8 Νοε 2003

Οι πειρατές της σβάστικας

Τη σβάστικα της 23ης Φεβρουαρίου την ύψωσε μια ομάδα υποστηρικτών του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ), οι αυτοαποκαλούμενοι ως «πειρατές». Τα μέλη της ομάδας αυτής δεν έχουν καμία σχέση με το ιστορικό σωματείο, αλλά θεωρούνται από τους «ενεργούς» πυρήνες της κερκίδας των φανατικών οπαδών του ΑΠΟΕΛ. Κυκλοφορούν φορώντας ομοιόμορφα μαύρα μπλουζάκια, σημαία τους είναι μια νεκροκεφαλή και σύνθημά τους: «Εκεί που ο νόμος καταντά αδικία, τότε η βία καταντά καθήκον».


Στο διαδικτυακό τόπο που διατηρεί η ομάδα αυτή, διαβάζουμε ότι ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 από τρία άτομα, αλλά στη συνέχεια φαίνεται να προσηλύτισε και άλλους, δημιουργώντας σήμερα ένα πυρήνα μερικών δεκάδων μελών. Τα αγαπημένα τους σύμβολα (love symbols όπως τα αποκαλούν) είναι οι σβάστικες, ο ναζιστικός σταυρός, ο χιτλερικός αετός, ο «διπλός» κεραυνός και άλλα συναφή. Τα συνθήματά τους συνοδεύονται ενίοτε και από το γνωστό φασιστικό χαιρετισμό με προτεταμένο υπό γωνία το δεξί τους χέρι, ενώ στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ακούμε συχνά το σύνθημα για «τους Εβραίους και τα κομμούνια που θα γίνουν σαπούνια». Στην ιστοσελίδα τους υποδεικνύουν ότι... «απαγορεύεται» η Ομόνοια, το αντίπαλο (ιδεολογικό) δέος, και το σφυροδρέπανο. Οι ήρωές τους είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Γρίβας, ο... δικτατόρας της 4ης Αυγούστου Ιωάννης Μεταξάς και ο γνωστός Αδόλφος Χίτλερ.


«Χαίρε Φύρερ»
Για τον Αδόλφο μάλιστα αφιερώνουν ξεχωριστή σελίδα, στην οποία επιχειρούν να συνδέσουν τον Ελληνισμό με το Χιτλερισμό ως... δύο αδέρφια δίδυμα. Διαστρεβλώνουν κατά το δοκούν τις ιστορικές αλήθειες, ξεχνούν την πολυετή αντίσταση κατά του φασισμού, τις θυσίες και τις σφαγές των Ελλήνων. Χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς και ρατσιστικούς αφορισμούς, για να κτίσουν τη δική τους ασύνδετη και ασπόνδυλη ιδεολογική γραμμή και για να εκφράσουν το θαυμασμό τους για τον άνθρωπο που τους... έδειξε το δρόμο. Άνευ άλλου σχολίου, παραθέτουμε πιο κάτω εκτενές απόσπασμα των «πειρατών» για τον Αδόλφο Χίτλερ: «Από νέος ήταν συνειδητοποιημένος εθνικιστής, καθώς από μικρός ένιωσε βαθιά μέσα του την αηδία για το κοινοβούλιο,την εβραϊκή "δημοκρατία", το Κατεστημένο, την αγάπη όμως για τη φυλή και το έθνος του, αλλά και ταυτόχρονα το μίσος του για τους βρυκόλακες της φυλής μας (Άρια φυλή) τους Εβραίους. Έφτιαξε και ένα σύγγραμμα (ο Αγών μου) όπου μέσα εκεί εκφράζει τις ιδέες του και τη σταδιοδρομία του, το οποίο το έγραφε όταν ήταν φυλακισμένος στη φυλακή του Λάντμπεργκ. Ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την Ελλάδα και τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και ας λένε πολλοί ότι τάχα ο Χίτλερ ήθελε να μας βλάψει,αυτό είναι μεγάλο ψέμα...». Σημειώνουν μάλιστα (δικά τους τα κεφαλαία γράμματα):
«ΦΥΡΕΡ, ΣΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ! ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ! ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ! ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ! ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ! SIEG HEIL»
Με τέτοιες θέσεις θα ήταν ίσως περιττό να σας αναφέρουμε ότι η κεντρική τους φωτογραφία απεικονίζει ένα κρεματόριο, απότοκο του διωγμού που υπέστησαν οι Εβραίοι προ και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμιού Πολέμου από το ναζιστικό καθεστώς.

Ακροδεξιός διεθνισμός;Ευρύτερους προβληματισμούς πάντως εγείρει μια φωτογραφία και το σλόγκαν που τη συνοδεύει. Οι «πειρατές» καλούν τους «συναγωνιστές» τους να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο του 17χρόνου Σουηδού Ντανιέλ, που, όπως ισχυρίζονται, «δολοφονήθηκε από τις αριστερές οργανώσεις επειδή ήταν πατριώτης». Η άκρη της υπόθεσης «Ντανιέλ» βρίσκεται στη Στοκχόλμη και στην εκεί σουηδική νεοναζιστική οργάνωση. Το πλήρες όνομα του 17χρόνου είναι Daniel Wretstrφm. Δολοφονήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2000 στο Σάλεμ, ένα προάστιο της σουηδικής πρωτεύουσας, από μια «ομάδα» ατόμων οι οποίοι τον κατηγορούσαν ως ρατσιστή. Κάθε «επέτειο» του θανάτου του Ντανιέλ, η οργάνωση «Salemfonden» που πρόσκειται ιδεολογικά στο χιτλερικό ενθικοσοσιαλισμό καλεί τους «πατριώτες» της χώρας της και όσους «αντιτίθενται με την πολυ – πολιτισμική βία» να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης, χρησιμοποιώντας ως προπαγάνδα το συγκεκριμένο περιστατικό. Να πούμε εδώ ότι στην τελευταία «εκδήλωση μνήμης» ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών του νεοναζισμού, της αστυνομίας και αντι-διαδηλωτών αριστερών οργανώσεων.

Φώτο – ντοκουμέντο
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε με τη σβάστικα και το όνομα του ποδοσφαιρικού σωματείου έχουν «τραβηχτεί» έξω από γνωστή υπεραγορά της Λευκωσίας. Φαίνεται πως οι νεοναζί έχουν μεταφέρει πλέον τη δράση τους και εκτός γηπέδων, προσπαθώντας προφανώς να περάσουν τα αντικρουόμενα με την Ιστορία μηνύματά τους μέσω του… τοίχου. Τι να πούμε; Από πρωτοτυπία πάντως μηδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου