30 Μαρ 2009

Η λύση – επανένωση και η ειρηνική συμβίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, περνά μέσα από τον σεβασμό προς την Φύση και το περιβάλλον



Ομάδα μελών και φίλων της Πλατφόρμας «Ενωμένη Κύπρος» κατόπιν πρόσκλησης του Συνδέσμου Βιολόγων των Τ/Κ συναδέλφων συμμετείχε σε περιήγηση σε μοναδικούς βιότοπους και έτυχε ενημέρωσης για σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα / προβλήματα που αφορούν το κοινό μας σπίτι και την κοινή οικολογική κληρονομιά της Κύπρου.

Η επίσκεψη μας που έγινε περί το τέλος Μαρτίου ξεκίνησε με επίσκεψη σε βιότοπο κοντά στο Διόριος όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και να μελετήσουμε την μοναδική Tulipa Cypria,stapf (LILIACEAE) -Τουλίπα η Κύπρια, ενδημική, πολυετής, βολβώδης σπάνιο είδος που ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο και απαντάται σε χωράφια δημητριακών σε βοσκότοπους και θαμνότοπους από αόρατο σε υψόμετρο 100-300μ. Σπάνιο είδος που περιορίζεται στο δάσος Ακάμα και στην περιοχή Kορμακίτη και Μύρτου και είναι αυστηρά προστατευόμενο αλλά δυστυχώς κινδυνεύει από ζιζανιοκτόνα και την ανθρώπινη δραστηριότητα- εκμετάλλευση.


Κατόπιν κατευθυνθήκαμε προς το Καπούτι Μόρφου όπου επισκεφτήκαμε ένα από τους ίσως παλαιότερους ελαιώνες της Κύπρου με αιωνόβιες ελιές πέραν των 800 χρόνων, και ελαιώνα βιολογικής καλλιέργειας. Στην διάρκεια της επίσκεψης μας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις εγκατελειμένες εγκαταστάσεις της Μεταλλευτικής εταιρείας CMC κοντά στην Λεύκα –Καραβοστάσι , όπου διαπιστώσαμε την έκταση του προβλήματος από τα λύματα των πλυντηρίων της CMC και των κατάλοιπων βαρέων μέταλλων από την επεξεργασία χαλκού και χρυσού, όπως το κυάνιο και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες. Οι εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν από την διεύθυνση της CMC το 1975. Tώρα βρίσκονται σε διαχείριση από ιδιωτική εταιρεία Τ/Κ και τουρκικών συμφερόντων. Υπάρχουν διάφορα σχέδια για την περιοχή όπως κατασκευή λιμανιού, η αποκατάσταση του χώρου που απλώς παραμένουν σχέδια, ενώ το πρόβλημα παραμένει και αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους οικολογικούς κινδύνους όχι μόνο για το κυπριακό οικοσύστημα αλλά και την Μεσόγειο ευρύτερα.

Το πρόβλημα της CMC θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη ένα στόχο για κοινό αγώνα και στις δύο κοινότητες, με την ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. και την άμεση ενεργοποίηση των πολιτών για απαλλαγή του τόπου απ’ αυτό το καρκίνωμα. Κατά την επίσκεψή μας είχαμε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με τον πρόεδρο των Τ/Κ βιολόγων Niyazi Turkseven και τον Dr. Salih Gucel ειδικό βοτανολόγο και διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Παν/μιο Near East, για περιβαλλοντικά προβλήματα όπως την λατόμευση στον Πενταδάκτυλο, την απόρριψη σκουπιδιών και την ρύπανση στην νεκρή ζώνη και την ανάγκη για κοινή δράση για την προστασία σημαντικών βιότοπων, οικοσυστημάτων σ’ ολόκληρο την Κύπρο όπως και κάποια ερευνητικά προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με το Frederick University.

Η Κύπρος αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα και το κοινό μας σπίτι. Η ειρηνική συμβίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων , η επίλυση του Κυπριακού, επανένωση του νησιού, περνά μέσα από τον σεβασμό της φύσης μητέρας γης, και τον κοινό αγώνα για το περιβάλλον και την οικολογία.

Κ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου