικαιολογούν κιόλας στα μάτια της κοινότητάς τους, μιλώντας ο καθένας για «αδιαλλαξία της άλλης πλευράς».
(β) Εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δυο κοινότητες που επιθυμούν λύση να θέσουν τέρμα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της φάσης στην οποία εισερχόμαστε και το πόσο καλά οργανωμένοι και αποφασισμένοι είναι οι αντίπαλοι της λύσης.
(γ) Τους πολίτες των δυο κοινοτήτων που θέλουν λύση, να συνειδητοποιήσουν ότι έχει λήξει η περίοδος της «στάσης αναμονής», και ότι τους αναλογεί σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην ενημέρωση των συμπολιτών τους και στη διαμόρφωση θετικού κλίματος ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου