29 Απρ 2009

Μαζί για την ελπίδα - Μεγάλη Δικοινοτική Πρωτομαγιάτικη Εκδήλωση




Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Την Παρασκευή 1η του Μάη, Η Πλατφόρμα της Ειρήνης διοργανώνει μεγάλη δικοινοτική εκδήλωση για να τιμήσει την ημέρα των αγώνων των εργαζομένων και για να διακηρύξει την προσήλωσή της στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην τάφρο που βρίσκεται μέσα στο χώρο της νεκρής ζώνης του Λήδρα Πάλας, στις 6.30 μ. μ. Θα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ελληνοκυπριακά, τουρκοκυπριακά και δικοινοτικά σύνολα και συγκροτήματα (Δικοινοτική Χορωδία, Χατζημάικ, POTS, Αντρούλλα Σιάτη, κουρδικό συγκρότημα, 2 συγκροτήματα λάτιν). Παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι η Πόπη Αβραάμ και ο Χαλίλ Πασιά.


Η Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος», η οποία είναι μια από τις πολλές οργανώσεις που συμμετέχουν στη δικοινοτική Πλατφόρμα της Ειρήνης, καλεί όλους να δώσουν το παρόν τους στην εκδήλωση. Η «Ενωμένη Κύπρος» θεωρεί ότι η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση τόσο των εργαζομένων, όσον και της νεολαίας του τόπου μας, θα υπογραμμίσει τη βούληση όλων των Κυπρίων για ενότητα μπροστά στις δύσκολες διεθνείς οικονομικές συνθήκες, αλλά και την αποφασιστικότητά μας για μια λύση που να επανενώσει σύντομα το νησί και τους ανθρώπους του.


Πλατφόρμα Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων Εκπαιδευτικών
«Ενωμένη Κύπρος»
μέλος της παγκύπριας Πλατφόρμας Ειρήνης

25 Απρ 2009

ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - "Να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Κύπρο"

Η διοργάνωση της «δικοινοτικής Πρωτομαγιάς» στο Λήδρα Πάλας είναι ένα στοίχημα το οποίο για να πετύχει χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή σας. Η απόφαση για τη διοργάνωση της ανήκει στην Πλατφόρμα της Ειρήνης. Μέσα στην Πλατφόρμα υπάρχουν από τουρκοκυπριακής πλευράς ισχυρές συντεχνίες μεταξύ των οποίων οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών κατώτερης, μέσης και τριτοβάθμιας. Επιπλέον αρκετά τουρκοκυπριακά μίντια καλύπτουν καλά την είδηση. Επομένως η προσέλευση από πλευράς Τουρκοκυπρίων αναμένεται να είναι μαζική.
Από ελληνοκυπριακής πλευράς οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην Πλατφόρμα της Ειρήνης είναι μικρές και τα μίντια μας καλύπτουν ακόμα λιγότερο. Όμως τα πράγματα παρ’ όλα αυτά βελτιώνονται εδώ και κανένα χρόνο και όπως αρκετοί γνωρίζετε οι εκδηλώσεις που στηρίζονται ή διοργανώνονται από την Πλατφόρμα των εκπαιδευτικών παρουσιάζουν καλή συμμετοχή (συζήτηση για την Ιστορία στο Χόλιντεϊ Ινν, Πορεία ειρήνης την 1η Σεπτεμβρίου, Πορεία για την αλήθεια στις 7 Μαρτίου στη Λήδρας). Οι εκδηλώσεις αυτές πέτυχαν διότι μέσω ιντερνετ και sms πολλά άτομα πήραν την ευθύνη να λειτουργήσουν ως οργανωτές και δημοσιοποίησαν αλλά και έπεισαν τους φίλους και τις φίλες τους να συμμετέχουν.

Καλούμε τον καθένα και την κάθε μια σας να βοηθήσετε να «σηκώσουμε τον ήλιο» πάνω από την Κύπρο. Να μην μας εύρη η ώρα της λύσης απροετοίμαστους και έρμαιο των διχοτομιστών. Ας βάλουμε στόχο να φέρουμε 10 άτομα ο καθένας.

Καλούμε επίσης σε βοήθεια τους μπλόγκερς της συνύπαρξης σε δράση. Η συμπαράσταση τους ήταν αποφασιστική στις πρωτοβουλίες που προαναφέραμε.





Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα.

22 Απρ 2009

Είμαστε ΑΛΕΡΤ - Παγκύπρια Πορεία



Δικαιοσύνη Τώρα!

Η Κίνηση Πολιτών ALERT συνεχίζει τη δράση για την απόδοση δικαιοσύνης στη γνωστή περίπτωση των 10 αστυνομικών που ξυλοφόρτωσαν 2 φοιτητές και αθωώθηκαν από το δικαστήριο, γιατί δεν έγινε δεχτό το βίντεο του ξυλοδαρμού που είδε ο κάθε Κύπριος πολίτης στην οθόνη της τηλεόρασης του. Από την απόφαση του Εφετείου θα εξαρτηθεί η αξιοπιστία της δικαστικής εξουσίας στην Κύπρο ή, καλύτερα, ότι έχει απομείνει από αυτή την αξιοπιστία μετά την αθώωση των 10.

Η ALERT θα συνεχίσει, όμως, τη δράση της ανεξάρτητα από την απόφαση του Εφετείου για την συγκεκριμένη περίπτωση. Ο ξυλοδαρμός των δύο φοιτητών δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Υπάρχει σωρεία παρόμοιων περιπτώσεων. Όταν ο πολίτης καταγγέλλει στην αστυνομία τέτοια περιστατικά καταλήγει συνήθως ο ίδιος κατηγορούμενος για βίαιη συμπεριφορά απέναντι στην αστυνομία. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις εξωφρενικής καταδίκης πολιτών που κατάγγειλαν τέτοια περιστατικά και κατέληξαν οι ίδιοι στην φυλακή.

Η ALERT καταδικάζει και αγωνίζεται κατά της δικαιοσύνης των δύο μέτρων και των δύο σταθμών. Όταν ο θύτης είναι αστυνομικός αθωώνεται, όταν είναι απλός πολίτης καταδικάζεται. Όταν οι χαλασμένες κάμερες καταγράφουν παραβάσεις τροχαίας, ο πολίτης καταδικάζεται. Όταν η κάμερα που λειτουργεί χωρίς πρόβλημα καταγράφει κακουργήματα αστυνομικών, οι αστυνομικοί αθωώνονται.

Η Κίνηση Πολιτών ALERT είναι και θα είναι ALERT: Θα παρακολουθεί τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας. Όπως δηλώνει και το όνομα της Κίνησης θα είμαστε σε εγρήγορση μέχρι να εκλείψει κάθε μορφή αστυνομικής αυθαιρεσίας και μέχρι να σταματήσει το δικαστικό της ξέπλυμα.

Η δημοκρατία δεν περιορίζεται στο εκλογικό δικαίωμα και τις ελεύθερες εκλογές ανά πενταετία. Η δημοκρατία είναι μια καθημερινή πραχτική. Συνίσταται στον έμπρακτο σεβασμό και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από την θρησκεία, την εθνική καταγωγή ή την κοινωνική τάξη του κάθε ανθρώπου. Η ALERT δεν θα ανεχθεί καμιά δημοκρατία της μπανάνας. Θα υπερασπιστεί τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου που ζει στην Κύπρο, είτε είναι Κύπριος πολίτης, είτε είναι μετανάστης. Επικεντρωνόμενη σε θέματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, συμβάλλει στην καλλιέργεια δημοκρατικού πολιτισμού και αγωνίζεται για την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.

Καλούμε όλους και όλες που συμμερίζονται τις απόψεις μας να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας:

Όχι στην αστυνομική αυθαιρεσία
Όχι στο δικαστικό της ξέπλυμα
Όχι στη δημοκρατία της μπανάνας
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ALERT

www.alertcy.wordpress.com
alertcy@gmail.com

13 Απρ 2009

Οργανώνουν συλλαλητήριο για την επέτειο του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΕΠΕΤΕΙΟ
ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ



Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,


Την Παρασκευή 24 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. μπροστά στο συρματόπλεγμα της ντροπής στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, θα αποτίσουμε ΦΟΡΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ στην Επέτειο του ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού ενάντια στο καταστροφικό για την Κύπρο μας Σχέδιο Ανάν.Σας καλούμε όλους εκεί για να διαδηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΜΕ μπροστά στην αλαζονεία του Τούρκου εισβολέα και κατακτητή και ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ στα ανθρώπινα δικαιώματά μας όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.


Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες. Η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ θα σημάνει και πάλι σύντομα για ολόκληρη την Κύπρο μας. Γιατί φανερός και ξεκάθαρος είναι και τώρα ο κίνδυνος επιβολής μιας άδικης και παράνομης λύσης, μιας λύσης με Παρθενογένεση ενός Πολιτειακού Εκτρώματος που θα ενταφιάζει την εθνική μας καταγωγή, θα καταλύει τη Δημοκρατία, θα τσιμεντώνει τον φυλετικό – ρατσιστικό διαχωρισμό των πολιτών.


Κύπριε συμπατριώτη, εσύ που με την ψήφο σου στο Δημοψήφισμα του 2004 ΔΙΕΣΩΣΕΣ την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ σ’ αυτή τη γη, καλείσαι τώρα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΄Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ, να υπερασπιστείς και πάλι τα Δίκαια και τα Δικαιώματά σου.Ελάτε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι...απορρίπτουμε κάθε μορφής υποχωρήσεις οι οποίες δεν διασφαλίζουν ή αποκαθιστούν τα δικαιώματά μας.


Το Συλλαλητήριο οργανώνουν δεκάδες Κινήσεις, Σωματεία και Οργανώσεις. Με ζωντανή αγωνιστική μουσική και τη συμμετοχή του μεγάλου κρητικού λυράρη, Πάρη Περισυνάκη. Μαζί μας και μεγάλη αποστολή από την Ελλάδα.


Ας δώσουμε όλοι μαζικά το παρόν μας στο Συλλαλητήριο της 24ης Απριλίου για να προειδοποιήσουμε ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ο περήφανος λαός μας θα δεχθεί ΣΥΓΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΄Η ΟΧΙ ΣΧΕΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΝ.


Παρόντες ΟΛΟΙ: Λαός, Κόμματα και Εκκλησία.


Γραφείο Τύπου Συντονιστικής Επιτροπής : τηλ. 22 376046


10 Απρ 2009

Πώς εκμεταλλεύονται οι εθνικιστές το όνομα και τη θυσία του Καβάζογλου

Μνήμη Καβάζογλου και ο κοινός εχθρός

10/04/2009
ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ


ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ μνημόσυνο για τους δολοφονηθέντες την 11η Απριλίου 1965, από την τουρκική ΤΜΤ, Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, η αληθέστερη δηλαδή Μνήμη της αλήθειας των δύο θυσιασθέντων ηρωομαρτύρων, δεν είναι οι διαφημιζόμενες κομματικές εκδηλώσεις εκείνων που ο ραγιαδισμός τους οδηγεί σε παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας χάριν «λύσης» «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς» με τον πρώην «μουτζαχίντ» του 77 λόχου της ΤΜΤ, συνεργάτη και όργανο των κατακτητών, προϊστάμενο της πολιτικής πτέρυγας του Αττίλα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ… Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Καβάζογλου, για τις αλήθειες για τις οποίες θυσιάστηκε ο Καβάζογλου, αποτελεί η έκδοση και κυκλοφορία, αυτές τις μέρες, του δίγλωσσου βιβλίου «Αιματηρή αλήθεια - Bloody Truth 1955-1974». Θα το διαπιστώσουν όσοι το μελετήσουν: Η πραγματική φύση της πολιτικής και της δράσης των Βρετανών αποικιοκρατών με τους Τούρκους επεκτατιστές εναντίον της Κύπρου, με κύριο όργανό τους την τρομοκρατική ΤΜΤ. Η οποία, από το 1958 κυνηγούσε να δολοφονήσει τον ανυπότακτο Καβάζογλου. Και που γι’ αυτό ο ίδιος εγκατέλειψε τον τουρκομαχαλλά της Ομορφίτας και διέμενε κρυβόμενος στον ελληνικό τομέα της Λευκωσίας. Απ’ όπου αγωνιζόταν ενάντια και στην Τουρκανταρσία του 1963-64. Στενός φίλος, συνεργάτης και σύντροφος - φρουρός του Καβάζογλου, υπήρξε κι ο ηρωικός της νεολαίας του ΑΚΕΛ Μιχαλάκης Κουσουλίδης από το Καϊμακλί. Που αντί να πάει για σπουδές στην Πράγα το 1964, κατετάγη στη νεοσύστατη Εθνική Φρουρά, τοποθετήθηκε στην 31 Μοίρα Καταδρομών και θυσιάστηκε πολεμώντας τους Τούρκους, 7η Αυγούστου 1964, στον Λωρόβουνο της Τηλλυρίας.
Ο ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ, όπως κι ο δρ. Ιχσάν Αλή, με την ανυπότακτη δράση τους αποκάλυπταν δημόσια τον πραγματικό πρωταίτιο της Τουρκανταρσίας του 1963-64: Την ΤΜΤ. Τη φασιστική, τρομοκρατική και δολοφονική ηγεσία των Τ/κ Κιουτσούκ και Ντενκτάς, όργανα των αποικιοκρατών και των ιμπεριαλιστών. Εκατόν και Ένα φανατισμένα μέλη της ΤΜΤ υπόγραψαν δήλωση με όρκο ότι, θα σκότωναν τον Ιχσάν Αλή και τον Ντερβίς Καβάζογλου. Πέτυχαν, στη δολοφονική ενέδρα της Κυριακής 11ης Απριλίου 1965, να εξοντώσουν τον Καβάζογλου και τον Κώστα Μισιαούλη, στα μπροστινά καθίσματα του αυτοκινήτου τους. Στην κηδεία τους ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, υπουργός τότε Εργασίας, είπε και τα εξής: «Έζησαν και εργάσθηκαν αδελφωμένοι, για την αδελφοσύνη του λαού μας και πέθαναν αδελφωμένοι, κτυπημένοι από τον κοινόν εχθρόν. Διότι ο κοινός εχθρός Ελλήνων και Τούρκων, είναι ο τουρκικός σωβινισμός και η τουρκική τρομοκρατία» («Χαραυγή» 13.4.1965 και 26.1.2003).

ΕΡΩΤΗΣΗ
Και γιατί, λοιπόν, να μεμφόμεθα τον πρόεδρο των αμερικανο-νατοϊκών ιμπεριαλιστών κ. Μπαράκ Ομπάμα που θέλει να μπήξει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Σημαιοφόροι της τουρκικής ένταξης δεν είναι, πρώτοι απ’ όλους, οι του νέο-οθωμανισμού νέο-ραγιάδες Αθηνών τε και Λευκωσίας, με τις αυταπάτες και ψευδαισθήσεις τους περί δήθεν εξευρωπαϊσμού της… τουρκικής πολιτικής;

Λάζ.Α.Μαύρος

9 Απρ 2009

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! (Το κουτί της Πανδώρας)

Μια ενδιαφέρουσα εκπομπή σχετικά με τον εθνικισμό και τον πατριωτισμό στην Ελλάδα


5 Απρ 2009

Συνέντευξη του Χρ. Αχνιώτη, μέλους της Πλατφόρμας, στην ΕΠΟΧΗ

29.03.09
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο διχασμός τορπιλίζει την πολιτική συμφιλίωσης


ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ

Συνέντευξη με τον εκπαιδευτικό, μέλος της πλατφόρμας εκπαιδευτικών των δύο κοινοτήτων «Ενωμένη Κύπρος», Χρίστο Αχνιώτη

Η πλατφόρμα ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» αποτελεί ίσως το πιο ριζοσπαστικό οργανωμένο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Τα μέλη της θέλουν να δουν σύντομα την Κύπρο ενωμένη και θεωρούν άρρηκτα συνδεδεμένη την λύση του κυπριακού με την εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου έθεσε για στόχος φέτος την καλλιέργεια κουλτούρας συμφιλίωσης ανάμεσα στις δυο κοινότητες, όπως όμως εξηγεί σε συνέντευξή του στην «Εποχή», το μέλος της πλατφόρμας Χρίστος Αχνιώτης, οι επίσημες ελληνοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις τορπιλίζουν το στόχο αυτό. Ο κ. Αχνιώτης απάντησε σε οκτώ ερωτήσεις μας για την εκπαίδευση και τον εθνικισμό στο νησί, δείχνοντας παράλληλα πώς το μίσος ανάμεσα στις δύο κοινότητες καλλιεργείται κι από μια «κρυφή» εκπαιδευτική ατζέντα.

Τη συνέντευξη πήρε
η Μαρία Αβρααμίδου

* Ποιος είναι ο ρόλος των επίσημων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών σε σχέση με τον εκπαιδευτικό στόχο της χρονιάς για την καλλιέργεια κουλτούρας συμφιλίωσης ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους στα σχολεία;

- Και οι δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ) στα πρώτα στάδια της ανακοίνωσης του στόχου ελίχθηκαν, λέγοντας λίγο ως πολύ ότι ο στόχος είναι λογικός. Όταν όμως έπρεπε να μπει σε εφαρμογή δεν έκαναν τίποτε. Εμποδίζουν μάλιστα τις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει μέτρα που αποτελούν σημαντικά στοιχεία του στόχου, μεταξύ των οποίων είναι η αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας, τα οποία δεν δίνουν πλήρη εικόνα για τα ιστορικά γεγονότα και κύρια για αυτά που αφορούν τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που δεν βοηθούν δηλαδή στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Σε ό,τι αφορά την επαφή των δυο μαθητικών κοινοτήτων, οι δυο οργανώσεις συμφωνούν να μην μεταβαίνουν σε τουρκοκυπριακά σχολεία, ενώ η οργάνωση δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης ΠΟΕΔ προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα, προτρέποντας τα μέλη της να μην οργανώνουν εκδηλώσεις με επισκέψεις τουρκοκυπρίων μαθητών. Με αυτό τον τρόπο οι οργανώσεις εμποδίζουν την γνωριμία παιδιών των δυο κοινοτήτων, διατηρώντας ζωντανή την ιστορική αντιπάθεια, μέχρι και το μίσος για την άλλη κοινότητα.

* Οι αντιδράσεις τους αυτές βρίσκουν σύμφωνο μεγάλο ή μικρό κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας;

- Σαφώς βρίσκουν σύμφωνο ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας αφού καλύπτουν όλες τις δεξιές κομματικές οργανώσεις και την ΕΔΕΚ οι οποίες πλειοψηφούν. Υπάρχει επίσης κι ένα κομμάτι που δεν εκφράζεται κι όταν το κάνει, το ενδιαφέρον του είναι περιορισμένο. Οι μόνες δυνάμεις που υποστήριξαν ανοικτά το στόχο του υπουργείου Παιδείας για την καλλιέργεια κουλτούρας συμφιλίωσης είναι οι οπαδοί της επαναπροσέγγισης που είναι σχετικά λίγοι, όπως και η Προοδευτική η οποία είναι η κύρια αριστερή πολιτική παράταξη που αντέδρασε στην εθνικιστική υστερία, αλλά όχι δυνατά.

* Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά τις αλλαγές στα βιβλία ιστορίας που μιλούν για το σύγχρονο πολιτικό παρελθόν της Κύπρου ή θα υποκύψει, τελικά, στις κομματικές και άλλες πιέσεις;

- Από τις συνεντεύξεις των υπευθύνων ήδη φαίνεται μια υποχώρηση και οι εθνικιστές δείχνουν να έχουν καλμάρει για λίγο, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι πέτυχαν. Πιθανόν η κυβέρνηση να μην ανέμενε τόσο έντονη αντίσταση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, που κομμάτι της ηγεσίας της υποστήριζε και πιθανό να υποστηρίζει ακόμα λύση του Κυπριακού. Οι κομματικές πιέσεις είναι μεγάλες, κυρίως στον χώρο της εκπαίδευσης, και όταν ανοίγεις ένα περιοδικό εκπαιδευτικής οργάνωσης, έχεις την εντύπωση ότι υπάρχει ένα ταξίδι στο «ένδοξο» ελληνικό παρελθόν, κάτι που ορισμένοι από μας είχαμε προσωρινά πιστέψει ότι είχε πάψει να ισχύει στα μυαλά των ανθρώπων.

* Η δημόσια κριτική που δέχονται εκπαιδευτικοί ως προς τον «πατριωτισμό» τους βλέπετε να έχει επηρεάσει συναδέλφους/σες που ενδεχομένως φοβούνται τη λογοκρισία;

- Σαφώς αυτό επηρεάζει κάποιους που κρατούν χαμηλό προφίλ και επιδιώκουν να το διατηρήσουν γιατί δεν θέλουν να μπαίνουν στο στόχαστρο, ιδίως στα σχολεία όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι εθνικιστές σε αντίθεση με άλλους χώρους εργασίας. Οι εθνικιστές που δημιουργούν αυτή την ατμόσφαιρα την οποία στην Κύπρο γνωρίζουμε ως «Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα» χρησιμοποιούν την μέθοδο του εκφοβισμού ως μέσο αποτροπής μιας αντιεθνικιστικής πολιτικής.

* Πόσο απαραίτητη είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο θέμα της ιστορίας; Βρίσκετε ότι όντως καλλιεργείται ο εθνικισμός σήμερα μέσω του συγκεκριμένου μαθήματος;

- Υποτίθεται ότι τα βιβλία της ιστορίας παρουσιάζουν την αλήθεια σε ό,τι αφορά ιστορικά γεγονότα. Εάν αποτελούν την κύρια πηγή ιστορικής αλήθειας, τις πληροφορίες τους για τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους οι ελληνοκύπριοι τις παίρνουν από αυτά. Το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους που εμφανίζονται ως οι βάρβαροι εχθροί τους έθνους. Και όταν η διαίρεση των ανθρώπων μέσα στο μυαλό μας έχει να κάνει με το σε ποιο έθνος ανήκουμε και όχι π.χ. με την κοινωνική τάξη μας, ο Τουρκοκύπριος είναι εχθρός.
Υπάρχουν βέβαια κι άλλα προβλήματα όπως το «Κρυφό Αναλυτικό», που εμφανίζεται σε επετείους εθνικών γιορτών όπου συχνά εκφράζεται εθνικιστικό μένος το οποίο παράγει μίσος ενάντια στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Έχω την εντύπωση ότι χωρίς μια αντιεθνικιστική ανάλυση δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε όσα μας παρουσιάζουν τα βιβλία για τα γεγονότα, ούτε να δούμε πίσω από τις αντιθέσεις που διαγράφουν. Χρειάζονται άλλα βιβλία τα οποία θα δείχνουν, μεταξύ των άλλων, και τα ιστορικά μας λάθη και εγκλήματα, ούτως ώστε το παζλ να συντίθεται στο σύνολο του στο μυαλό του μαθητή και να γνωρίζει την αλήθεια, να μαθαίνει τι είναι και πού οδηγεί ο εθνικισμός. Το να χτίζουμε μια πραγματικότητα βασισμένη πάνω στις φαντασιώσεις ενός αλάνθαστου Εγώ, εκτός του ότι είναι επιβλαβές για τους άλλους και για εμάς, είναι και βλακώδες.

* Τελικά σε ποιο βαθμό είναι συνδεδεμένη η λύση του κυπριακού και η ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων με το μάθημα της Ιστορίας;

- Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η νεολαία την ιστορική διένεξη και τα αίτια της συνδέεται με το πώς αυτά παρουσιάζονται μέσα στα ιστορικά βιβλία των σχολείων. Επομένως ο νέος που θα προσπαθήσει να ζήσει την λύση, πρέπει να μην έχει μια κακοποιημένη και μυθοποιημένη γνώση του Άλλου. Στην ουσία τα βιβλία Ιστορίας μέσα από την παραπληροφόρηση για ό,τι αφορά τους τουρκοκύπριους υπονομεύουν την ιστορική ενότητα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, που, δεδομένου του δικαίου της υπόθεσης μας, θα έπρεπε να ήταν γεγονός με σάρκα και οστά.

* Πώς αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης;

- Οι μαθητές/τριες δεν έρχονται αντιμέτωποι με μια οργανωμένη, στέρεη και δυναμική πολιτική. Βέβαια έχει ευθύνες και το υπουργείο, η κύρια όμως αιτία βρίσκεται στο ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί σαμποτάρουν τον στόχο. Έτσι οι μαθητές βλέπουν αποσπασματικά λίγους καθηγητές να τους παρουσιάζουν ορισμένα πράγματα, τα οποία μέσα στο όλο σύνολο του αναλυτικού προγράμματος είναι περιορισμένα και μικρά. Κατά τη γνώμη μου, καταλύτης θα ήταν η άμεση επαφή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών και στις δυο πλευρές της Κύπρου. Οι επισκέψεις Τουρκοκυπρίων μαθητών στα σχολεία μας είναι πολύ λίγες και σκοντάφτουν σε ένα κατεστημένο το οποίο δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 40 χρόνια. Σε ό,τι αφορά επισκέψεις Ελληνοκυπρίων μαθητών σε Τουρκοκυπριακά σχολεία δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας, ενώ η κυριότερη δεξιά παράταξη καθηγητών κάλεσε τα μέλη της από την αρχή του χρόνου να μην επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

