27 Φεβ 2011

Τετάρτη απόγευμα: πάμε Λήδρας…

«Ενωμένη Κύπρος» Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών
Ελληνοκυπριακό Τμήμα 26.2.11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τετάρτη απόγευμα: πάμε Λήδρας…


Η συγκέντρωση Αλληλεγγύης και συμπαράταξης με τους Τουρκοκύπριους, στο κοινό μας αγώνα για λύση – επανένωση, θα αρχίσει στις 4.30 το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου.


Σύντομες παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Χρυσόστομο Περικλέους, της ομάδας «Διάλογος Ακαδημαικών», την πολιτικό επιστήμονα Ξένια Κωνσταντίνου, το δημοσιογράφο του «Αστρα» και εκπαιδευτικό Νεόφυτο Νεοφύτου, το δημοσιογράφο και εκπαιδευτικό Γιουτσέλ Κεσίογλου και εκπροσώπους της Πλατφόρμας από τις διάφορες πόλεις.


Το μουσικό μέρος περιλαμβάνει τραγούδια από το μουσικό σχήμα της Πλατφόρμας των Εκπαιδευτικών « Τα τρία Α» ( Αντρούλα Σιάτη, Άγγελος Παπαγεωργίου, Αντώνης Κανάρης») και τον τραγουδιστή Λούτσιο Μένα.


Ελάτε να δηλώσουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είμαστε μόνο παρατηρητές

Ελάτε να δηλώσουμε ότι επιθυμούμε να συγχρονίσουμε το βήμα μας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα που τρέχει.

Ελάτε να ανατρέψουμε τη διχοτόμηση. Μαζί μπορούμε.

Μόνη μας λύση είναι η λύση.

26 Φεβ 2011

Η συνέντευξη του Σενέρ Ελτζίλ στην εκπομπή Βιζ- Εμείς

Παρακολουθήστε την τολμηρή συνέντευξη του ηγέτη του τ/κ συνδικαλιστικού κινήματος, Σενέρ Ελτζίλ.





Ευχαριστούμε τον φίλο και συναγωνιστή Αντώνη Κουρσουμπά για την τεχνική επεξεργασία του βίντεο και την παραχώρησή του στο μπλοκ μας.

Τετάρτη, २ Μαρτίου στο οδόφραγμα της Λήδρας: Κανεί πιον, λύση τώρα!

«Ενωμένη Κύπρος»
Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών
Ελληνοκυπριακό Τμήμα

ΚΑΛΕΣΜΑ

Τετάρτη 2 Μαρτίου το πρωί οι Τουρκοκύπριοι στη πλατεία Ινονού

Τετάρτη 2 Μαρτίου το απόγευμα στις 4.30 οι Ελληνοκύπριοι στο πέρασμα Λήδρας.


· Για να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας για τη λύση

· Για να πάψει το Κυπριακό να είναι φθηνό εμπόρευμα στο παζάρι των πολιτικάντηδων

· Για να πούμε « κανεί πιον, λύση τώρα»

· Για να ζητήσουμε μαζί να φύγουν οι στρατοί

· Για να σβήσουμε το διχαστικό παρελθόν με κοινούς αγώνες για ένα κοινό μέλλον. Μαζί μπορούμε να πούμε όχι στη διχοτόμηση

· Για να οικοδομήσουμε την ομοσπονδία της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού στην επανενωμένη Κύπρο

Μην περιμένετε τον ουρανό να στείλει το κοινό μέτωπο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ελάτε να βάλουμε το δικό μας λιθάρι

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της συγκέντρωσης θα ακολουθήσουν.

25 Φεβ 2011

Η ερώτηση ‘είναι οι μαθητές μας ρατσιστές;’

Η ερώτηση ‘είναι οι μαθητές μας ρατσιστές;’
όπως τίθεται μετά τα γεγονότα στο Λύκειο Βεργίνας είναι ρατσιστική από μόνη της γιατί πιάνει την ολότητα των μαθητών και τους τοποθετεί όλους ομοιόμορφα σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Υπάρχουν μαθητές που δεν είναι ρατσιστές, μάλιστα μερικοί λαμβάνουν και μέρος σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις. Επίσης υπάρχουν και μαθητές οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε εκδηλώσεις για το στόχο του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα. Και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι βλέπουν αρνητικά τις ρατσιστικές εξάρσεις και των συμμαθητών τους και των δασκάλων τους.


Θέτοντας συστηματικά την ερώτηση ‘είναι οι μαθητές μας ρατσιστές;’ και κάνοντας το ‘ερώτηση σύνθημα’ στην ευρύτερη κοινωνία το οποίο πρέπει να απαντηθεί μ’ ένα Ναι ή ένα Όχι έχει σκοπό να εκθέσει ένα αντιρατσιστή πολιτικό ή πολίτη αφού οποιαδήποτε απάντηση θα είναι λάθος. Άλλοτε λέγεται ή υπονοείται ότι μετά τα γεγονότα στο Λύκειο Βεργίνας η κυβέρνηση ονομάζει τους Ελληνοκύπριους μαθητές ρατσιστές, γεγονός το οποίο ειπώθηκε και από κάποια κανάλια μετά που κάποιοι μαθητές παραπονέθηκαν ότι τους ονόμασαν ρατσιστές. Κανένας αξιωματούχος δεν είπε ότι οι μαθητές του Λυκείου Βεργίνας είναι ρατσιστές. Το πονηρό ερώτημα τίθεται από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολίτες οι οποίοι θέλουν να καλύψουν τα δικά τους νότα αφού όντως ως ρατσιστές οι ίδιοι έχουν σκοπό να κλείσουν όσα στόματα ονομάζουν τους ίδιους ρατσιστές αλλά και τους μαθητές τους οποίους αυτοί επηρεάζουν. Οι δε μαθητές οι οποίοι λεν ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας τους ονόμασαν ρατσιστές χωρίς αυτό όντως να έχει γίνει, είναι δασκαλεμένοι. Όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ήταν πολύ διακριτικοί με τους μαθητές του Λυκείου Βεργίνας.


Το ότι υπάρχουν μαθητές ρατσιστές είναι αλήθεια και το ξέρουμε όλοι. Μάλιστα υπάρχουν και καθηγητές και γονείς ρατσιστές όπως σε κάθε κοινωνία με ψηλά ποσοστά ρατσισμού. Η επίθεση εναντίον των Αραβόφωνων μαθητών του Λυκείου Βεργίνας ήταν ρατσιστική όπως κάθε επίθεση η οποία στοχεύει συγκεκριμένη ομάδα. Και είναι από τις λίγες φορές που μαθητές μας κάνουν επίθεση σε μια άλλη εθνική ομάδα για πολιτικούς λόγους οι οποίοι έχουν αναλυθεί συστηματικά από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, μάλιστα ειπώθηκαν και ψέματα σχετικά με τα επιδόματα των μεταναστών, έτσι για ν’ ανεβεί η αγανάκτηση μέσα στους Ελληνοκύπριους. Και είναι παράξενο που ομάδα Ελληνοκυπρίων μαθητών επιτίθεται σε άλλη εθνική ομάδα μαθητών γιατί αυτή έδειρε αστυνομικό. Πολλοί μαθητές που τα βάζουν με τους μετανάστες, τα βάζουν και με την αστυνομία στο γήπεδο και το καυχώνται την άλλη μέρα στο σχολείο. Αν ήταν οι ίδιοι οι οποίοι είχαν δείρει τον αστυνομικό θα ήταν περήφανοι ενώ οι δικοί τους γονείς θα έκλειναν το στόμα τους και η τώρα αναστατωμένη Λάρνακα θα ήταν σιωπηλή. Και αν συλλαμβάνονταν μερικοί τότε θα τους έβγαζαν έξω από την πίσω πόρτα.

Όλοι όσοι δεν ανέχονται τους μετανάστες στην Κύπρο κατηγορούν την κυβέρνηση για την μεταναστευτική της πολιτική χωρίς να διευκρινίζουν τι δεν τους αρέσει. Απ’ ότι καταλαβαίνω, ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δέχτηκε ένα αριθμό προσφύγων οι οποίοι κινδύνευαν στις χώρες τους και ταυτόχρονα δίνει επιδόματα όπως προνοεί Ευρωπαϊκή οδηγία. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την προσπάθεια της στο να βοηθήσει πιο πολλούς πολίτες στο να μην πέφτουν θύματα δημαγωγών πολιτικών οι οποίοι θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν ρατσιστικά αισθήματα τα οποία οι ίδιοι καλλιεργούν συστηματικά. Το να βοηθούνται πολιτικοί πρόσφυγες είναι φυσιολογικό και υποχρέωση κάθε πολιτισμένου κράτους.


Χρίστος Αχνιώτης
(μέλος της Πλατφόρμας)

22 Φεβ 2011

Τα Δύο Μουσεία Εθνικού Αγώνα της Μοιρασμένης Λευκωσίας: Αφηγήσεις της Εθνικής Ιστορίας

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε σε μια Εκπαιδευτική Δημόσια Συζήτηση με θέμα:

Τα Δύο Μουσεία Εθνικού Αγώνα της Μοιρασμένης Λευκωσίας: Αφηγήσεις της Εθνικής Ιστορίας

που διοργανώνεται από

το Ερευνητικό Ινστιτούτο POST (POST RI)


σε συνεργασία με την

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» (ελληνοκυπριακό τμήμα)


Ημερομηνία και Ώρα: Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011, 15:30 - 18:30.

Χώρος: κεντρικά γραφεία της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (KTOS) στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας.

Σημείο συνάντησης για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες από τη νότια πλευρά της Κύπρου: Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας – στο βόρειο μέρος της Λευκωσίας, μεταξύ 15:00 – 15:20.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα δοθεί προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα σε αυτούς/ές που διδάσκουν Ιστορία, καθώς και σε όσους/ες συμμετείχαν στις προηγούμενες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στα πλαίσια αυτού του προγράμματος.

Παρακαλούμε όπως δηλώσετε συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011, παρέχοντας ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση) και επάγγελμα, αναφέροντας παράλληλα αν χρειάζεστε μετάφραση.


Πρόγραμμα:


15:30 – 15.45 Καλωσόρισμα από τη Mehveş Beyidoğlu Önen, Πρόεδρο του POST RI και το Λοΐζο Λουκαΐδη, Μέλος της Πλατφόρμας.

15:45 – 16:45 Παρουσίαση για τα δυο Μουσεία Εθνικού Αγώνα της μοιρασμένης Λευκωσίας από το Γιάννη Παπαδάκη.

16:45 – 17:15 Διάλειμμα.

17:45 – 18:30 Εργαστήρι Εκπαίδευσης για την Ειρήνη: Χρήσιμα εργαλεία για εκπαιδευτικούς.

18:30 – Κοκτέιλ.


Η γλώσσα επικοινωνίας θα είναι τα αγγλικά. Θα παρέχεται μετάφραση, εφόσον ζητηθεί.



Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:



Mine Kanol - Tel: 05428611592, Email: mine@postri.org
Loizos Loukaidis - Tel: 99578067, Email: loizos_loukaidis@msn.com


Η παρουσία και οι παρεμβάσεις σας σε αυτή την εκδήλωση θα μας τιμούσαν ιδιαίτερα.


-------------------------------------------------------------------------------------



Resmi Hikayelerin Yansıması: Sınırın İki Tarafındaki Mücadele Müzeleri
1 Mart 2011, Salı saat 15.30-18.00 arası
Yer: Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Konferans Odası


POST Araştırma Enstitüsü ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Öğretmenler Platformu “Birleşik Kıbrıs” (Kıbrıs Rum Kesimi) ortaklaşa “Tours for Peace” (Barış Turları) adlı bir proje yürütmektedir. Bu proje kapsamında yapılacak olan eğitim forumuna sizi davet etmekten mutluluk duyuyoruz.


Forumun ortak dili İngilizce olacaktır ancak tercüme de sağlanacaktir.

Yerimizin kısıtlı olduğunu ve önceliğin daha önceki turların katılımcılarına ve öğretmenlere, özellikle de tarih öğretmenlerine verileceğini belirtmek isteriz.

Lütfen 25 Şubat 2011, Cuma günü saat 16.00'ya kadar isminizi, irtibat bilgilerinizi, mesleğinizi ve tercüme isteyip istemediğinizi belirterek kaydınızı yaptırınız.


Bu proje, NGO Support Centre ve Management Centre’in yürüttüğü “ENGAGE” projesi aracılığıyla, UNDP-ACT/USAID tarafından finanse edilmektedir.


Kayıt ve daha detaylı bilgi için:



Mine Kanol Tel: 05338611592,

Email: minekanol@postri.org

Loizos Loukaidis Tel: 99578067,

Email: loizos_loukaidis@msn.com






-------------o-------------





Mirroring State Narratives: Struggle Museums Across the Divide
Tuesday, 1st March 2011 @ 15.30 – 18.00
Venue: Cyprus Turkish Teachers’ Trade Union (KTOS) Conference Room

POST Research Institute, in cooperation with the Turkish Cypriot and Greek Cypriot Teachers’ Platform “United Cyprus” (Greek Cypriot Section) is implementing a project entitled “Tours for Peace”. As a part of this project, we are delighted to invite you to our Educational Forum.


The common language of this forum will be in English.


Please note that places are limited and priority will be given to teachers, in particular to history teachers, as well as those participants who attended the previous events organized under this project.

Please register by Friday, 25th February 2011 until 16.00, providing your full name, contact details and occupation, as well as stating if you require translation.


This project is being funded by the UNDP-ACT/ USAID through the “ENGAGE” project, which is being executed by the NGO Support Centre and The Management Centre.





For registration and more information please contact:


Mine Kanol Tel: 05338611592,

Email: minekanol@postri.org

Loizos Loukaidis Tel: 99578067,

Email: loizos_loukaidis@msn.com









20 Φεβ 2011

Για να σπάσουμε την απογοήτευση και τη αμηχανία, όλοι μαζί στη Λήδρας.

«Ενωμένη Κύπρος»

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών
Ελληνοκυπριακό Τμήμα

Φίλοι και φίλες της Πλατφόρμας

Οι νέες μεγάλες κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων δίνουν σε μας και σ’ αυτούς, μια τελευταία δυνατότητα για λύση του Κυπριακού χωρίς διχοτόμηση και δύο κράτη। Οι απεργίες και πορείες τους δείχνουν τη δύναμη τους αλλά ας μη γελιόμαστε δείχνουν ταυτόχρονα και την αγωνία τους για την ύπαρξη τους ως κυπριακής οντότητας. Εναντιώνονται στην καταθλιπτική παρουσία της Τουρκίας και μας διαμηνύουν ότι « μόνη τους λύση είναι ή λύση». Μας δηλώνουν ταυτόχρονα ότι αυτή την ταυτότητα θέλουν να τη διαφυλάξουν όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από μας οι οποίοι επίσης δεν τους σεβαστήκαμε όταν είχαμε την ισχύ με το μέρος μας. Αλλά και για μας, για όσους από μας μπορούμε να φανταστούμε πόσο δύσκολη θα είναι η επιβίωση μας ως ελληνοκυπριακή κοινότητα σε λίγες δεκαετίες με τη μισή χώρα αφομοιωμένη από την Τουρκία, « μόνη μας λύση είναι ή λύση».

Η συγκέντρωση του Σαββάτου ήταν μια πρώτη προσπάθεια να ευθυγραμμίσουμε το βήμα μας ως Ελληνοκύπριοι με το νέο μαζικό ξεσηκωμό των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Στο παρελθόν η μια κοινότητα προσπάθησε να καταστρέψει και να εξαφανίσει ακόμα την άλλη. Τώρα είναι η ώρα της συνεργασίας. Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν με τους αγώνες τους « δικαίωμα ύπαρξης». Η ύπαρξη τους έχει άμεση σχέση και με τη δική μας. Η ιστορία μας δίνει ακόμα μια ευκαιρία να επιχειρήσουμε να εργαστούμε σε κοινό δικοινοτικό μέτωπο ενάντια στη διχοτόμηση. Για να ενώσουμε τη χώρα μας πρέπει να ενώσουμε τους αγώνες μας. « Μαζί μπορούμε - τώρα είναι η σειρά μας».

Η επόμενη ακόμα μαζικότερη κινητοποίηση των Τουρκοκυπρίων είναι στις 2 του Μάρτη, μέρα Τετάρτη. Την ίδια μέρα το απόγευμα δίνουμε και μεις ραντεβού στο τέρμα της Λήδρας για να δηλώσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας ζητώντας άμεση λύση του Κυπριακού. Καλούμε τους υποστηριχτές της λύσης να διαδώσουν την πληροφορία. Για να σπάσουμε την απογοήτευση και τη αμηχανία όλοι μαζί στη Λήδρας.

Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 4.30 το απόγευμα όλοι στο τέρμα της Λήδρας.

17 Φεβ 2011

Για μια «Λευκώσία χωρίς στρατούς και οδοφράγματα"

«Ενωμένη Κύπρος»

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών

Ελληνοκυπριακό Τμήμα 16.2.11


Φίλοι και φίλες της Πλατφόρμας

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες


Η αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας είναι ένα αίτημα με δικοινοτικό χαρακτήρα που μπορεί να συσπειρώσει Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους της Λευκωσίας σε μια επιδίωξη που τείνει να υλοποιήσει το κοινό δικοινοτικό μέτωπο αγώνα για την επανένωση της χώρας μας και την ειρήνη.


Το συγκεκριμένο αίτημα φαίνεται μάλιστα ότι συσπειρώνει αρκετούς νέους ανθρώπους από τις δύο πλευρές που μπορούν να επιθυμούν και να οραματίζονται μια πόλη χωρίς συρματοπλέγματα και χωρίς όπλα, όπως δηλαδή τη Λευκωσία που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν.


Ας πάμε μαζί τους

Σάββατο 19 Φλεβάρη στις 2.30 μμ


Πάρκο του Ορφέα στη Χρυσαλινιώτισσα

από τη μια

Πάρκο Τσακλαγιάν από την άλλη


Για μια

«Λευκώσία χωρίς στρατούς και οδοφράγματα»*



*( είναι το όνομα των διοργανωτών της εκδήλωσης)

16 Φεβ 2011

Δικοινοτική Εκδήλωση για αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας και άνοιγμα του οδοφράγματος Αμμοχώστου


Η Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος" στηρίζει και συμμετέχει στη δικοινοτική εκδήλωση για αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας και άνοιγμα του οδοφράγματος Αμμοχώστου (παρά το γήπεδο Ορφέα, Πύλη Αμμοχώστου)


Πρωτοβουλία για την αποστρατιωτικοποίηση της εντός των τειχών Λευκωσίας και άνοιγμα του οδοφράγματος Αμμοχώστου (παρά το γήπεδο Ορφέα)

Η Λευκωσία, ιδιαίτερα η εντός των τειχών πόλη, είναι εκεί όπου οι Κύπριοι ζουν στο εγγύτερο προς τη διαχωριστική γραμμή του νησιού σημείο. Συνεπώς, στην Λευκωσία οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών βρίσκονται στη μεγαλύτερη εγγύτητα μεταξύ τους. Αυτή είναι η μόνη περιοχή όπου σε ορισμένα σημεία τον περισσότερο χρόνο δεκαοκτάχρονοι εκτελούν υπηρεσία παραταγμένοι ο ένας απέναντι στον άλλον κατά μήκος του δρόμου που αποτελεί την διαχωριστική γραμμή.

Γι’ αυτό, η αποστρατιωτικοποίηση της Λευκωσίας θα ήταν το πρώτο και σημαντικό βήμα για την αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρου του νησιού. Η αποστρατιωτικοποίηση της Λευκωσίας μπορεί επίσης να είναι η αρχή μιας διαδικασίας επανένωσης της πόλης αρχικά και ολόκληρου του νησιού αργότερα. Πέρα όμως από την αξία που έχει ως βήμα ειρήνης και επαναπροσέγγισης από μόνη της, μπορεί να φέρει και ένα καινούργιο σπρώξιμο στην υφιστάμενη διαδικασία των συνομιλιών για την λύση. Η αποστρατιωτικοποίηση της Λευκωσίας μπορεί να είναι το πρώτο χειροπιαστό μέτρο όπου τα «αδύνατα» μετατρέπονται σε «δυνατά»…

Παράλληλα, το άνοιγμα ενός ακόμα σημείου διέλευσης στην ανατολική πλευρά της πόλης, περιοχή στην οποία δεν υπάρχει κανένα σημείο διέλευσης αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε και αυτό, με τη σειρά του, να συμβάλει ουσιαστικά στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα του ανοίγματος του οδοφράγματος της Λήδρας στην επαναπροσέγγιση και στην πόλη μας γενικά , είναι πλέον εμφανή σε όλους. Ζητούμε τη συνέχιση και την εμβάθυνση στη διευκόλυνση των δικοινοτικών επαφών και θεωρούμε το άνοιγμα του οδοφράγματος Αμμοχώστου, μεταξύ γηπέδου Ορφέα και Γυμνασίου Παλλουριώτισσας, σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με αυτό το σκεπτικό καλούμε σε μια κοινή εκδήλωση – κινητοποίηση ένθεν και ένθεν του οδοφράγματος στις 19 του Φεβράρη 2011.

Συγκέντρωση στις 14.30 μέσα στο Πάρκο του Ορφέα / Χρυσαλινιώτισσας.



Πρωτοβουλία «ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ»

.............................................................
Initiative for the demilitarisation of Nicosia within the walls and opening of Famagusta check point (next to Orpheas stadium)

Nicosia, especially the walled-city of Nicosia is where the dividing line of Cyprus and Cypriots has the most proximity. This also means that the armed forces of the two sides have the most proximity to each other in Nicosia. This is the only area where most of the time, in some spots, 18 year old kids are on duty, seeing each other across a road on the dividing line.

That’s why the demilitarization of Nicosia would be the first and an important step for the demilitarization of the whole island. The demilitarization of Nicosia would start the process of reuniting the city first, and then the whole island. Beyond the value it has in itself as a peace and reconciliation step, the demilitarization of Nicosia could also bring a new push towards the existing negotiation process for the solution. The demilitarization of Nicosia could be the first concrete measure where the ‘impossibles’ could be turned into ‘possibilities’…

In parallel, opening one more crossing point in the eastern side of the city, where there is currently none, could also in its turn contribute significantly to the building of trust among the communities.

The beneficial results of the opening of the Ledras Street – Lokmaci check point for rapprochement and for our city in general, are now obvious to everybody. We demand the continuation and the deepening of the facilitation of bi-communal contacts and we consider the opening of the check point of Famagusta, between Orpheas stadium and Pallouriotissa Gymnasium, an important step in this direction.

In this context we call for a common event – mobilisation on both sides of the check point on 19th February 2011.

Gathering place inside Orpheas’ / Chrysaliniotissa Park, at 14.30.

Initiative “NICOSIA WITHOUT ARMIES AND CHECKPOINTS”

12 Φεβ 2011

Αυτή η χώρα είναι δική μας και θα τη διοικήσουμε- Επιστολή τ/κ συνδικαλιστικού κινήματος προς Ερτογάν

7 του Φεβράρη, 2011

Κο Ρετζιέπ Ταγίπ Ερντογάν
Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας

Αγαπητέ κε Ρετζιέπ Ταγίπ Ερντογάν, μη αποδεχόμενος τις διαμαρτυρίες που η κοινότητα μας πραγματοποίησε εξασκώντας τα φυσικά της δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στο οικονομικό και πολιτικό πακέτο μέτρων που της επιβλήθηκε, κατηγορήσατε την κυβέρνηση συνεργατών [σας] αυτής της χώρας και τις δεκάδες χιλιάδες του λαού μας που πλημμύρησαν τους δρόμους.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που προσπαθούν ξανά να εκμεταλλευτούν την πολιτική βούληση των τ/κ ότι η κάθε κοινότητα έχει το δικαίωμα να αυτοδιοικείται και να ζει αυτόνομα και ελεύθερα μέσα στη γεωγραφία της.

Στις δηλώσεις που κάνατε στο Κιργιστάν εκφράσατε ξεκάθαρα την άποψη σας σαν πρωθυπουργού της Τουρκίας, και του κόμματος σας AKP, για τους Τουρκοκύπριους. Πρέπει να σταματήσετε να κρύβεστε πίσω από το Ναι των τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα του 2004.

Με την εξουσιοδότηση των συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας με την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζιεβίτ πραγματοποίησε την στρατιωτική παρέμβαση στην Κύπρο το 1974 δηλώνοντας ότι ήρθαν να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και να φέρουν την ειρήνη όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους αλλά και στους Ελληνοκύπριους. Θα θέλαμε να σας ξαναθυμίσουμε αυτή τη δήλωση.

Το ΑΚΠ συνεχίζει την πολιτική της πολιτιστικής και κοινωνικής διάβρωσης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, της εξαθλίωσης των εργαζομένων και της ώθησης τους στη μετανάστευση, χρησιμοποιώντας το τζιαμί και τη θρησκευτική προπαγάνδα.

Δεν αποδεχόμαστε τις ψευδείς δηλώσεις σας ότι ” ο ελάχιστος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου είναι 10 χιλιάδες τουρκικές λίρες”, καθώς στην πραγματικότητα ο ελάχιστος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου στη χώρα μας είναι 1540 τουρκικές λίρες. Ενώ κάνατε δηλώσεις υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις καλέσατε τον πρόεδρο της Αιγύπτου να “ακούσει τη φωνή των δρόμων, να σεβαστεί την κοινότητα”. Στη δική σας περίπτωση όμως δεν σεβαστήκατε τη διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου
και την λαϊκή βούληση που εκφράστηκε στους δρόμους, και της επιτεθήκατε χαρακτηρίζοντας την αδιάντροπη.

Παρακολουθούμε με φρίκη τις νεοφιλελεύθερες ισλαμικές πολιτικές του ΑΚΠ προς τον τουρκικό εργαζόμενο λαό, και σαν κοινότητα που ζει σε μια άλλη χώρα δηλώνουμε εκ μέρους των πατριωτικών εργαζομένων μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές και δεν θα κάνουμε πίσω.

Αυτή η χώρα είναι δική μας, θα την κυβερνήσουμε.

Ειλικρινά
Το συνδικαλιστικό κίνημα

(μετάφραση από τα αγγλικά, ΦΑΛΙΕΣ)

10 Φεβ 2011

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ, 12/2/2011

Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος Ελληνοκυπριακό Τμήμα
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μαζί για τη λύση

Σάββατο 12/02/2011 - 11:00 πμ

Λευκωσία - Τέρμα Λήδρας



Ο νέος μαζικός ξεσηκωμός των Τουρκοκυπρίων φέρνει και πάλι δραματικά στο προσκήνιο, για μια ακόμα φορά τη δυνατότητα ανατροπής της διχοτόμησης. Οι μαζικές διαμαρτυρίες των συμπατριωτών μας υπενθυμίζουν τη απελευθερωτική δύναμη που κρύβει η συλλογική δράση ενώ όμως ταυτόχρονα μας ειδοποιούν ότι ο χρόνος επείγει και ότι για όλους μας «η μόνη μας λύση είναι ή λύση».

Η πρόκληση είναι σαφής: δεν πρέπει να αφήσουμε τους Τουρκοκύπριους μόνους στη αντίσταση τους στο « μητρικό εναγκαλισμό» αλλά πρέπει επίσης να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη ζητώντας από τη κοινωνία και την πολιτική ηγεσία να αποβάλουν κάθε αναβλητικότητα.

Οι ταυτόχρονες ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος μπορούν να δημιουργήσουν και να επιβάλουν κλίμα λύσης. Η διχοτόμηση δεν μπορεί να επιβιώσει αν η κοινωνία την ακυρώνει κάθε μέρα.

Στο τέρμα της Λήδρας τη συγκέντρωση του Σαββάτου θα χαιρετήσουν Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές, η δήμαρχος Ελένη Μαύρου, ο Τάκης Χατζηδημητρίου και θα μιλήσουν εκπρόσωποι της Πλατφόρμας και άλλοι.

7 Φεβ 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ- Protesto ve Dayanışma Buluşması

Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος Ελληνοκυπριακό Τμήμα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Σάββατο 12/02/2011 - 11:00 πμ

Λευκωσία - Τέρμα Λήδρας



Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας συνεχίζουν με λαϊκές κινητοποιήσεις την αντίσταση στην υφιστάμενη σχέση τους με την Τουρκία και στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Η ατμόσφαιρα μυρίζει 2003 και θυμίζει το σφάλμα της δικής μας πλευράς που δεν αγκάλιασε έμπρακτα τις τότε κινητοποιήσεις, αφήνοντας έτσι μια ευκαιρία δημιουργίας δυναμικής για λύση να πάει χαμένη. Η δεύτερη ευκαιρία έχει φτάσει και όπως η ιστορία δείχνει, απαιτείται όχι απλά λεκτική υποστήριξη, αλλά και έντονη και αποφασιστική δράση μέσα στη κοινωνία, η οποία να περνά ξεκάθαρα το μήνυμα πως ενωμένοι και αλληλέγγυοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να υπάρξουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια στη κοινή πατρίδα. Η ώρα να βγούμε στους δρόμους και να διαμηνύσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι με πράξεις στεκόμαστε δίπλα στους διαδηλωτές, έχει φτάσει και δεν θα περιμένει. Φτάνουν τα τερτίπια με το χρόνο. Τώρα είναι η ώρα της άρνησης της διχοτόμησης. Τώρα είναι η ώρα της λύσης.


Εμπρός λοιπόν στους δρόμους

Για να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης.

Για τη δημιουργία κοινού μετώπου δράσης.

Για την επανένωση της Κύπρου.

Για να μην χαθεί ακόμα μια ευκαιρία.
------------------------------------

G/C and T/C Teachers' Platform United Cyprus, G/C section

Protest and solidarity gathering

Saturday 12/02/2011 – 11.00 am

Our Turkish Cypriot compatriots continue with their popular protests the resistance to their current relation with Turkey and to the provocative statements by Tayip Ertogan. The atmosphere smells 2003 and reminds us the error of our side that did not embrace in practice the mobilisation then, thus leaving an opportunity to create a solution dynamic to pass away. The second chance has arrived and as history shows, we need not just verbal support but intense and clear action in society that clearly sends the message that united and in solidarity Greek Cypriots and Turkish Cypriots can coexist and live with dignity in their common country. The time to get out in the streets and send the message to all directions that with our actions, we stand by the protesters, has come and it will not wait. No more games with time. Now is the time to refuse partition. Now is the time for the solution.

Let us get into the streets
to send a strong message of solidarity
to create a common front of action
to reunite Cyprus
to not miss another chance.


--------------------------------




Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk Öğretmenler Platformu,
Kıbrıslı Rum Bölümü

Protesto ve Dayanışma Buluşması
12/02/2011, Cumartesi – 11.00
Kıbrıslı Türk yoldaşlarımız Türkiye ile var olan ilişkilere karşı koymaya ve Tayyip Erdoğan’ın provokatif açıklamalarını protesto etmeye devam etmektedirler. Ortam 2003 yılını andırırken, diğer yandan bizim tarafımızda hareketlenememe hatasını hatırlatmaktayız, böylece çözüm olanağı elimizden kaçmıştı. Şimdi ise ikinci bir fırsat doğmuştur ve tarihin de bize daha önce gösterdiği gibi sadece sözlü destek değil, toplumda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin birlikte haysiyetle ortak bir vatanda yaşayabileceklerini birlikte açıkça dile getirmeli ve bunun için kuvvetli bir şekilde harekete geçilmelidir. Şimdi sokağa çıkma zamanıdır, baş kaldırıların yanında olduğumuzu gösterme zamanıdır. Zamanla artık oynamak yok. Şimdi bölünmüşlüğe karşı gelmenin zamanıdır. Şimdi çözüm zamanıdır.

Dayanışma mesajımızı güçlü bir şekilde duyurmak için
Ortak bir cehpe yaratmak için
Kıbrıs’ı birleştirmek için
Yeniden bir fırsatı elimizden kaçırmamak için

Haydi sokağa çıkalım!

5 Φεβ 2011

Να γίνει ο αγώνας των Τ/κ αγώνας όλων των Κυπρίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το τραίνο της αλλαγής διασχίζει την Κύπρο μας



Mε επιβάτες την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας με στόχο την αλλαγή σε ότι αφορά τη σχέση τους με την Τουρκία, μια θέση οδυνηρής εξάρτησης με την ούτω καλούμενη μητέρα πατρίδα.


Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ερτογάν οι οποίες καταδεικνύουν ότι δεν είναι διατεθειμένος ν’ αφήσει τους Τουρκοκυπρίους ν’ αποφασίσουν για τη δική τους τύχη. Άσε κιόλας που δήλωσε στον Μουπάρακ ν’ αφουγκραστεί τους Αιγυπτίους πολίτες. Ας αφουγκραστεί κι αυτός του Τουρκοκύπριους.


Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Τουρκοκύπριους για τη συμφιλιωτική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας τους Γενικού Γραμματέα της Τουρκοκυπριακής Συντεχνίας Δασκάλων Σενέρ Ερτζίλ ο οποίος δηλώνει ότι πολλές φορές οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ως το περιεχόμενο ενός σάντουιτς ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και την Τουρκία.


Μέσα από μια σωστή στάση έναντι των Τουρκοκυπρίων μπορούμε να κάνουμε τον αγώνα των συμπατριωτών μας αγώνα όλων των Κυπρίων.

Μπορούμε να δώσουμε στους αγώνες των Τουρκοκυπρίων Παγκύπριο συνενωτικό νόημα και να δηλώσουμε σ’ επαφή μαζί τους τη θέληση μας για δικοινοτική ομοσπονδιακή επανένωση του νησιού.



Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος, Ελληνοκυπριακό Τμήμα