* Τι ζητήματα έχουν προκύψει με κάποια ένταση από την συνύπαρξη τουρκοκυπρίων και ελληνοκυπρίων στα ίδια σχολεία μετά το 2003;

- Έχω υπ΄ όψη μου δυο περιπτώσεις: η μια είναι της Αγγλικής Σχολής και η άλλη ενός γυμνασίου στη Λεμεσό. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των μαθητών περνά καλά, μάλιστα γίνονται και φιλίες. Όπως όμως ιστορικά οι εθνικιστές δημιουργούσαν επεισόδια, κυρίως με δολοφονίες ατόμων της άλλης κοινότητας προσπαθώντας να προωθήσουν την διαίρεση των πληθυσμών, κάτι παρόμοιο, χωρίς προφανώς θανάτους, έχει γίνει στην Αγγλική Σχολή όπου ελληνοκύπριοι εθνικιστές εντός και εκτός της μαθητικής κοινότητας δημιούργησαν επεισόδια με ξυλοδαρμούς εις βάρος τουρκοκυπρίων μαθητών. Έτσι εκεί που αρχίζει να αναπτύσσεται ένας τύπος συνύπαρξης, δημιουργούνται επεισόδια, συνήθως ενορχηστρωμένα, τα οποία με το ξέσπασμά τους, παραλαμβάνονται από εθνικιστές πολιτικούς και δημοσιογράφους οι οποίοι φαίνεται να τα περιμένουν ανυπόμονα για να προβάλουν τους κινδύνους που απειλούν το έθνος αλλά και για να κτίσουν ένα προφίλ ελκυστικό για ψήφους. Το ίδιο φαίνεται να γίνεται και με ομάδα γονιών της Αγγλικής Σχολής οι οποίοι θέλουν να επιβάλουν την ελληνικότητά τους σε ένα σχολείο το οποίο απαρτίζουν μαθητές και καθηγητές διαφόρων εθνοτήτων και πολιτισμών. Κι όλα αυτά συντελούνται παρ΄ όλη την ούτω καλούμενη στόχευσή μας για μια πολυπολιτισμική κοινωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3 Απρ 2009

Είμαστε ΑΛΕΡΤ, μέσα και έξω από το σχολείο



2 Απριλίου 2009

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών
ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Υποστήριξη της Πλατφόρμας στην Alert – Η αστυνομοκρατία επιτίθεται όχι
μόνο στα κορμιά αλλά και στα μυαλά των νέων


Η Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος», ανακοινώνει ότι ως σύνολο και ως οργάνωση εντάσσεται στην Πρωτοβουλία Πολιτών “Alert” και παρέχει την υποστήριξή της στις δραστηριότητες αυτής της πρωτοβουλίας.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Πλατφόρμας επισημαίνεται ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των κοινωνικών φαινομένων: Κανένα ζήτημα που αφορά την κοινωνία δεν είναι ξεκομμένο από αντιλήψεις, που με τη σειρά τους επηρεάζουν άλλους θεσμούς και άλλα ζητήματα. Η δικαίωση της αστυνομοκρατίας δεν είναι άσχετη ούτε με στάσεις που αναπτύσσονται στην αντιμετώπιση του Κυπριακού, ούτε και με φαινόμενα που κατακλύζουν τελευταία το χώρο της Εκπαίδευσης. Η κορύφωση της βίας στα σχολεία από ακροδεξιές και ρατσιστικές οργανώσεις, βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με τις αντιλήψεις που διαχέονται σε κέντρα εξουσίας, ότι η αστυνομική βία είναι νόμιμη. Διότι περνά το μήνυμα ότι «κάτω από προϋποθέσεις» και η εθνικιστική βία καθίσταται ηθικά νόμιμη. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι φωνές που ζητούν να απαντηθεί η εθνικιστική βία στο χώρο των σχολείων με αστυνομική παρουσία, αλλά και με την ακόμη μεγαλύτερη «αστυνόμευση» της σκέψης των νέων και των δασκάλων τους.